08/12/22   ━━   3 min read

Πληθώρα επιστημονικών μελετών καταδεικνύουν πως η καλή κατάσταση θρέψης (nutritional status) είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε ιώσεις και λοιμώξεις, καθώς συμβάλλει σε ένα υγιές και συνεπώς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.  ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

9 Θρεπτικά συστατικά – κλειδιά για υγιή ανοσοαπόκριση

Τα θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (immune system boost) βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και παραθέτονται ως ακολούθως με τις διατροφικές τους πηγές:

  1. Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  2. Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  4. Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
  5. Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
  6. Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  7. Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  8. Σελήνιο: brazil nuts, ψάρια, μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, cottage cheese, αυγά, καστανό ρύζι, ηλιόσποροι, φασόλια, μανιτάρια, βρώμη, σπανάκι, γάλα και γαλακτοκομικά, φακές, κάσιους, μπανάνες.
  9. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.

Ειδικές συστάσεις για ηλικιωμένους

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι ειδικές διατροφικές συστάσεις που εκδόθηκαν για τους ηλικιωμένους αφορούσαν τα εξής 4 μικροθρεπτικά συστατικά:

  1. Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα)
  2. Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα)
  3. Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg – 2 g / ημέρα) και
  4. Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), επομένως μπορούν δυνητικά να δράσουν προστατευτικά έναντι στα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού. ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πηγές:

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος

08/12/22   ━━   3 min read

Πληθώρα επιστημονικών μελετών καταδεικνύουν πως η καλή κατάσταση θρέψης (nutritional status) είναι ο καλύτερος σύμμαχος ενάντια σε ιώσεις και λοιμώξεις, καθώς συμβάλλει σε ένα υγιές και συνεπώς λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.  ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

9 Θρεπτικά συστατικά – κλειδιά για υγιή ανοσοαπόκριση

Τα θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα (immune system boost) βρίσκονται σε μια ποικιλία τροφίμων και παραθέτονται ως ακολούθως με τις διατροφικές τους πηγές:

  1. Ψευδάργυρος: μπορεί να προέρχεται από ζωικές (οστρακοειδή, θαλασσινά, μοσχάρι) ή από φυτικές πηγές (φύτρο σιταριού, φασόλια, ξηρούς καρπούς και τόφου).
  2. Βιταμίνη C: βρίσκεται σε εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρειπφρούτ, ακτινίδια), φράουλες, μούρα, πεπόνι, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές και μπρόκολο.
  3. Βιταμίνη Ε: έλαια, ξηροί καρποί (πχ αμύγδαλα) και σπόροι (λιναρόσπορος), αβοκάντο, καθώς και σε φρούτα όπως μάνγκο και ακτινίδιο.
  4. Βήτα-καροτίνη: βρίσκεται σε λαχανικά όπως γλυκοπατάτα, σπανάκι, καρότα, μάνγκο, μπρόκολο και ντομάτες.
  5. Προβιοτικά: βρίσκονται σε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινόγαλα, τουρσί (πχ ξινολάχανο), ginger beer.
  6. Βιταμίνη D: βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια (πχ σαρδέλα, σολομός), αυγά και ορισμένα εμπλουτισμένα τρόφιμα (γάλα, χυμούς).
  7. Πρωτεΐνες: μπορεί να είναι από ζωικές ή φυτικές πηγές όπως κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί), ξηρούς καρπούς και σπόρους, όσπρια όπως φασόλια, φακές και ρεβίθια.
  8. Σελήνιο: brazil nuts, ψάρια, μοσχαράκι, χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, cottage cheese, αυγά, καστανό ρύζι, ηλιόσποροι, φασόλια, μανιτάρια, βρώμη, σπανάκι, γάλα και γαλακτοκομικά, φακές, κάσιους, μπανάνες.
  9. Άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες: Εκτός από τις πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών C & E, επίσης κουρκουμάς, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, ντομάτες, σκόρδο.

Ειδικές συστάσεις για ηλικιωμένους

Εν μέσω πανδημίας COVID-19, οι ειδικές διατροφικές συστάσεις που εκδόθηκαν για τους ηλικιωμένους αφορούσαν τα εξής 4 μικροθρεπτικά συστατικά:

  1. Αύξηση της πρόσληψης της βιταμίνης Ε (200 mg – 2 g / ημέρα)
  2. Αύξηση του ψευδαργύρου (30 mg – 220 mg / ημέρα)
  3. Αύξηση της βιταμίνης C (200 mg – 2 g / ημέρα) και
  4. Αύξηση της βιταμίνης D, ιδιαίτερα για τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (10 μg – 100 μg / ημέρα).

Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την λειτουργία των Τ και Β κυττάρων (ανοσοαπόκριση και παραγωγή αντισωμάτων), επομένως μπορούν δυνητικά να δράσουν προστατευτικά έναντι στα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού. ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πηγές:

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος