Εποχική Δράση Αλλεργιών
Δράσεις Share on    

Ο χειμώνας σύντομα φτάνει στο τέλος του κι αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη, κατεξοχήν περίοδος αλλεργιών, βρίσκεται προ των πυλών. Μπορεί να είναι μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου, όμως πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να την απολαύσουν, γιατί ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, που εκδηλώνονται ακόμα πιο έντονα κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής. Η ανθοφορία και η γύρη των φυτών προκαλούν την έξαρση των αλλεργιών, οι οποίες επιβαρύνουν τον οργανισμό μας, κάνοντας την ανοιξιάτικη περίοδο του έτους να είναι μια εποχή ταλαιπωρίας. Με το συγκεκριμένο άρθρο θα ήθελα, λοιπόν, να σας δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε και να περιορίσετε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες.

Ιδιαίτερη προσοχή στις ημέρες με ηλιοφάνεια, ζέστη και δυνατό αέρα, διότι τότε η γύρη αφθονεί στην ατμόσφαιρα.

Μην περνάτε από πάρκα με πολλά φυτά και δέντρα, διότι ακόμη και το πεύκο, που έχει μεγάλη και βαριά γύρη, μπορεί να σας πειράξει, εφόσον είστε αλλεργικοί σε αυτό.

Τις ημέρες της έντονης γυρεοφορίας, θεωρείται σκόπιμο να φοράτε ειδικά γυαλιά ή και κράνος, ιδιαίτερα αν οδηγείτε μοτοσικλέτα.

 Όταν ταξιδεύετε στην εξοχή, θεωρείται απαραίτητο να έχετε κλειστά παράθυρα στο αυτοκίνητο και τον κλιματισμό (με τα ειδικά φίλτρα αέρος) σε λειτουργία.

Αν γνωρίζετε ότι έχετε κάποια μορφή αλλεργίας, φροντίστε να αποφύγετε τις κηπουρικές εργασίες του σπιτιού. Εναλλακτικά, είναι απαραίτητη η χρήση γαντιών και μάσκας.

Όταν τελειώνετε με τις εξωτερικές εργασίες, καλό θα είναι να βγάζετε τα ρούχα σας στον προθάλαμο του σπιτιού και όχι στο υπνοδωμάτιο.

Επειδή η γύρη παραμένει στα μαλλιά και στο δέρμα, θεωρείται χρήσιμο όταν γυρίζετε στο σπίτι να λούζετε τα μαλλιά σας και να ξεπλένετε οπωσδήποτε τα μάτια σας με άφθονο νερό, ειδικά πριν ξαπλώσετε.

Οι νοικοκυρές του σπιτιού που γνωρίζουν ότι υπάρχουν αλλεργικά άτομα στην οικογένεια, καλό είναι να αερίζουν το σπίτι μετά τις 11 το πρωί και μέχρι το απόγευμα! Η γύρη είναι σε έξαρση τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες.

Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φυτό, πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι αυτό και πότε είναι η περίοδος της ανθοφορίας του. Για παράδειγμα, αν έχετε αλλεργία στην ελιά, τότε η περίοδος άνθισής της είναι στις αρχές Απριλίου και Μαΐου (ειδικά στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα). Αν έχετε αλλεργία στην παριετάρια (περδικάκι), η εποχή της ανθοφορίας είναι από τα μέσα του Φεβρουαρίου ως και το Μάιο καθώς και το φθινόπωρο. Τα αγροστώδη, πάλι (γκαζόν, αγριόχορτα, δημητριακά κ.λπ.), ανθίζουν κυρίως Απρίλιο και Μάιο. Το κυπαρίσσι είναι σε άνθιση από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το πεύκο από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο κ.ο.κ Είναι πολύ χρήσιμα τα αλλεργικά δερματικά τεστ στον αλλεργιολόγο, ο οποίος θα δώσει κατεύθυνση για την πρόληψη και τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος.

10 Τα φυτά που προκαλούν αλλεργίες είναι αυτά που γονιμοποιούνται με τον αέρα και όχι αυτά που μεταφέρουν τη γύρη με τα έντομα. Μην ξεχνάτε ότι η γύρη είναι τα σπερματοζωάρια των φυτών και έτσι εξασφαλίζεται ο πολλαπλασιασμός τους (για παράδειγμα, οι τριανταφυλλιές δεν προκαλούν αλλεργίες).

11 Αν έχετε αλλεργία σε κάποιο φυτό, πρέπει να γνωρίζετε και το συγγενές φυτό του, το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα σας επιβαρύνει. Για παράδειγμα, αν έχετε αλλεργία στην ελιά, μπορεί να σας ενοχλούν και η πασχαλιά, το λιγούστρο, η φλαμουριά (τίλιο), ο φράξος.

12 Είναι γνωστό ότι η γύρη (ιδίως η ελαφριά, όπως της παριετάριας, των αγροστωδών κ.λπ.) μπορεί να ταξιδέψει πολλά χιλιόμετρα και να δημιουργήσει πρόβλημα. Η γύρη της ελιάς, για παράδειγμα, μπορεί να ταξιδέψει 100 χλμ. από τον τόπο παραγωγής της.

13 Η συμπτωματολογία του ασθενούς εξαρτάται από την ευαισθησία του. Σε έναν ασθενή μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα άσθματος οι 100 γύρεις ανά μονάδα όγκου-αέρος, ενώ σε άλλον οι 1.000 γύρεις ανά μονάδα όγκου-αέρος.

14 Πρέπει να γνωρίζετε -ιδιαίτερα αν είστε αλλεργικοί- ότι η ανθοφορία των γύρεων μπορεί να διαρκέσει όλη τη διάρκεια του χρόνου (ανάλογα με τα φυτά)! Η έξαρση του αλλεργιογόνου φορτίου, όμως, αφορά κυρίως τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

15 1 στους 4 τους ανθρώπους έχει κάποια μορφή αλλεργίας. Το 20% των ανθρώπων έχουν αλλεργική ρινίτιδα, το 10% αλλεργικό άσθμα, το 5% αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Ειδικά την αναπνευστική αλλεργία, την έχουν άτομα νεαρής ηλικίας, χωρίς, βέβαια, να αποκλείονται και οι μεγαλύτεροι.

 

Νικόλαος Τσαπτσίνος
Αλλεργιολόγος, 
Επιστημονικός Συνεργάτης Βιοκλινικής Αθηνών

< Επιστροφή στις δράσεις