Αξονική Στεφανιογραφία

Πώς γίνεται η αξονική στεφανιογραφία;

Η αξονική στεφανιογραφία είναι μία εξειδικευμένη αξονική τομογραφία, με την οποία απεικονίζονται αναίμακτα οι στεφανιαίες αρτηρίες, δηλαδή τα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά.

Η εξέταση γίνεται όπως οι απλές αξονικές τομογραφίες, σε υπερσύγχρονους αξονικούς τομογράφους, από εξειδικευμένο παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επικεφαλής είναι εξειδικευμένος ιατρός ακτινολόγος, ο οποίος επιβλέπει την εξέταση, καθοδηγεί το προσωπικό και κάνει τη διάγνωση.

Διάρκεια της αξονικής στεφανιογραφίας

Η εξέταση ολοκληρώνεται σε 8 -10 δευτερόλεπτα, ενώ η παραμονή στον θάλαμο του αξονικού τομογράφου διαρκεί περίπου 20 λεπτά προκειμένου να γίνει η προετοιμασία του εξεταζομένου.

Απαραίτητη προετοιμασία για την αξονική στεφανιογραφία

Η προετοιμασία περιλαμβάνει:

  • Λήψη φαρμάκου (νιτρώδες) για να φαίνονται καθαρά οι στεφανιαίες αρτηρίες
  • Λήψη φαρμάκου (β-αναστολέας) για να έχει χαμηλούς παλμούς (καρδιακούς χτύπους), όταν απαιτείται
  • Τοποθέτηση φλεβοκαθετήρα στον βραχίονα
  • Τοποθέτηση ηλεκτροδίων καρδιογραφήματος στο στέρνο και
  • Οδηγίες για την εξέταση.

Μετά την προετοιμασία, ο εξεταζόμενος παραμένει μόνος στην αίθουσα, αλλά έχει άμεση οπτικοακουστική επαφή με τους τεχνολόγους που διενεργούν την εξέταση.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού υλικού από τον φλεβοκαθετήρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αίσθηση θερμότητας για λίγα δευτερόλεπτα.

Μετά την εξέταση

Με το τέλος της εξέτασης, ο εξεταζόμενος παραμένει επί 30 λεπτά στον χώρο υποδοχής του αξονικού τομογράφου για παρακολούθηση. Μετά μπορεί να συνεχίσει κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Τι δείχνει η αξονική στεφανιογραφία;

Η αξονική στεφανιογραφία δίνει μία πλήρη εικόνα των στεφανιαίων αρτηριών: εάν βρίσκονται στη σωστή θέση, εάν έχουν «αθηρωματικές πλάκες» δηλαδή βλάβες στο τοίχωμά τους, εάν οι βλάβες αυτές προκαλούν στενώσεις ή όχι. Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύτιμες για τον θεράποντα καρδιολόγο προκειμένου να αποφασίσει εάν χρειάζεται να δώσει θεραπεία ή να τροποποιήσει τη θεραπεία που ήδη δίνει. Επίσης, μπορεί να παρακολουθεί αναίμακτα-χωρίς να χρειάζεται η επεμβατική στεφανιογραφία, ασθενείς με stents και by-pass.

Ρενάτα Μαστοράκου MD, MSc, PhD (Oxford), EBCR
Ακτινολόγος, Συντονίστρια Καρδιαγγειακής Αξονικής Απεικόνισης Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ


Κόστος – Τιμή εξέτασης

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την αξονική στεφανιογραφία, παρακαλώ πολύ επικοινωνήστε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται η αξονική στεφανιογραφία από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για αξονική στεφανιογραφία

Αττική: Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου),
Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγα, Βιοιατρική Ευόσμου, Βιοιατρική Καλαμαριάς, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολης, Βιοιατρική Ξηροκρήνης, Βιοιατρική Περαία