Ευάγγελος Γ. Σπανός | Βιοιατρική


 

Ευάγγελος Γ. Σπανός

 

Ευάγγελος Γ. Σπανός 

1943 - 2020 

Τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου 18 Απριλίου, η οικογένεια ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αποχαιρέτησε τον «πατέρα» της, Ευάγγελο Σπανό, τον άνθρωπο που με όραμα, αδιάλειπτη εργασία και επιμονή ανέδειξε τον Όμιλο ως κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα.

Χαρισματικός, αποφασιστικός, πιστός στο όραμά του, ο Ευάγγελος Σπανός έδινε καθημερινά το «παρών» στον Όμιλο, φροντίζοντας στο επίκεντρο να βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος. Υπήρξε κορυφαίο παράδειγμα αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που με επιμονή και σκληρή δουλειά πετυχαίνει τους στόχους του. 

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, πρωτοποριακή από την πρώτη στιγμή

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ξεκίνησε να λειτουργεί το 1981, ως ένα μικρό εξειδικευμένο ενδοκρινολογικό εργαστήριο με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 δραχμές. Ήταν μια τυπική ελληνική μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με τον Ευάγγελο Σπανό στο εργαστήριο, τη σύζυγό του Ανδρομάχη στη γραμματεία και τις αιμοληψίες και μια παρασκευάστρια ως βοηθό. 

Από την πρώτη στιγμή, το μικρό αυτό εργαστήριο ξεχώρισε με δύο καινοτομίες: την εισαγωγή ραδιοανοσοαναλύσεων στους προσδιορισμούς ορμονών και την εφαρμογή μεθόδων εσωτερικού ποιοτικού ελέγχου για πρώτη φορά. Η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αναγνωρίστηκε σύντομα από την ενδοκρινολογική κοινότητα και αμέσως μετά από το σύνολο του Ιατρικού κόσμου. 

Μέσα σε 5 χρόνια, το μικρό εργαστήριο εξελίχθηκε στο πρώτο πολυδύναμο διαγνωστικό κέντρο στη χώρα μας. Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεχίζει να αναπτύσσεται με προσήλωση στην υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών και την αξιοπιστία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, με οργάνωση, εκπαίδευση και συνεχή εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση του προσωπικού.

Σήμερα ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αποτελεί κορυφαίο ιδιωτικό φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με περισσότερα από 56 διαγνωστικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο, τα οποία δέχονται πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως. Ο Όμιλος διαθέτει ακόμη 3 κλινικές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ένα Κέντρο Διεθνών Ασθενών, 7 Οδοντιατρικές Μονάδες και ένα Ιατρικό Τηλεφωνικό Κέντρο, ενώ συνεργάζεται με περισσότερες από 400 ιδιωτικές επιχειρήσεις, τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες και με όλα τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία. 

 Από την πώληση ιατρικών συγγραμμάτων στο πλούσιο συγγραφικό έργο

Η σχέση του Ευάγγελου Σπανού με τα ιατρικά συγγράμματα υπήρξε πολύπλευρη και διαχρονική, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό όλη τη ζωή του. 

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια των σπουδών του, ασχολήθηκε με την πώληση μεταχειρισμένων συγγραμμάτων (τα οποία εκείνη την εποχή ήταν πολύ ακριβά και απρόσιτα για την πλειονότητα των φοιτητών) για να καλύπτει τις οικονομικές ανάγκες του ίδιου αλλά και της οικογένειάς του. 

Στο τέταρτο έτος των ιατρικών σπουδών, ο Ευάγγελος Σπανός και ο ετεροθαλής αδερφός του πούλησαν το πατρικό τους σπίτι στη Σίνδο και με το κεφάλαιο που εξασφάλισαν άνοιξαν ένα μικρό βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη, με καινούρια και μεταχειρισμένα ελληνικά και ξενόγλωσσα ιατρικά συγγράμματα.

Παράλληλα αρχίζει και η συγγραφική του δραστηριότητα, με την έκδοση ιατρικών σημειώσεων, αρχικά για το μάθημα της Ανατομίας και αργότερα για την Παιδιατρική και τη Γυναικολογία - Μαιευτική. 

Το 1972 βρίσκει τον Ευάγγελο Σπανό υπότροφο στο Hammersmith Hospital στη Βασιλική Μεταπτυχιακή Ιατρική σχολή του Λονδίνου. Στο τμήμα Χημικής Παθολογίας του καθηγητή Ian McIntyre, εργάστηκε ως ερευνητής για 8 ολόκληρα χρόνια. Στο διάστημα αυτό, δημοσίευσε περισσότερες από 40 επιστημονικές εργασίες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά και απέκτησε τους τίτλους PhD στην Εργαστηριακή Ενδοκρινολογία και Master of Science στη Βιοχημεία.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα το 1980, μέσα σε ένα μόλις χρόνο ολοκλήρωσε τη μετάφραση και επιμέλεια έκδοσης τριών σημαντικών επιστημονικών συγγραμμάτων: της Φυσιολογίας του Cannon, της Μικροανάλυσης του Thopson και της Βιοχημείας του Harper.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Ευάγγελος Σπανός θεωρούσε ότι η πραγματική συγγραφική του δραστηριότητα άρχισε το 2004 με την έκδοση της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο εγχειρίδιο 208 σελίδων, με έμφαση στις τεχνικές ποιοτικού ελέγχου και στη διαπίστευση των εργαστηριακών εξετάσεων, το οποίο έχει έως σήμερα πολλαπλές εκδόσεις. 

Το 2006 εκδόθηκε η Κλινική Χημεία με 584 σελίδες, που περιλάμβανε όλες τις μέχρι τότε γνωστές εξετάσεις Κλινικής Χημείας. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγινε μια πραγματική επανάσταση στο χώρο της Εργαστηριακής Ιατρικής, με την εισαγωγή της πλήρους αυτοματοποίησης των εργαστηρίων καθώς επίσης και νέων τεχνικών και μεθόδων με ιδιαίτερα υψηλή ευαισθησία, ειδικότητα, ακρίβεια και επαναληψιμότητα, όπως οι μοριακές εξετάσεις και η φασματομετρία μαζών. 

Αυτό αποτέλεσε και το έναυσμα για τη συγγραφή της Εργαστηριακής Διαγνωστικής, που ήταν και το τελευταίο έργο του Ευάγγελου Σπανού. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια η οποία καλύπτει όλο το φάσμα εξετάσεων της Εργαστηριακής Ιατρικής. 

Το βιβλίο αυτό διανέμεται δωρεάν όπως και τα δύο προηγούμενα και μπορεί να αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο σύγχρονο εργαλείο στα χέρια του ιατρικού κόσμου, που θα βοηθήσει στην πρόγνωση, στην πρόληψη, στη διάγνωση και τη θεραπευτική παρακολούθηση των διαφόρων νοσημάτων.

Πολλαπλές διακρίσεις 

Ο ιδρυτής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ήταν βαθύς γνώστης του χώρου της Υγείας και θεωρούσε ως μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας οι πολίτες απέκτησαν πρόσβαση στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 

Το 2013 τιμήθηκε με το βραβείο «αυτοδημιούργητου επιχειρηματία» από την Ernst & Young. Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική διάκριση του Ευάγγελου Σπανού αλλά και του Ομίλου. 

Μερικά ακόμη από τα βραβεία επιχειρηματικής αριστείας που του απονεμήθηκαν είναι:

 • Golden Business Leaders στην Ελλάδα (2008-2014)
 • Βραβεία True Leaders (2010)
 • 1η θέση στον κλάδο των Ιατρικών Υπηρεσιών (ΙCAP 2014)
 • European Business Awards (2014/2015/2016/2017)
 • Διαμάντια της Ελληνικής Οικονομίας (2015)
 • Βραβεία Ανάπτυξης 2016
 • Growth Awards 2017 (διανύσματα 21 διαθεσίμων εταιρειών στην Ελλάδα)
 • Tαχύτερα Aναπτυσσόμενες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα 2017 (29η θέση στο Fortune)
 • Επιχειρηματικά Βραβεία υγειονομικής περίθαλψης (2018)
 • Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας (2018)
 • Βραβεία True Leaders (2018)
 • Βραβεία True Leaders (2019)

Η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, με καινοτόμα εργαλεία εύκολα προσβάσιμα σε όλους, και πάντα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, ήταν το όραμα του Ιδρυτή Ευάγγελου Σπανού από την πρώτη στιγμή στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. Μέχρι και σήμερα, όλοι στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ αγωνιζόμαστε καθημερινά για το ίδιο όραμα.


Φιλανθρωπικό έργο που απολαμβάνουν πολλοί και ξέρουν λίγοι 

Το επιχειρηματικό έργο του Ευάγγελου Σπανού είναι γνωστό σε πολλούς. Λίγοι όμως ξέρουν το φιλανθρωπικό του έργο.  

Ο Ευάγγελος Σπανός δεν μπορούσε να σκέφτεται πως υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες που δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν, και να μην κάνει κάτι γι’ αυτό. Ο ίδιος, άλλωστε, συνήθιζε να λέει πως «η επιτυχία είναι το αντάλλαγμα για όσους μοχθούν, αλλά η ευτυχία είναι το αντάλλαγμα για όσους προσφέρουν». 

Η προσφορά ξεκινά από το σπίτι του και επεκτείνεται σε όλο το δίκτυο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.  «Τα ψάρια που πιάνουμε στις Σπέτσες και, κυρίως, τα λαχανικά και τα φρούτα που παράγουμε είναι πολλά. Λίγα χρειαζόμαστε εμείς. Τα υπόλοιπα τα μοιράζουμε. Υπάρχουν αρκετές οικογένειες στο νησί που έχουν ανάγκη και τις βοηθάμε με κάθε τρόπο. Αλλά αυτά καλύτερα να μην τα γράψετε…», είχε πει ο Ευάγγελος Σπανός πριν από λίγα χρόνια σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».  

Κάθε μήνα, η οικογένεια Σπανού αποστέλλει κουπόνια για τρόφιμα σε τουλάχιστον 120 οικογένειες στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ενώ έχει αναλάβει και τη σίτιση 40 απόρων οικογενειών στις Σπέτσες. Αντίστοιχα, βοηθούνται οικογένειες μέσω του οργανισμού «Θεόφιλος» και μέσω της Μητρόπολης Λαμίας. 

Την ίδια ώρα, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεργάζεται με δεκάδες δημόσιους φορείς σε εθνικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο, ιατρικούς συλλόγους, επιστημονικές εταιρείες, φαρμακευτικές εταιρείες και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, κυρίως ως χορηγός δωρεάν εξετάσεων σε εκστρατείες πρόληψης και ενημέρωσης για ορισμένες από τις πλέον συχνές ασθένειες. 

Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μέχρι σήμερα, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ -σε συνεργασία με τοπικούς, επιστημονικούς και άλλους φορείς- συμμετέχει έμπρακτα σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης, παρέχοντας δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Από όλες τις παραπάνω δράσεις έχουν επωφεληθεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. 
Πάνω από όλα, ο Ευάγγελος Σπανός πίστευε πως η πιο σημαντική προσφορά είναι η ισότιμη πρόσβαση σε αξιόπιστες ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.   

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ