5 βήματα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
 Πρόληψη Share on     


Με σωστές διατροφικές επιλογές και έναν υγιεινό τρόπο ζωής παραμένουμε ένα βήμα μακριά από
τις λοιμώξεις.

Πέντε απλά βήματα για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα:

Ισορροπημένη διατροφή
Είναι η διατροφή που μας παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνει ποικιλία ζωικών και φυτικών τρoφών, υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς υπερβολές και χωρίς να γεμίζει τον οργανισμό με τοξίνες. Κύρια σύσταση για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι να καταναλώνουμε καθημερινά 5-7 μερίδες πολύχρωμων λαχανικών και φρούτων για πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

Ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επομένως, εάν πρόκειται για σύμπτωμα της νόσου COVID-19 (όπως πυρετός) ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, η επαρκής πρόσληψη νερού κρίνεται απαραίτητη. Η ενυδάτωση βοηθά επίσης στην μεταφορά θρεπτικών ουσιών σε όλο το σώμα, διατηρώντας εύρυθμες τις λειτουργίες αυτού (ομοιόσταση).

Σωστή υγιεινή
Πρώτος σύμμαχός μας είναι το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, που αποτρέπει την εξάπλωση των μικροβίων. Απαραίτητη είναι η χρήση αντισηπτικού εκτός σπιτιού.

Ακολουθεί το καλό πλύσιμο των τροφίμων (ιδιαίτερα φρούτων και λαχανικών) πριν την κατανάλωσή τους. Καλό είναι να καθαρίζουμε και τις συσκευασίες των προϊόντων – τροφίμων και μη – πριν τα αποθηκεύσουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι. Επιπρόσθετα, η τακτική καθαριότητα των σκευών μαγειρικής, του πάγκου της κουζίνας και του τραπεζιού, είναι κρίσιμα για την μείωση της εξάπλωσης και της ανάπτυξης μικροβίων.

Καλή ψυχολογία
Υπάρχουν υγιείς και κατάλληλοι τρόποι αντιμετώπισης του στρες ή της κακής διάθεσης, όπως η μουσική, το διάβασμα, η ενασχόληση με μια αγαπημένη δραστηριότητα, γιόγκα, διαλογισμός. Η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης ένας άριστος τρόπος για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου για κάποιες χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν περαιτέρω το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επαρκής & ποιοτικός ύπνος
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα υγείας, που συνδέονται με ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες το 24ωρο, ενώ τα παιδιά χρειάζονται 8 έως 14 ώρες ύπνου ανάλογα με την ηλικία τους.


Ιωάννα Στεργίου, MSc
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

 

 

< Σχετικά Άρθρα

 Δείτε τα διαγνωστικά κέντρα του Ομίλου

 

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ