FaceBookYoutubeLinkedIn

Εβδομάδες Προληπτικού Ελέγχου Αλλεργιών
24 Απριλίου - 21 Μαΐου 2017


ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΝΟΣΟΣ - ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ;

Οι αλλεργίες είναι οι έντονες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος που πραγματοποιούνται ως αντίδραση σε αβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πρόκειται δηλαδή για μια αντίδραση υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντα, που αντιλαμβάνεται λανθασμένα αβλαβείς ουσίες του περιβάλλοντος ως επικίνδυνες για την υγεία ουσίες που χρήζουν αντιμετώπισης. Οι ουσίες αυτές καλούνται αλλεργιογόνα.
Το ανοσοποιητικό σύστημα των αλλεργικών ατόμων, την πρώτη φορά που έρχεται σε επαφή με κάποιο αλλεργιογόνο, το αναγνωρίζει, το απομνημονεύει, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και βλαβερό για τον οργανισμό και παράγει αντισώματα, τις ειδικές ανοσοσφαιρίνες Ε (IgE), οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες να αντιμετωπίζουν και να εξουδετερώνουν το συγκεκριμένο αλλεργιογόνο.
Οι αλλεργίες συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών ιατρικών διαταραχών. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται ιδιαίτερη αύξηση στα κρούσματα σε όλες τις ηλικίες και συγκεκριμένα παρουσίασαν υπερτριπλασιασμό κατά τη δεκαετία 1990-2000.
Επιπλέον, πρόσφατες κλινικές μελέτες καταδεικνύουν ότι ακόμα και όταν ηρεμεί ο αλλεργικός, μένει στο αναπνευστικό σύστημά του μια ελάχιστη φλεγμονή, που καθιστά πιο ευάλωτο το τραχειοβρογχικό δένδρο κι έτσι η αλλεργία πυροδοτείται ξανά από άλλες μη ειδικές συνθήκες, όπως λ.χ. τους ρύπους της ατμόσφαιρας, ένα κρυολόγημα, το άγχος κ.ά.
Σημαντικός αριθμός αλλεργιών οφείλεται στα διάφορα είδη γύρης που είναι κυρίως υπεύθυνα για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στην Ελλάδα και είναι: 1) παριετάρια (περδικούλι ή ελξίνη), 2) αγριοσιτηρά, γρασίδι και καλλιεργημένα δημητριακά, 3) ελιά και 4) ακάρεα της οικιακής σκόνης που πολλαπλασιάζονται αυτή την εποχή γιατί θέλουν ζεστό και υγρό καιρό.
Πάνω από το 85% των Ελλήνων αλλεργικών είναι ταυτόχρονα ευαισθητοποιημένοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογόνα


ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΏΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Η ΔΩΡΕΑΝ ανοσολογική εξέταση στην οποία υποβληθήκατε στο πλαίσιο της δράσης ελέγχει την ευαισθησία σας σε δώδεκα (12) βασικά αλλεργιογόνα συνολικά, όπως ακάρεα σκόνης, επιθήλια σκύλου και γάτας, μούχλα, γρασίδι, γύρεις δέντρων, αγριόχορτο, πεντάνευρο, περδικούλι.
ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Σημαίνει ότι δεν παρουσιάζετε αλλεργική αντίδραση σε καμία από τις παραπάνω αναφερόμενες αιτίες αλλεργιών.
ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Σημαίνει ότι είστε αλλεργικός σε τουλάχιστον ένα από τα 12 αλλεργιογόνα στα οποία ελεγχθήκατε. Το θετικό αποτέλεσμα δεν υποδεικνύει τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα που μπορεί να έχετε ευαισθησία. Για να προσδιοριστούν αυτά, χρειάζεται αναλυτική εξέταση για το κάθε αλλεργιογόνο ξεχωριστά (περαιτέρω αναλυτικοί προσδιορισμοί).


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Είναι σημαντικό οι ασθενείς που πάσχουν από αλλεργία να γνωρίζουν καλά τις λεπτομέρειες της πάθησής τους όπως και τις επιλογές που προσφέρονται, για να μπορούν να επιλέξουν ολοκληρωμένη λύση.

Αρχικά, ο ασθενής μαζί με τον ειδικό ιατρό θα πρέπει να κάνουν μία έρευνα στις συνήθειες του ασθενούς που θα καταδείξει ποιό ή ποιά είναι τα αλλεργιογόνα που ευθύνονται για την ανάπτυξη των συμπτωμάτων.
Εν συνεχεία θα πρέπει ο ασθενής να ελεγχθεί για τα ειδικά αλλεργιογόνα που θα του συστήσει ο ιατρός του και ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να αποφασιστεί η βέλτιστη αντιμετώπιση.

Η πρώτη και πιο απλή μέθοδος αντιμετώπισης είναι η αποφυγή των αλλεργιογόνων, πχ. στην περίπτωση των τροφικών αλλεργιογόνων, αποφεύγουμε τις συγκεκριμένες τροφές, ενώ αν πρόκειται για αλλεργία στην γύρη, αποφεύγουμε να βγαίνουμε έξω όταν τα επίπεδα της γύρης είναι πολύ υψηλά στην ατμόσφαιρα και διατηρούμε τα παράθυρα στο σπίτι και το αυτοκίνητο κλειστά.
Εάν η αποφυγή των αλλεργιογόνων δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα, τότε είναι απαραίτητη η θεραπευτική αγωγή, με αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα που θα χορηγήσει ο θεράπων ιατρός.