fbpx

Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου

Πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου

01/02/24 – 3min. read

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΡΑΣΗΣ: 01/02/24 – 29/02/24

#ΠάρεΤονΈλεγχο

Προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο

Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και πρόληψης για τον καρκίνο. Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο στην ΕΕ μέσα στο 2020, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι και 25% έως το 2035. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος και η αλλαγή του τρόπου ζωής αποτελεί τον πιο ισχυρό μας σύμμαχο ενάντια στη νόσο, γι’ αυτό και οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις καθίστανται αναγκαίες τόσο για την έγκαιρη διάγνωση, όσο και για τη θεραπευτική της αντιμετώπιση.

Ο Όμιλος Βιοιατρική, στο πλαίσιο των ενεργειών εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και με βασικό μήνυμα «Γνωρίζω Εγκαίρως, Δρω Άμεσα» προσφέρει προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο σε προνομιακή τιμή για όλο τον Φεβρουάριο:

Έλεγχος καρκινικών δεικτών

Οι καρκινικοί δείκτες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κακοηθειών και αποτελούν βιολογικές ουσίες που παράγονται από υγιή κύτταρα κατά την ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και από καρκινικά κύτταρα σε υψηλές συγκεντρώσεις κατά την ενήλικη ζωή. Η μέτρηση των καρκινικών δεικτών συμβάλλει στην ανίχνευση και προσδιορισμό της διάγνωσης του καρκίνου, στην πρόγνωση, στην στάθμιση της ανταπόκρισης στη θεραπεία, καθώς και στην παρακολούθηση για τυχόν υποτροπές.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει τους εξής δείκτες:

CEA ή Καρκινοεμβρυϊκό Αντιγόνο

Αποτελεί μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την προσκόλληση των κυττάρων και παράγεται φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Παρουσιάζει αυξημένες τιμές σε κάθε αδενοκαρκίνωμα, όπως αυτά του εντέρου, των πνευμόνων και του παχέος εντέρου.

AFPή Α- Φετοπρωτεϊνη 

Παράγεται στο ήπαρ και τον γαστρεντερικό σωλήνα των εμβρύων. Στην ενήλικα ζωή αποτελεί δείκτη για καρκίνους γεννητικών οργάνων και ήπατος.

AFPή Α- Φετοπρωτεϊνη 

Παράγεται στο ήπαρ και τον γαστρεντερικό σωλήνα των εμβρύων. Στην ενήλικα ζωή αποτελεί δείκτη για καρκίνους γεννητικών οργάνων και ήπατος.

HCG ή Ανθρώπινη Χοριακή Γοναδοτροπίνη

Παράγεται στον πλακούντα και χρησιμοποιείται για την διάγνωση της εγκυμοσύνης. Η ουσία αυτή εμφανίζεται αυξημένη στο χοριοκαρκίνωμα και στον καρκίνο των όρχεων.

Καρκινικό Αντιγόνο 15-3 (CA15-3)

Ο συγκεκριμένος δείκτης σχετίζεται με την κυτταρική προσκόλληση. Εμφανίζει αυξημένες τιμές σε ασθενείς στον καρκίνο του μαστού και σε άλλα αδενοκαρκινώματα και συμβάλει στην παρακολούθηση και τη θεραπεία των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο.

Καρκινικό Αντιγόνο 19-9 (CA19-9)

Ο βιοδείκτης αυτός είναι αυξημένος σε καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος, όπως σε καρκίνος του παγκρέατος, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Καρκινικό Αντιγόνο 125 (CA125)

Αποτελεί χρήσιμο βιοδείκτη και καρκίνους των ωοθηκών, του στομάχου, του ενδομητρίου, του ήπατος και του παχέος εντέρου.

Έλεγχος Προστάτη

Ανάμεσα στις εξετάσεις που προσφέρονται, είναι ο έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA, που θεωρείται εξέταση πρώτης επιλογής για την ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του προστάτη αλλά και για άλλες καλοήθεις παθήσεις του αδένα. Η εξέταση PSA συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε όλους τους άνδρες άνω των 45 ετών. Είτε μεμονωμένα είτε και σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις.

Έλεγχος θυρεοειδούς

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια των ενδοκρινών αδένων, η οποία μαστίζει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, σε ποσοστό τρεις φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με τους άνδρες.

Ο υπέρηχος θυρεοειδούς αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του θυρεοειδούς, ενώ τον προληπτικό έλεγχο συμπληρώνουν ειδικές αιματολογικές εξετάσεις ειδικών ορμονών, αντισωμάτων και βιταμινών (ορμόνες TSH, Τ3 και Τ4, αντισώματα Anti-TPO, Anti-TG και οι βιταμίνες D3 και Β12)

Τόσο ο υπέρηχος θυρεοειδούς, όσο και ο αιματολογικός έλεγχος προσφέρονται σε προνομιακή τιμή από τη Βιοιατρική.

Γυναικολογικός Έλεγχος

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών , ενώ ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το 26,5% του συνόλου των νέων περιστατικών καρκίνου στις γυναίκες στις χώρες της Ε.Ε. και ευθύνεται για 17,5% των θανάτων από καρκίνο.

Ψηφιακή Μαστογραφία

Η ψηφιακή μαστογραφία αποτελεί την βασική εξέταση για την απεικόνιση και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η γυναίκα πρέπει να κάνει την πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 40 ετών και μετά σε ετήσια βάση. Είναι προτιμότερο να γίνει από την 5η έως την 15η ημέρα του κύκλου. Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει ψηφιακούς μαστογράφους υψηλής ευκρίνειας με ασύγκριτα καλύτερη απεικόνιση και λιγότερη ακτινοβολία.

Υπερηχογράφημα μαστών

Το υπερηχογράφημα των μαστών είναι μία σημαντική προληπτική εξέταση για την υγεία του στήθους.  Μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία γιατί δεν έχει ακτινοβολία. Ο υπέρηχος μαστών ενδείκνυται για νέες γυναίκες,  εγκυμονούσες και θηλάζουσες. Επιπλέον μπορεί να συμπληρώσει την ψηφιακή μαστογραφία ειδικά σε πυκνούς μαστούς.

Τεστ Παπανικολάου (ΠΑΠ)

Το Τεστ ΠΑΠ είναι η πιο κλασική γυναικολογική εξέταση. Ειδικότερα, μπορεί να ανιχνεύσει καρκινικές και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και ιογενείς λοιμώξεις, μυκητιάσεις και άλλες παθήσεις. Το τεστ Παπανικολάου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας και τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 60 ετών.

Και οι τρεις προληπτικές εξετάσεις προσφέρονται από τη Βιοιατρική σε ειδικό προνομιακό πακέτο.

Εξειδικευμένες εξετάσεις

Συμπληρωματικά, με τους παραπάνω προληπτικούς ελέγχους, στη Βιοιατρική μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για Αξονική Κολονοσκόπηση ή Αξονική Τομογραφία Θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, σε ειδική  τιμή για όλο τον Φεβρουάριο.

Οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά, σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις Κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, σε ΑττικήΕύβοια και Θεσσαλονίκη.