Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη
Δράσεις Share on    


Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πρωτοπόρος σε θέματα πρόληψης και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, προσφέρει τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου για τον Διαβήτη σε εξαιρετικά προνομιακές τιμές.

Η Δράση  αυτή εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δράσεων Προληπτικής Ιατρικής του Ομίλου και ανταποκρίνεται στην ανάγκη για ενημέρωση, έλεγχο και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

O Διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος η οποία εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί να παράξει ινσουλίνη ή όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη που παράγει. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία βοηθάει την πρόσληψη της γλυκόζης (που προέρχεται από την τροφή), από τα κύτταρα του οργανισμού με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. H μη σωστή λειτουργία του συστήματος αυτού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές σημαντικές επιπλοκές όπως στεφανιαία νόσος, περιφερική αγγειακή νόσο ή εγκεφαλικά επεισόδια.


Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1: (Ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης). Εμφανίζεται συνήθως στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη (β-κύτταρα παγκρέατος). Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη τύπου 1 παράγουν πολύ μικρή ποσότητα ινσουλίνης ή και καθόλου και χρειάζονται καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης για να διατηρούν σε φυσιολογικό επίπεδο τις τιμές της γλυκόζης στο αίμα.   

Διαβήτης τύπου 2: (Μη Ινσουλινο-εξαρτώμενος σακχαρώδης διαβήτης). Εμφανίζεται σε άτομα όλων των ηλικιών και ευθύνεται για το 90% των περιστατικών  διαβήτη. Χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια ινσουλίνης ή μειωμένη δραστικότητά της  (αντίσταση στην ινσουλίνη). Ο τύπος αυτός μπορεί να παραμείνει μη ανιχνεύσιμος για χρόνια και να ανιχνευτεί τυχαία σε κάποιο τυπικό έλεγχο ρουτίνας ενώ συνδέεται πολύ συχνά με την παχυσαρκία. Για τους ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι ιδιαίτερης σημασίας η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Διαβήτης κυήσεως: Ο τύπος αυτός εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως σε 1 στις 25 κυήσεις παγκοσμίως και συχνά δεν παραμένει μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Γυναίκες που έχουν εμφανίσει διαβήτη κυήσεως έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη  τύπου 2 μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (International Diabetes Federation ) :
1 στους 12 ανθρώπους πάσχει από Διαβήτη
1 στους 2 πάσχοντες δεν το γνωρίζει
387.000.000 άνθρωποι πάσχουν από Διαβήτη (το 2015)
κάθε 7 δευτερόλεπτα 1 άνθρωπος χάνει τη ζωή του λόγω της νόσου

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του υπευθυνότητας και με γνώμονα  τις δυσκολίες  της οικονομικής κρίσης, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συνεχίζει το Πρόγραμμα Δράσεων Προληπτικής Ιατρικής, σε μια προσπάθεια που σκοπό έχει  να ευαισθητοποιήσει  το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και της πρώιμης διάγνωσης που συνεπάγεται λιγότερες ταλαιπωρίες για τους ασθενείς αφενός και εξοικονόμηση αναγκαίων οικονομικών πόρων για την χώρα μας αφετέρου.


< Επιστροφή στις δράσεις

 

 

 


 
Για ραντεβού καλέστε
Για Αθήνα Για Θεσσαλονίκη
210 6966000 2310 459660
 
Ώρες λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου
Δευτ. - Παρ. 6:00 - 22:00
Σαβ. 6:00 - 16:00