FaceBookYoutubeLinkedIn

Διαγνωστικός Έλεγχος Γρίπης 2017

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, ανταποκρινόμενος στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων γρίπης και στην υπαρκτή ανάγκη για ενημέρωση και έγκαιρη διάγνωση, προσφέρει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των παρακάτω διαγνωστικών εξετάσεων σε συμβολική τιμή.

   Προσφερόμενοι Διαγνωστικοί έλεγχοι:

  • Ταχεία Μέθοδος: Εξέταση Ρινοφαρυγγικού εκκρίματος για ιο γρίπης Α & Β (15€)
  • Μοριακός έλεγχος Γρίπης Α/Η1Ν1 (30€)
  • Μοριακός έλεγχος Γρίπης Α/Η1Ν1 & Coronavirus Mers (60€)
  • Πλήρης Μοριακός έλεγχος 22 Μικροοργανισμών (150€)                                                                                              (Influenza A, Influenza B, Influenza A (H1N1),Parainfluenza1, Parainfluenza2, Parainfluenza3, Parainfluenza4Bocavirus, CoronovirusNL63, CoronovirusHKU1, Coronovirus229E, Coronovirus OC43, RSV-A, RSV-B, Human Metapneumovirus, Rhinovirus/Enterovirus, Adenovirus, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophyla pneumoniae,Legionella pneumonophilla, Bordetella pertussis)

Τι είναι η νέα γρίπη Α (Η1Ν1);

Η νέα γρίπη Α είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από το στέλεχος Η1Ν1 του ιού της γρίπης Α.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την επιβεβαίωσή της διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορική διάγνωση από τις άλλες οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού βάση της κλινικής εικόνας.


Τρόπος Μετάδοσης:

Η μόλυνση με τον ιό γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια που προέρχονται από ασθενή εγκαθίστανται στα χέρια του ή σε άλλες επιφάνειες και μέσω αυτών να υπάρξει έμμεση μετάδοση σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή με αυτές.
Η περίοδος μεταδοτικότητας της γρίπης από το νέο ιό Α (Η1Ν1), είναι 1-7 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα της γρίπης είναι: υψηλός πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, καταρροή, πονοκέφαλος, μυαλγίες, έντονη καταβολή, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και άλλα συμπτώματα, όπως ρίγος, αίσθημα κόπωσης, σπανιότερα διάρροια και έμετοι.
Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντελώς μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Συγκριτικά με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές επιπλοκές όπως διάμεση πνευμονία, κυρίως σε άτομα με μειωμένη ανοσιακή απάντηση, στους ηλικιωμένους, στις εγκύους, στα βρέφη και στα άτομα με νοσήματα του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος καθώς και τα παχύσαρκα άτομα.

Ανοσολογικός Έλεγχος

Στο Ανοσολογικό Εργαστήριο για την ανίχνευση των ιών γρίππης Α και Β χρησιμοποιείται μια ταχεία διαγνωστική μέθοδος που επιτρέπει την ποιοτική ανίχνευση των αντιγόνων γρίπης τύπου Α και τύπου Β, απευθείας από φαρυγγικό επίχρισμα. Το δείγμα θα πρέπει να λαμβάνεται μέσα στις 3 πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Η ταυτοποίηση των αντιγόνων γίνεται με την τεχνική της ανοσοαποτύπωσης σε ειδικές ταινίες. Με τον έλεγχο του φαρυγγικού επιχρίσματος οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται μέσα σε λίγα λεπτά για το εάν είναι φορείς της γρίπης Α ή Β.

Μοριακός Έλεγχος:

Σκοπός της μοριακής εργαστηριακής ανίχνευσης είναι η έγκαιρη απομόνωση, ανίχνευση, και τυποποίηση των στελεχών του ιού της γρίπης(Α/Η1Ν1). Πολλές αναφορές τονίζουν τη χρησιμότητα και την αξία της αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR) στην ταυτοποίηση στελεχών γρίπης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει υιοθετήσει και υποστηρίξει τη μοριακή ταυτοποίηση στελεχών γρίπης που λαμβάνει χώρα στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς διαφόρων κρατών. Η τυποποίηση βασίζεται στις αντιγονικές διαφορές που εντοπίζονται στις πρωτεΐνες του ιού (nuclear and matrix proteins), ενώ ειδικά μόρια εκκινητές σχεδιάζονται για τον επιλεκτικό πολλαπλασιασμό συντηρητικών ακολουθιών του γονιδίου-στόχου για κάθε τύπο και υπότυπο του ιού της γρίπης.
Στο Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής της Βιοιατρικής, η Μοριακή ανίχνευση της γρίπης Α καθώς και η υποτυποποίηση του στελέχους Η1Ν1 γίνεται με τη μέθοδο της αντίστροφης μεταγραφής και πραγματικού χρόνου αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης (Real Time, RT-PCR), με τη χρήση του LightCycler της Roche. H ευαισθησία της μεθόδου προσεγγίζει το 96%.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη δράση απευθυνθείτε στη Μονάδα του Ομίλου που σας εξυπηρετεί.