Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου του Μαστού
Δράσεις Share on    

Μαγνητική Μαστογραφία

Πρόκειται για μία εξέταση με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Διενεργείται σε Μαγνητικούς Τομογράφους 1,5 Tesla και 3 Tesla που διαθέτουν ειδικά πηνία και ειδικό software.
H εξέταση διαρκεί περίπου 20 λεπτά, γίνεται σε πρηνή θέση και περιλαμβάνει δυναμικές λήψεις μετά την ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας. Η ασθενής δεν εκτίθεται σε ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται κυρίως συμπληρωματικά για την περαιτέρω διερεύνηση ευρημάτων στην ψηφιακή μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών, σε γυναίκες υψηλού ρίσκου, καθώς και προεγχειρητικά κατά την αρχική σταδιοποίηση επιβεβαιωμένου καρκίνου του μαστού.

Χρησιμοποιείται η μαγνητική μαστογραφία στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού;
Η εξέταση εκλογής για τον προληπτικό έλεγχο (screening) του καρκίνου του μαστού στον γενικό πληθυσμό είναι η ψηφιακή μαστογραφία.

Σε γυναίκες όμως υψηλού ρίσκου, σε διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, έχουν καταγραφεί σημαντικά υψηλότερες ευαισθησίες στον προληπτικό έλεγχο όταν χρησιμοποιείται η μαγνητική μαστογραφία σε συνδυασμό με την ψηφιακή μαστογραφία, σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία μόνη της.

Έτσι προτείνεται ο προληπτικός ετήσιος έλεγχος στις γυναίκες υψηλού ρίσκου να γίνεται με ψηφιακή μαστογραφία σε συνδυασμό με μαγνητική μαστογραφία. Η μαγνητική μαστογραφία, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ψηφιακή μαστογραφία λόγω:


• Της αδυναμία της μεθόδου να ανάδειξει μικροαποτιτανώσεων (που αποτελεί εύρημα ενδεικτικό καρκίνου του μαστού).
• Της μεγαλύτερης αναλογίας ψευδώς θετικών ευρημάτων της μαγνητικής μαστογραφίας σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία (γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τον μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών βιοψιών).
• Του υψηλού της κόστους. 
• Της περιορισμένης διαθεσιμότητάς της. 

Ποιες γυναίκες θεωρούνται υψηλού ρίσκου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού;

Οι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για μια γυναίκα να νοσήσει από καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν:
• Ατομικό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή ωοθηκών.
• Φορείς των BRCA1 ή BRCA2 γονιδιακών μεταλλάξεων.
• Μητέρα, αδερφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού.
• Άτυπη υπερπλασία των πόρων ή λοβώδης νεοπλασία που διαγνώστηκε σε προηγούμενη βιοψία μαστού.
• Ιστορικό ακτινοβόλησης στον θώρακα που έγινε σε ηλικία μεταξύ 10 και 30 ετών.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις προτείνεται η μαγνητική μαστογραφία;

• Στην προεγχειρητική σταδιοποίηση για την αξιολόγηση της έκτασης της νόσου σε γυναίκες με διηθητικό καρκίνο και πορογενή καρκίνο in situ (DCIS).
• Για την εκτίμηση υπολειπόμενης νόσου σε γυναίκες έπειτα από ογκεκτομή με διηθημένα χειρουργικά όρια αλλά και για την ανάδειξη υποτροπής.
• Για την εκτίμηση της τοπικής ανταπόκρισης του όγκου της χημειοθεραπείας.
• Στην αναζήτηση πρωτοπαθούς εστίας καρκίνου σε γυναίκες με μεταστατική μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια, όταν ο κλασικός απεικονιστικός έλεγχος (συμπεριλαμβανομένης και της μαστογραφίας) είναι αρνητικός.
• Για τη διερεύνηση αμφίβολων ευρημάτων στη μαστογραφία, στο υπερηχογράφημα ή και στην κλινική εξέταση.


Μπορεί η μαγνητική μαστογραφία να γίνεται σε οποιαδήποτε ημέρα του εμμηνορρυσιακού κύκλου της γυναίκας;
Η μαγνητική μαστογραφία σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να προγραμματίζεται μεταξύ 7ης και 14ης ημέρας του εμμηνορρυσιακού κύκλου, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο βαθμός ενίσχυσης του φυσιολογικού παρεγχυματικού υποστρώματος των μαστών, που μπορεί να υποκρύψει μια ύποπτη βλάβη που ενισχύεται μετά την ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού.

Παράλληλα, η έντονη ενίσχυση του υποστρώματος των μαστών κατά την πρώτη και τις τελευταίες εβδομάδες του κύκλου μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά ευρήματα, με αποτέλεσμα περισσότερες βιοψίες ή και επανελέγχους.

Στις περιπτώσεις, όμως, ενός πρόσφατα διαγνωσμένου καρκίνου του μαστού, που η μαγνητική μαστογραφία γίνεται στο πλαίσιο της τοπικής σταδιοποίησης του όγκου πριν από το προγραμματισμένο χειρουργείο, τότε μπορεί να διενεργηθεί άμεσα για την αποφυγή καθυστέρησης της χειρουργικής θεραπείας.

Ποιος είναι ο ρόλος της μαγνητικής μαστογραφίας στην απεικόνιση των ενθεμάτων στους μαστούς;
Η μαγνητική μαστογραφία αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη μελέτη των ενθεμάτων των μαστών και ειδικότερα τη διάγνωση των ρήξεών τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι απαραίτητη η ενδοφλέβια χορήγηση παραμαγνητικής ουσίας.

Όταν όμως θέλουμε να διερευνήσουμε την περίπτωση φλεγμονής γύρω από το ένθεμα ή να εξετάσουμε το μαζικό παρέγχυμα για την ανίχνευση καρκίνου, τότε είναι απαραίτητη η χορήγηση σκιαγραφικού.


Δέσποινα Σαββίδου, MD, Ph.D 
Διευθύντρια Τμήματος Αξονικού και Μαγνητικού Τομογράφου


Βρείτε το Διαγνωστικό μας Κέντρο που σας εξυπηρετεί εδώ και κλείστε το ραντεβού σας.

< Επιστροφή στις δράσεις

 

 

 


Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ