Προαγωνιστικοί Έλεγχοι 
Δράσεις Share on    

Η μελέτη των πιέσεων που ασκούνται στο πόδι από το υπερκείμενο σωματικό βάρος σε σχέση με την επιφάνεια στήριξης δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών. Από τους πρώτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με τη μαθηματική προσέγγιση, ήταν ο Αρχιμήδης (250 π.Χ.), ο Αριστοτέλης (350 π.Χ.) και ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.). Πολύ αργότερα ο Borelli (1679) ήταν ανάμεσα στους πρώτους που ανέπτυξαν τη μελέτη της βάδισης. Οι πρώτες εργασίες σχετικά με την ανάλυση βαδίσματος εμφανίζονται από τον Marey (1873), με μέθοδο πολλαπλών φωτογραφιών, με διαφορετικό χρονισμό. Η μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε πολύ αργότερα από τον Amar (1916), με την κατασκευή της πρώτης πλατφόρμας καταγραφής πελματιαίων πιέσεων. Κατόπιν δημοσιεύονται και τα πρώτα συμπεράσματα: «Η εμβιομηχανική του άκρου ποδός δεν είναι σωστό να μελετάται διαφορετικά, παρά μόνο σε σχέση με την εμβιομηχανική ολοκλήρου του σώματος και ιδιαίτερα με αυτήν του κάτω άκρου» (Du Vries).

Το πελματογράφημα είναι μια απλή, γρήγορη, ανώδυνη και με χαμηλό κόστος εξέταση που εντοπίζει προβλήματα που οφείλονται στον τρόπο στάσης και βάδισης. Πρόκειται για μία εξέταση που γίνεται με τον ψηφιακό πελματογράφο, ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σύστημα απεικόνισης της ανατομίας του πέλματος, ο οποίος λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια και μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε ενήλικες και παιδιά. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και με αυτόν τον τρόπο καθιστούν αναγνωρίσιμες τις ανατομικές παραλλαγές και παθήσεις των κάτω άκρων. Μέσω αυτής της εξέτασης συλλέγουμε πληροφορίες για τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά τη στάση και τη βάδιση. Έπειτα από αξιολόγηση αυτών των πληροφοριών, ο ειδικός (ποδολόγος - ποδίατρος, ορθοπεδικός, φυσικοθεραπευτής, φυσίατρος, ρευματολόγος, διαβητολόγος) συστήνει στον ασθενή την κατασκευή εξατομικευμένων ορθωτικών πελμάτων, τα οποία προσαρμόζονται σε όλα τα υποδήματα και έτσι διορθώνονται, στηρίζονται ή αποφορτίζονται τα κάτω άκρα, καθώς και η σπονδυλική στήλη. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να τονίσω ότι η κατασκευή των ορθωτικών πελμάτων δεν μπορεί να γίνεται από τον οποιονδήποτε. Πρέπει να είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και να πληροί τις προδιαγραφές του ΕΟΦ για εμπορία και διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Αποτέλεσμα είναι η εξασφάλιση της μέγιστης απαιτούμενης απόδοσης του σώματος τόσο στην καθημερινότητα όσο και κατά την άθληση. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή ορθωτικών πελμάτων είναι η γνώση της εμβιομηχανικής και της παθο-εμβιομηχανικής των κάτω άκρων.

Καλέστε στα Διαγνωστικά μας Κέντρα για να κλείσετε το ραντεβού σας.

< Επιστροφή στις δράσεις

 

 

 


Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ