Πυρηνική Ιατρική

Τι είναι η Πυρηνική Ιατρική;

Η πυρηνική ιατρική είναι η ειδικότητα της ιατρικής, η οποία χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες ραδιενεργών ουσιών (ραδιοφαρμάκων) για τη διάγνωση και την θεραπεία ασθενών ή για ερευνητικούς σκοπούς.

Στις μεθόδους της πυρηνικής ιατρικής (nuclear medicine) χορηγούμε στον εξεταζόμενο ενδοφλεβίως μικρή ποσότητα ραδιοφαρμάκου και στη συνέχεια μελετούμε την κατανομή του, στον ανθρώπινο οργανισμό με κατάλληλα συστήματα (γ΄ κάμερα).

Στην πυρηνική ιατρική ο εξεταζόμενος εκπέμπει ακτινοβολία η οποία καταγράφεται, ενώ στις ακτινολογικές εξετάσεις η ακτινοβολία εκπέμπεται από το αντίστοιχο μηχάνημα (π.χ. αξονικό τομογράφο). Η ακτινοβολία με τη οποία επιβαρύνεται ο εξεταζόμενος είναι συνήθως μικρότερη των ακτινολογικών εξετάσεων.

Όλες οι εφαρμογές είναι απλές, ασφαλείς, χωρίς ανεπιθύμητες αντιδράσεις και τραυματικές.

Μετά από μία εξέταση πυρηνικής ιατρικής ο εξεταζόμενος συνιστάται να αποφεύγει την άμεση επαφή με μικρά παιδιά και εγκύους ενώ για τα άλλα άτομα μια απόσταση 2-3 μέτρων είναι αρκετή για 24 περίπου ώρες. Ειδικές οδηγίες δίδονται σε κάθε εξεταζόμενο με το πέρας της εξέτασης.

Πυρηνική Ιατρική – Σπινθηρογράφημα

Σπινθηρογράφημα λέγεται η διαγνωστική εξέταση της πυρηνικής ιατρικής. Για να γίνει το σπινθηρογράφημα χορηγείται ενδοφλεβίως στον εξεταζόμενο το κατάλληλο ραδιοφάρμακο. Ακολούθως σύμφωνα με τα κατάλληλα πρωτόκολλα για κάθε εξέταση γίνεται το σπινθηρογράφημα με τον εξεταζόμενο συνήθως σε ύπτια θέση (ξαπλωμένο).

Για κάθε όργανο υπάρχει ξεχωριστό σπινθηρογράφημα (π.χ. σπινθηρογράφημα οστών, σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, σπινθηρογράφημα καρδιάς – μυοκαρδίου) και για κάθε σπινθηρογράφημα χρησιμοποιείται διαφορετικό πρωτόκολλο, διαφορετικό ραδιοφάρμακο και ο χρόνος αναμονής είναι επίσης διαφορετικός (20 λεπτά για το σπινθηρογράφημα θυρεοειδούς, 2-3 ώρες για το σπινθηρογράφημα οστών).

Το δυναμικό σπινθηρογράφημα γίνεται ταυτόχρονα με τη χορήγηση του ραδιοφαρμάκου με συνεχή καταγραφή ανά 2, ή 5, η 10 δευτερόλεπτα.

Στο ολόσωμο σπινθηρογράφημα απεικονίζεται ολόκληρο το όργανο π.χ. ο σκελετός από την οροφή του κρανίου μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών, ενώ στις στατικές-προβολικές λήψεις απεικονίζεται η περιοχή που μας ενδιαφέρει.

Πυρηνική Ιατρική – Εξοπλισμός

γ΄ κάμερα

Το κύριο μηχάνημα του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής είναι η γ΄ κάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η γ΄ κάμερα είναι στην ουσία μια φωτογραφική μηχανή. Δεν εκπέμπει γ΄ ακτινοβολία, αλλά δέχεται (καταγράφει) γ΄ ακτινοβολία από τον εξεταζόμενο, την οποία του χορηγήσαμε με το ραδιοφάρμακο.

Ο Η/Υ που είναι συνδεδεμένος με την γ΄ κάμερα επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και το τελικό αποτέλεσμα είναι η απεικόνιση του υπό μελέτη οργάνου.

Αποτελείται από δύο συνήθως (ή ένα) ορθογώνιους ανιχνευτές, οι οποίοι κινούνται παράλληλα ή είναι τοποθετημένοι σε γωνία μεταξύ τους ανάλογα με το είδος της εξέτασης. Δε είναι κλειστό σύστημα όπως ο αξονικός τομογράφος και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στους εξεταζόμενους.

Δοσομετρητής (dose calibrator)

Ο δοσομετρητής (dose calibrator) είναι το μηχάνημα με το οποίο μετράμε τη δόση του ραδιοφαρμάκου  πριν χορηγηθεί στον εξεταζόμενο, ώστε να χορηγείται η κατάλληλη ποσότητα ανάλογα με το είδος της εξέτασης και το βάρος αυτού σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (standars).

Δημήτριος Παππάς
Πυρηνικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στη Βιοιατρική



Εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής στα Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής 

Αττική: Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Αμπελόκηποι (Παπαδά), Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Περιστέρι  (Π. Τσαλδάρη)

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Ξηροκρήνη

← Περισσότερα Τμήματα