Εξέταση Ούρων

Γενική Εξέταση Ούρων – Πως γίνεται η συλλογή;

Τα ούρα συλλέγονται σε ειδικό κυπελάκι (αποστειρωμένο, αν θα γίνει και καλλιέργεια), που πωλείται στα φαρμακεία. Συνήθως συλλέγονται τα πρώτα πρωινά ούρα, που είναι πιο συμπυκνωμένα και υπάρχει καλύτερη πιθανότητα να αναδείξουν τυχόν πρόβλημα.

Για την συλλογή ούρων θα πρέπει να ακολουθηθούν τα ακόλουθα βήματα:

  1. Καθαρισμός της εξόδου των ούρων με σαπούνι και νερό. Οι γυναίκες θα πρέπει να ανοίξουν τα μεγάλα χείλη του αιδοίου και να καθαρίσουν την περιοχή με κίνηση από μπροστά προς τα πίσω, ενώ οι άνδρες πρέπει να τραβήξουν την ακροποσθία και να καθαρίσουν την βάλανο του πέους.
  2. Αρχικά βγάζετε προσεκτικά το καπάκι από το κυπελάκι.
  3. Αρχίζετε την ούρηση στην τουαλέτα για να ξεπλυθεί η ουρήθρα σας.
  4. Στο μέσο της ούρησης συλλέγετε στο κυπελάκι περί τα 50mL ούρων και ολοκληρώνετε την ούρηση στην τουαλέτα.
  5. Σκεπάζετε το κυπελάκι με το καπάκι του και μεταφέρετε το δείγμα στο μικροβιολογικό εργαστήριο.
  6. Εάν δεν μπορείτε να παραδώσετε το δείγμα των ούρων στο εργαστήριο εντός 1-2 ωρών, το βάζετε στο ψυγείο και το μεταφέρετε στο εργαστήριο με παγάκια ή παγοκύστες (ιδιαίτερα τις θερμές ημέρες) προς αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων.

Γενική Εξέταση Ούρων – Χρειάζεται προετοιμασία;

Για τη συλλογή των ούρων δεν απαιτείται καμία προετοιμασία. Η παράδοση του δείγματος γίνεται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των Διαγνωστικών Κέντρων του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, χωρίς να χρειάζεται να κλείσετε κάποιο ραντεβού.

Πως εξετάζονται τα ούρα; | ανάλυση – ευρήματα

Η γενική ούρων περιλαμβάνει πρώτα την εξέταση με ταινία εξέτασης ούρων, που έχει στην επιφάνεια της κατάλληλα αντιδραστήρια, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τις φυσικοχημικές ιδιότητες των ούρων. Ακολουθεί η μικροσκοπική εξέταση των ούρων, που ονομάστηκε και «βιοψία του φτωχού», γιατί με γρήγορο και φθηνό τρόπο εξετάζει φρέσκο υλικό από το ουροποιητικό σύστημα και δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

Επομένως από την γενική ούρων αναμένονται τρεις κατηγορίες πληροφοριών:

  1. Περιγραφή των φυσικών χαρακτήρων των ούρων, όπως είναι η χροιά, η όψη, η οσμή, το ειδικό βάρος και η όξινη ή αλκαλική αντίδραση τους.
  2. Ανάλυση κατά τρόπο ημι-ποσοτικό των χημικών χαρακτήρων των ούρων, όπως παθολογικών συγκεντρώσεων χολερυθρίνης, ουροχολινογόνου, νιτρωδών, λευκοκυτταρικής εστεράσης, αίματος και προϊόντων της αίμης (αιμοσφαιρίνη, μυοσφαιρίνη), πρωτεΐνης, γλυκόζης και κετονών.
  3. Εξέταση των μικροσκοπικών χαρακτήρων των ούρων προς ανεύρεση κυττάρων (επιθηλιακά κύτταρα, πυοσφαίρια, ερυθροκύτταρα), κυλίνδρων (κοκκώδεις, λευκοκυτταρικοί, ερυθροκυτταρικοί κλπ), μικροοργανισμών (βακτήρια και μύκητες που αφορούν σε Λοιμώξεις του ουροποιητικού), κρυστάλλων (εξ ουρικού οξέος, οξαλικού ασβεστίου, κυστίνης κλπ), άμορφων αλάτων, βλέννης κλπ.

Γιατί είναι σημαντική η εξέταση ούρων;

Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και μέσω του αποχετευτικού συστήματος (ουρητήρες, ουροδόχος κύστη και ουρήθρα) αποβάλλονται στο περιβάλλον. Επομένως, δεν είναι να απορεί κανείς, πως η μελέτη των ούρων (ουροσκοπία) χρησιμοποιήθηκε ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη και ιδιαίτερα στον Μεσαίωνα, ως βασικό διαγνωστικό εργαλείο της τότε ιατρικής πρακτικής.

Αλλά και στην σύγχρονη εποχή, η γενική ούρων παραμένει μία από τις βασικότερες εξετάσεις και εκτελείται, είτε ως εξέταση ρουτίνας στο πλαίσιο του checkup, είτε για την παρακολούθηση πολλών παθήσεων (υπέρταση, διαβήτης, κίρρωση, παχυσαρκία, καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνοι κλπ). Αν χρησιμοποιηθεί συστηματικά παρέχει γρήγορα και φθηνά, ανεκτίμητες διαγνωστικές, προγνωστικές και θεραπευτικές πληροφορίες.

Γιατί στη Βιοιατρική;

Στα Εργαστήρια της Βιοιατρικής η ανάλυση των ούρων διενεργείται με πλήρως αυτοματοποιημένους αναλυτές, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως φυγοκέντρηση των ούρων για λήψη ιζήματος.

Συμπληρωματικά υπάρχουν διαθέσιμες μετά την φυγοκέντρηση των ούρων και η κλασική μεθοδολογία εξέτασης του ιζήματος των ούρων με το οπτικό μικροσκόπιο (εάν κριθεί απαραίτητο) και η εξέταση με το μικροσκόπιο αντίθετης φάσης, εφ’ όσον ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό. Η τελευταία εξέταση ανιχνεύει την τυχόν ύπαρξη δύσμορφων ερυθρών αιμοσφαιρίων, που πιστοποιούν την προέλευση τους από τον νεφρό. Επομένως διευκολύνεται ο θεράπων ιατρός στην διαφορική διάγνωση μεταξύ νεφρολογικών και ουρολογικών αιτίων αιματουρίας.

Δημήτριος Βλαχάκος MD, PhD
Καθηγητής Παθολογίας – Νεφρολογίας, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ


 

Κόστος – Τιμή Εξέτασης

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με τη Γενική Ούρων αλλά και την εξέταση ούρων με μικροσκοπική αντίθεση φάσης, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Εξετάσεις Ούρων

Αττική: Βιοιατρική Αγ. Παρασκευής, Βιοιατρική Αγ. Στεφάνου, Βιοιατρική Αιγάλεω, Βιοιατρική Αλίμου, Βιοιατρική Αλεξάνδρας, Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Βάρης, Βιοιατρική Γλυφάδας, Βιοιατρική Δάφνης, Βιοιατρική Ηλιούπολης, Βιοιατρική Καλλιθέας, Βιοιατρική Καλογρέζας, Βιοιατρική Κηφισιάς, Βιοιατρική Κορυδαλλού, Βιοιατρική Μαρκόπουλου, Βιοιατρική Μελισσίων, Βιοιατρική Αχαρνών, Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέας Ερυθραίας, Βιοιατρική Νέας Ιωνίας, Βιοιατρική Νέας Σμύρνης, Βιοιατρική Νίκαια, Βιοιατρική Παλλήνης, Βιοιατρική Πειραιά, Βιοιατρική Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Πεύκης, Βιοιατρική Πλατείας Αμερικής,  Βιοιατρική Ραφήνας, Βιοιατρική Χαλανδρίου.

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδας

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Ηλιούπολης, Βιοιατρική Αμπελοκήπων, Βιοιατρική Βασιλίσσης Όλγας, Βιοιατρική Ερμού, Βιοιατρική Ευόσμου, Βιοιατρική Καλαμαριάς, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολης, Βιοιατρική Ξηροκρήνης, Βιοιατρική Ολυμπιάδος, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαίας, Βιοιατρική Σοφούλη, Βιοιατρική Σταυρούπολης, Βιοιατρική Τούμπα