fbpx

6 βήματα για την πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας σε άτομα με COVID-19

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος
Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη
Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Ιωάννα Στεργίου MSc,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Συνεργάτης Διατροφολογικού – Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας,
Ομίλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

13/07/21 – 2min. read

Το Διατροφολογικό & Εργομετρικό Κέντρο του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προτείνει 6 βήματα για την πρόληψη και θεραπεία της δυσθρεψίας σε άτομα με COVID-19 

1 Άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πρέπει να εξετάζονται για κίνδυνο δυσθρεψίας.

Η διάγνωση της δυσθρεψίας γίνεται με επικυρωμένα εργαλεία όπως τα κριτήρια GLIM με στόχο:

• τη διάγνωση κινδύνου δυσθρεψίας (κριτήρια NRS 2002 για ασθενείς που νοσηλεύονται, και κριτήρια ΜUST για το ευρύ κοινό και κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο).

• την αξιολόγηση της διάγνωσης και της σοβαρότητας της δυσθρεψίας.

2. Βελτίωση της κατάστασης θρέψης ατόμων με COVID-19 μέσω διατροφικής συμβουλευτικής από ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Ενεργειακές ανάγκες (θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως):

• 27kcal/kg ΣΒ σε ηλικιωμένους (>65 χρονών) με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα

• 30kcal/kg ΣΒ σε σοβαρά λιποβαρή άτομα με ένα ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα (σταδιακή αύξηση ενέργειας λόγω αυξημένου κινδύνου υποφωσφαταιμίας)

• 30kcal/kg ΣΒ για τους ηλικιωμένους (εξατομίκευση βάσει κατάστασης θρέψης, επιπέδων φυσικής δραστηριότητας και ιατρικού ιστορικού).

Πρωτεϊνικές ανάγκες (γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως):

• 1g/kg ΣΒ σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες

• >1g/kg ΣΒ σε νοσηλευόμενους με υποκείμενα νοσήματα για πρόληψη απώλειας βάρους και διατήρηση μυϊκής μάζας. 

Συνιστώμενες ανάγκες σε λιπαρά οξέα και υδατάνθρακες:

• 30% λιπαρά και 70% υδατάνθρακες σε άτομα χωρίς αναπνευστική ανεπάρκεια

• έως και 50% λιπαρά και 50% υδατάνθρακες σε διασωληνωμένους ασθενείς

3. Επαρκής πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων από την τροφή ή και μέσω συμπληρωμάτων για ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των λοιμώξεων 

Εκτίμηση επαρκούς πρόσληψης των παρακάτω σε άτομα με δυσθρεψία:

• Βιταμίνες D, Α, C, συμπλέγματος Β (ιδίως Β6 και Β12)

• Ψευδάργυρος, σίδηρος, σελήνιο

• ω-3 λιπαρά οξέα

4. Καθημερινή σωματική δραστηριότητα σε ασθενείς που βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι, αρκεί να πληρούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.


Η καθιστική ζωή οδηγεί σε επιδείνωση χρόνιων καταστάσεων υγείας, αύξηση βάρους, απώλεια μυϊκής μάζας και μείωση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού.

• Προτεινόμενες ασκήσεις εντός σπιτιού: Ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, ασκήσεις ισορροπίας, καθίσματα, κάμψεις, yoga

• Προτεινόμενες ασκήσεις εκτός σπιτιού: περπάτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ, κουβάλημα φρούτων και λαχανικών, ανέβασμα σκάλας, κηπουρική και παιχνίδια στον κήπο, περπάτημα, ποδηλασία ή τρέξιμο τηρώντας αποστάσεις ασφαλείας τουλάχιστον 2 μέτρων.

• Συνιστώμενη διάρκεια: > 30 λεπτά άσκησης καθημερινά, ή > 1 ώρα κάθε 2η ημέρα

5. Χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων από το στόμα (ΟΝS) όταν η διατροφή του ασθενούς δεν επαρκεί για την κάλυψη των θρεπτικών αναγκών.

• Χορήγηση διατροφικών συμπληρωμάτων από το στόμα που να παρέχει τουλάχιστον 400 θερμίδες συμπεριλαμβανομένης 30γρ. πρωτεΐνης/ημέρα, για 1 μήνα.

• Αξιολόγηση αποτελεσματικότητας και επανάληψη/αλλαγή ή αν χρειάζεται.

6. Χορήγηση εντερικής σίτισης(EN) σε ασθενείς με καλή πρόγνωση, των οποίων οι διατροφικές ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από το στόμα.

• Η εντερική σίτιση (ΕΝ) χορηγείται όταν η ΟΝS είναι αδύνατη για πάνω από 3 ημέρες ή βρίσκεται κάτω από το ήμισυ των ενεργειακών απαιτήσεων για >1 εβδομάδα.

• Η παρεντερική σίτιση (PN) λαμβάνεται υπόψιν όταν η EN δεν ενδείκνυται ή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου.

*Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικές οδηγίες με στόχο τη διατροφική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό COVID-19 και βασίζονται στην πρόσφατη Επίσημη Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN).