Μαγνητική Τομογραφία

Τι είναι η Μαγνητική Τομογραφία;

Η Μαγνητική τομογραφία είναι μια τεχνική απεικόνισης, κατά την οποία λαμβάνονται λεπτομερείς εικόνες των εσωτερικών οργάνων του σώματος. Οι μαγνητικοί τομογράφοι διαθέτουν ισχυρά μαγνητικά πεδία και ειδικά πηνία που εκπέμπουν και λαμβάνουν κύματα ραδιοσυχνοτήτων.

Πραγματοποιείται σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος (Εγκεφάλου, Υποφύσεως, Σπλαχνικού Κρανίου, Τραχήλου, Θώρακος, Άνω και Κάτω κοιλίας , Σπονδυλικής Στήλης, Αρθώσεων, Οστών και Μαλακών μορίων)

Στην μαγνητική τομογραφία δεν υπάρχει ιοντίζουσα ακτινοβολία.

 

Γιατί στη Βιοιατρική;

Oι μονάδες της Βιοιατρικής διαθέτουν σύγχρονους, ισχυρούς μαγνητικούς τομογράφους, εξοπλισμένους με πλούσιο λογισμικό που μπορούν να καλύψουν και τις πλέον απαιτητικές εφαρμογές της μαγνητικής τομογραφίας. Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό καλύπτονται πλήρως όλες οι εφαρμογές της μαγνητικής τομογραφίας, κλασικές και ειδικές.

Η Βιοιατρική διαθέτει στην Κεντρική Μονάδα Αμπελοκήπων τον κορυφαίο παγκοσμίως μαγνητικό τομογράφο DISCOVERY MR750 3.0 Tesla της General Electric, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα με καινοτόμες ειδικές εφαρμογές όπως η μαγνητική φασματοσκοπία εγκεφάλου (MR spectroscopy), η λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου (FMRI),  η μαγνητική δεσμιδογραφία, η πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpΜRI) και η μαγνητική μαστογραφία (MRM).

Επίσης, η Βιοιατρική Αμπελοκήπων είναι εξοπλισμένη με τον Μαγνητικό Τομογράφο Optima 450 1.5 Tesla o οποίος διαθέτει ειδικές αθόρυβες ακολουθίες (silent mode). Είναι ένας ευρύς, φωτεινός μαγνητικός τομογράφος με χαρακτηριστικά που μπορούν να βοηθήσουν τον υπέρβαρο ασθενή ή τον εξεταζόμενο που αισθάνεται κλειστοφοβία.

 

Στη Βιοιατρική Αλίμου έχει έρθει ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος 1.5T με τεχνολογία AIR™ και τεχνητή νοημοσύνη. Η Βιοιατρική, μέσω της συνεργασία της με την GE Healthcare, έχει εγκαταστήσει τον μαγνητικό τομογράφο, ο οποίος προσφέρει νέα επίπεδα άνεσης στον ασθενή, με ευέλικτο σχεδιασμό πηνίων και νέες εφαρμογές, σχεδιασμένες ειδικά για τη μείωση του χρόνου σάρωσης και του θορύβου στο ελάχιστο δυνατό. Έτσι, εξαλείφεται το αίσθημα δυσφορίας, γεγονός που καθιστά το σύστημα κατάλληλο ακόμη και για ασθενείς με κλειστοφοβία.

Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποτελεί εξέταση εκλογής για την λεπτομερή διερεύνηση αγγειακών (ισχαιμικών και αιμορραγικών) αλλοιώσεων και χωροκατακτητικών εξεργασιών του εγκεφαλικού και παρεγκεφαλιδικού παρεγχύματος καθώς και στον ενδελεχή έλεγχο νευροεκφυλιστικής και απομυελινωτικής νόσου αλλά και στην διερεύνηση περιπτώσεων υδροκεφάλου.

Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς

H Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς αναφέρεται στην μελέτη της μορφολογίας, της κινητικότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς, στην μελέτη αιμάτωσης και βιωσιμότητας των τοιχωμάτων της καρδιάς καθώς και την μελέτη συγγενών καρδιοπαθειών.

Μαγνητική Μαστογραφία

Ενδείκνυται για τον προληπτικό έλεγχο (συμπληρωματικά με την ψηφιακή μαστογραφία) γυναικών υψηλού κινδύνου για νεοπλασία του μαστού όπως γυναίκες με γονιδιακή επιβάρυνση ή με ατομικό /οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Επίσης, είναι χρήσιμη και σε άλλες περιπτώσεις όπως στην προεγχειρητική σταδιοποίηση για την αξιολόγηση της έκτασης της νόσου, την αναζήτηση πρωτοπαθούς εστίας σε γυναίκες με μεταστατική μασχαλιαία λεμφαδενοπάθεια καθώς και την διερεύνηση αμφιβόλων ευρημάτων στην μαστογραφία, το υπερηχογράφημα ή και την κλινική εξέταση.

Μαγνητική Εντερογραφία

Είναι χρήσιμη για την τακτική παρακολούθηση ασθενών με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ειδικότερα της νόσου του Crohn, οι οποίοι είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, έχοντας το πλεονέκτημα ότι δεν χρησιμοποιεί ακτίνες Χ. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην διάγνωση των όγκων του λεπτού εντέρου.

Μαγνητική Πολυπαραμετρική Τομογραφία Προστάτη

Η μαγνητική πολυπαραμετρική τομογραφία προστάτη, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην ανάδειξη και τον χαρακτηρισμό νεοπλασματικών αλλοιώσεων, την ακριβή τοπική σταδιοποίηση της νόσου, τον σχεδιασμό θεραπείας καθώς και την ανίχνευση τοπικής υποτροπής. Επίσης είναι χρήσιμη για την καθοδήγηση διορθικής βιοψίας.

Κόστος – Τιμή.

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την μαγνητική τομογραφία, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Μαγνητική Τομογραφία

Αττική: Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Άγιος Στέφανος, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλου, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Μενίδι (Αχαρνές), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Πειραιάς (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Χαϊδάρι, Βιοιατρική Χαλάνδρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαία