Αξονική Τομογραφία

Τι είναι η Αξονική Τομογραφία;

Η αξονική τομογραφία είναι μια μέθοδος απεικόνισης στην οποία χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ και λαμβάνονται εικόνες για όλα σχεδόν τα μέρη του σώματος, από μαλακούς ιστούς και οστά, μέχρι τον εγκέφαλο, την καρδιά και τα αγγεία. Χρησιμοποιείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για την παρακολούθηση διαφόρων παθήσεων. 

Πραγματοποιείται σε όλες τις ανατομικές περιοχές του σώματος (εγκέφαλος,  σπλαχνικό κρανίο, τράχηλος, άνω και κάτω κοιλίας, σπονδυλικής στήλης, άνω και κάτω άκρων).

Γιατί στη Βιοιατρική;

Σε όλες τις μονάδες, η Βιοιατρική διαθέτει τους πλέον σύγχρονους αξονικούς τομογράφους της GE που εξασφαλίζουν εξετάσεις υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας, μειώνοντας σημαντικά (έως και 50%) την δόση ακτινοβολίας.

  • Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό καλύπτονται πλήρως όλες οι εφαρμογές με υψηλής ποιότητας εξετάσεις.

H Βιοιατρική διαθέτει κατ’ αποκλειστικότητα  στην Ελλάδα τον κορυφαίο παγκοσμίως αξονικό τομογράφο DISCOVERY CT750 High Definition της GE, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η τεράστια μείωση της δόσης ακτινοβολίας (έως και 83%) που δέχεται ο εξεταζόμενος , η δυνατότητα εκτέλεσης φασματικής απεικόνισης (Spectral Imaging) και η ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας. Οι εξαιρετικές δυνατότητες του συστήματος γίνονται ιδιαιτέρως εμφανείς:

  • στα εξειδικευμένα, χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, παιδιατρικά πρωτόκολλα.
  • στη αξονική στεφανιογραφία (μη επεμβατική διαγνωστική μέθοδος αξιολόγησης των στεφανιαίων αγγείων).
  • στις αξονικές αγγειογραφίες σε ολόκληρο το σώμα
  • στην αξονική κολονογραφία (εικονική κολονοσκόπηση).

Η Κεντρική Μονάδα της Βιοιατρικής αποτελεί Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας της General electric (GE) Healthcare για Αξονική και Μαγνητική Τομογραφία, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της με την GE Healthcare International.

Αξονική Στεφανιογραφία

H Αξονική Στεφανιογραφία είναι χρήσιμη στην διάγνωση της στεφανιαίας νόσου, όταν η κλινική συμπτωματολογία και τα κλινικά tests είναι ασαφή,  καθώς και στην παρακολούθηση ασθενών με προηγούμενη αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent ή προηγηθέν χειρουργείο αορτοστεφανιαίας παράκαμψης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώιμη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες.

Αξονική Εικονική Κολονοσκόπηση

Στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πραγματοποιείται και αξονική εικονική κολονοσκόπηση, μια από τις πλέον σύγχρονες προσεγγίσεις του προληπτικού ελέγχου για το πεπτικό σύστημα.

Αξονική Τομογραφία Θώρακος

Με την αξονική τομογραφία θώρακος γίνεται λεπτομερής απεικόνιση των πνευμόνων για την διερεύνηση πολλών νοσημάτων όπως πνευμονικής λοίμωξης, κακοήθειας , χρόνιας πνευμονοπάθειας. Επίσης, με την εφαρμογή ειδικής τεχνικής χαμηλής δόσης (low-dose), η αξονική θώρακος προτείνεται για τον προσυμπτωματικό έλεγχο (screening) σε βαρείς καπνιστές  άνω των  50 ετών.

Με την αξονική θώρακος ελέγχεται επίσης το μεσοθωράκιο για την παρουσία λεμφαδένων ή άλλων αλλοιώσεων καθώς και η περικαρδιακή και οι υπεζωκοτικές κοιλότητες για την παρουσία συλλογών.

Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας

Με την αξονική τομογραφία άνω κάτω κοιλίας γίνεται λεπτομερής έλεγχος των συμπαγών οργάνων (ήπαρ, σπλήνας, πάγκρεας, νεφροί, επινεφρίδια)  της άνω κοιλίας, των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες στις γυναίκες και προστάτης στους άνδρες) καθώς και των κοίλων σπλάχνων (στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο).

Αξονική Τομογραφία Εγκεφάλου

Στην αξονική τομογραφία εγκεφάλου γίνεται έλεγχος  των εγκεφαλικών ημισφαιριών, του στελέχους και της παρεγκεφαλίδας για την παρουσία ισχαιμικών και αιμορραγικών αγγειακών αλλοιώσεων, χωροκατακτητικών εξεργασιών αλλά και νευροεκφυλιστικών νοσημάτων.

Επίσης, γίνεται έλεγχος των διαστάσεων των κοιλιών του εγκεφάλου καθώς και του υπαραχνοειδούς χώρου.

Κόστος – Τιμή

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την αξονική τομογραφία, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Αξονική Τομογραφία

Αττική: Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Άγιος Στέφανος, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλου, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Μενίδι (Αχαρνές), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερική, Βιοιατρική Πειραιά (Ηρ. Πολυτεχνείου), Βιοιατρική Πειραιά (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Χαλάνδρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαία