fbpx

Ας μιλήσουμε για το στήθος μας

Ας μιλήσουμε για το στήθος μας

29/08/22 – 5min. read

Νικόλαος Π. Κοτσιφόπουλος, MD, χειρουργός μαστού, συνεργάτης Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ενδιαφέροντα facts για το γυναικείο στήθος

«Κάθε πότε πρέπει να ελέγχω το στήθος μου;»

Περίπου μία φορά τον χρόνο πρέπει να μιλήσουμε για το στήθος μας στον υπεύθυνο ιατρό. Ο μαστολόγος θα συστήσει το σωστό πλαίσιο εξετάσεων για σένα, ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σου. Εάν όμως παρατηρήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος σου, ερεθισμό, πόνο, έκκριση υγρού από τη θηλή, ογκίδιο, πρέπει να μιλήσεις άμεσα με τον γιατρό σου.

«Αλλάζει με τον χρόνο;»

Επιστήμονες από το ίδρυμα Hopkins Medicine εξηγούν ότι οι ορμόνες μας επηρεάζουν το μέγεθος του στήθους. Μάλιστα, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν, μεγαλώνοντας, το μέγεθος που είχαν στην εφηβεία. Τα οιστρογόνα επηρεάζουν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας το μέγεθος του στήθους.

3 μόλις λεπτά, τόσος χρόνος αρκεί για να ολοκληρώσεις μία μαστογραφία

Πόσο λίγος χρόνος για να σωθεί δυνητικά η ζωή μας!

Μέγεθος και καρκίνος στο στήθος

Επιστήμονες από τον βρετανικό ερευνητικό φορέα Cancer Research UK λένε ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με πιο πυκνό μαστό συγκριτικά μ’ εκείνες με τον λιγότερο πυκνό. «Οι γυναίκες με πυκνό μαστικό αδένα έχουν λιγότερο λίπος και περισσότερα μαστικά κύτταρα και συνδετικό ιστό στο στήθος τους» εξηγούν.

«Θα μικρύνει το στήθος μου αν αδυνατίσω;»

Συνήθως ναι, αφού ένα μέρος του μαστού είναι λίπος.

«Μαστογραφία ή υπερηχογράφημα μαστών;»

Η μαστογραφία είναι η εξέταση που ανιχνεύει συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες μικροαποτιτανώσεις. Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 (η λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς). Η επανάληψη της μαστογραφίας είναι κάθε 2 χρόνια μετά την ηλικία των 40 ετών, και κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Ενώ κάθε χρόνο, εάν υπάρχει επιβαρυμένο κληρονομικό ή ατομικό ιστορικό. Για τις γυναίκες που έχουν επιβεβαιωμένη μετάλλαξη στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού, συνιστάται ετήσια μαστογραφία από τα 30. Ο υπερηχογραφικός έλεγχος των μαστών έχει μηδενική ακτινοβολία και μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες. Εντοπίζει συμπαγείς και κυστικές βλάβες στους μαστούς, μετρά τους όγκους και ελέγχει την αιμάτωσή τους καθώς και στη διενέργεια βιοψίας.
(Δείτε σχετικά: Πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου μαστών «Φώφη Γεννηματά»)

«Αλλάζει το στήθος με την άσκηση;»

Τα push-ups και οι πιέσεις με βάρη σε πάγκο μπορεί να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μυών στον θώρακα, οι οποίοι στηρίζουν και το στήθος. Ωστόσο, το στήθος από μόνο του δεν έχει μυϊκό ιστό.

«Πότε συνιστάται υπερηχογράφημα μαστών;»

Το υπερηχογράφημα μαστών συνιστάται σε νεαρές γυναίκες κάτω των 35 ετών, εφόσον παρουσιάσουν κάποιο σύμπτωμα ή εφόσον εντοπίσουν κάτι ύποπτο με την ψηλάφηση. Συμπληρωματικά προς τη μαστογραφία στον ετήσιο έλεγχο, το υπερηχογράφημα καλύπτει βλάβες που δεν εντοπίζει μόνο η μία εξέταση.

«Δεν κάνω μαστογραφία, γιατί δε θέλω να πάρω ακτινοβολία»

Η μαστογραφία έχει λιγότερη ακτινοβολία απ’ όση ένα υπερατλαντικό αεροπορικό ταξίδι. Κανείς δε θα έλεγε «όχι» σε ένα ταξίδι, γιατί να πειτε «όχι» σε μια σωτήρια εξέταση;
(Διαβάστε σχετικά: Μύθοι και αλήθειες για τη μαστογραφία)

Μεγάλο στήθος = πόνος στην πλάτη

Πράγματι, τα δύο αυτά στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους για πολλές γυναίκες. Επιπλέον, το μεγάλο και βαρύ στήθος δυσκολεύει σε κάποιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ας μιλήσουμε για το στήθος μας: Αλήθεια ή μύθος;

«Η μαστογραφία πονάει»

Η αλήθεια είναι ότι η μαστογραφία δεν πονάει, απλώς μπορεί να προκαλέσει μια δυσφορία. Η εξέταση διαρκεί πολύ λίγο και η δυσφορία ακόμα λιγότερο. Στις γυναίκες που έχουν μεγάλη ευαισθησία και μικρή αντοχή στη δυσφορία ένα απλό παυσίπονο μπορεί να βοηθήσει. Επίσης, αν μιλήσουμε για το στήθος μας στον τεχνολόγο που διενεργεί την εξέταση, αφού μπορεί να κάνει την εμπειρία της μαστογραφίας πιο άνετη.

«Πρέπει να κάνω κάθε φορά τη μαστογραφία στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο;»

Καλό είναι ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος των μαστών να γίνεται στο ίδιο διαγνωστικό κέντρο. Αυτό βοηθά στην καλύτερη διατήρηση του ιστορικού, αλλά και στην καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων από χρόνο σε χρόνο, όταν πρέπει να μιλήσουμε για το στήθος με τον ιατρό.

«Φοβάμαι τι θα μου βρουν, μήπως είναι καλύτερα να μην ξέρω;»

Για να μιλήσουμε για το στήθος με αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας:

  • Ο καρκίνος του μαστού αφορά μία στις έντεκα στις γυναίκες του δυτικού κόσμου και είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. 
  • Το 2020 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 215 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού ανά 100.000 πληθυσμού, στις ηλικίες 50-69 ετών. 
  • Οι περισσότερες από τις βλάβες που εντοπίζει ο προληπτικός έλεγχος των μαστών είναι καλοήθεις. Ακόμα όμως και στην περίπτωση του καρκίνου, το να εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι σωτήριο.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ συμμετέχει στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά». Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να κάνουν δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα του ομίλου σε Αττική, Εύβοια και Θεσσαλονίκη. Τα ραντεβού είναι άμεσα διαθέσιμα –ακόμα και Σάββατο–, ενώ τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, αλλά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στον ατομικό Ψηφιακό Φάκελο Υγείας που μπορεί να έχει κάθε εξεταζόμενος στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό SHAPE, τεύχος 195, Ιούλιος 2022