Εμβόλιο γρίπης

Εμβόλιο γρίπης

Τζένη Κρεμαστινού,
Ομότιμη Καθηγήτρια Δημόσιας & Διοικητικής Υγιεινής,
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Επιστημονική Σύμβουλος Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

31/04/21 – 1min. read

Η ύπαρξη της επιδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), καθιστά εντελώς αναγκαία την προφύλαξη από τη γρίπη που μεταδίδεται με παρόμοιο τρόπο.

Περίοδος Επιτήρησης

Η περίοδος επιτήρησης της εποχικής γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο αρχίζει την 40η εβδομάδα κάθε έτους (30 Σεπτέμβρη – 6 Οκτώβρη) και τελειώνει την 20η εβδομάδα του επόμενου έτους (12-18 Μαΐου). Η σωστή προφύλαξη περιλαμβάνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό (εμβόλιο γρίπης), τη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση των πασχόντων κ.α.

Αντιγριπικός Εμβολιασμός

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από την γρίπη. Ενώ το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται έγκαιρα, αφού προφυλακτικά αντισώματα αναπτύσσονται μετά από 15 ημέρες. Συγκεκριμένα, ο καλύτερος χρόνος για τον εμβολιασμό είναι Οκτώβριος – Ιανουάριος κάθε έτους. Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο με εμβόλια που περιέχουν τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης. Κυκλοφορούν 3 εμβόλια, ένα τριδύναμο και δύο τετραδύναμα που περιλαμβάνουν τρία στελέχη γρίπης Α και ένα στέλεχος γρίπης Β. Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% σε υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει από γρίπη, η νόσος έχει πιο ήπιο χαρακτήρα.

Εμβόλιο Γρίπης: Χρειάζεται συνταγή; Ποιούς αφορά;

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 δόση του εμβολίου και συνιστάται σε όλα τα άτομα >6 μηνών. Ειδικά, έως την ηλικία των τριών ετών γίνεται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου. Κατόπιν, μετά την ηλικία των 3 ετών χορηγείται αντιγριπικό εμβόλιο (τριδύναμο ή τετραδύναμο). Το εμβόλιο συνταγογραφείται και γίνεται ενδομυϊκά. Επιπλέον, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε όλα τα άτομα, αλλά συνιστάται κυρίως σε ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου:

  • Εγκύους σε οποιοδήποτε στάδιο κύησης,
  • Παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών,
  • Ηλικιωμένους άνω των 65 ετών,
  • Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας,
  • Επαγγελματίες υγείας που είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν γρίπη που οφείλεται στην αυξημένη έκθεση σε ασθενείς τους.