Τεστ Παπανικολάου (Pap Test)

Τι δείχνει το Τεστ Παπανικολάου;

Το Τεστ Παπ είναι μια εξέταση απλή, σύντομη, ανώδυνη, και με μεγάλη διαγνωστική αξία. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες το τεστ Παπ συστήνεται να γίνεται σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες 20 έως 65 ετών, εκτός κάποιων περιπτώσεων όπως π.χ. ανοσοκαταστολή ή άλλες καταστάσεις που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όπου μπορεί να συσταθεί να γίνει και πέρα από αυτές τις ηλικίες. Η συχνότητα του τεστ ΠΑΠ θα καθορίζεται από τον θεράποντα γυναικολόγο σας  ανάλογα με τα ευρήματα του προηγούμενου τεστ.

Με το Τεστ Παπανικολάου μπορούν να διαγνωστούν μικροβιακές και μυκητιασικές λοιμώξεις (τραχηλίτιδα, κολπίτιδα). Μπορεί ακόμη να εντοπιστεί η παρουσία του ιού ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) κάποιοι τύποι του οποίου έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. 

Το Τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει προκαρκινικές αλλοιώσεις που δύνανται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Πως γίνεται το Τεστ Παπανικολάου;

Η λήψη του κυτταρολογικού υλικού από κόλπο γίνεται με μία ξύλινη σπάτουλα ή ένα βουρτσάκι με την βοήθεια του κολποδιαστολέα. Η διαδικασία συνήθως είναι ανώδυνη αλλά μπορεί να συνοδεύεται από μία μικρή δυσφορία η κάψιμο.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για το Τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ ΠΑΠ μπορεί να γίνεται οποιαδήποτε μέρα του κύκλου εκτός από τις μέρες της εμμήνου ρύσεως. Πρέπει να γίνει αποχή από τις σεξουαλικές επαφές και να μην γίνονται κολπικές πλύσεις  και χρήση κολπικών αλοιφών και ταμπόν  48 ώρες πριν την εξέταση.

Τι είναι  το THIN PREP;

Το THIN PREP είναι μία καινοτόμος μέθοδος που αποτελεί εξέλιξη της διαδικασίας της επεξεργασίας του Τεστ Παπ στην διάρκεια της οποίας η μεταφορά του υλικού  αντί  σε ένα πλακάκι γίνεται σε ένα φιαλίδιο με συντηρητικό υγρό. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει συλλογή όλου του υλικού χωρίς καμία απώλεια και διευκολύνει την διαδικασία καθαρισμού και επεξεργασίας των κυττάρων οδηγώντας έτσι σε  ακριβέστερο αποτέλεσμα και αυξημένο ποσοστό ανίχνευσης δυσπλασίας/ προκιρκινωματικής κατάστασης σε σχέση με το συνηθισμενο τεστ Παπ.

Τι είναι το HPV DNA Test;

HPV- ο ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων- μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής,  ενώ μπορεί να εκδηλωθεί ασυμπτωματικά και στα δύο φίλα ή με την μορφή των κονδυλωμάτων. Υπάρχουν παραπάνω από 200 είδη του ιού ένω κάποια είδη έχουν συνδεθεί με δυσπλασίες και προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος, HPV DNA τεστ, για ανίχνευση του τύπου του ιού στο εξεταζόμενο δείγμα, κάτι το οποίο θα βοηθήσει στον γυναικολόγο σας να ευαισθητοποιηθεί άμεσα για αυξημένο κίνδυνο κακοήθειας. Υψηλότερου κινδύνου θεωρούνται τύποι HPV-16  (50% των περιπτώσεων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας) και HPV-18( άλλα 20%) αν και υπάρχουν αρκετοί άλλοι ογκογόνοι τύποι.

Κόστος – Τιμή Τεστ Παπανικολάου

Πληροφορίες για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με το Τεστ Παπανικολάου (pap test), δίνονται στα Διαγνωστικά Κέντρα του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

Διαγνωστικά Κέντρα για Τεστ Παπαπικολάου

Αττική: Βιοιατρική Αγίας Παρασκευής, Βιοιατρική Αγ. Στεφάνου, Βιοιατρική Αιγάλεω, Βιοιατρική Αλίμου, Βιοιατρική Αλεξάνδρας, Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Βάρης, Βιοιατρική Γλυφάδας, Βιοιατρική Δάφνης, Βιοιατρική Ηλιούπολης, Βιοιατρική Καλλιθέας, Βιοιατρική Καλογρέζας, Βιοιατρική Κηφισιάς, Βιοιατρική Κορυδαλλού, Βιοιατρική Μαρκόπουλου, Βιοιατρική Μελισσίων, Βιοιατρική Αχαρνών, Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέας Ερυθραίας, Βιοιατρική Νέας Ιωνίας, Βιοιατρική Νέας Σμύρνης, Βιοιατρική Νέου Χαλανδρίου, Βιοιατρική Νίκαια, Βιοιατρική Παλλήνης, Βιοιατρική Πειραιά, Βιοιατρική Πειραιά (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Περιστερίου (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Πεύκης, Βιοιατρική Πλατείας Αμερικής,  Βιοιατρική Ραφήνας, Βιοιατρική Χαϊδαρίου, Βιοιατρική Χαλανδρίου

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδας

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Ηλιούπολης, Βιοιατρική Αμπελοκήπων, Βιοιατρική Βασιλίσσης Όλγας, Βιοιατρική Ερμού, Βιοιατρική Ευόσμου, Βιοιατρική Καλαμαριάς, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολης, Βιοιατρική Ξηροκρήνης, Βιοιατρική Ολυμπιάδος, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαίας, Βιοιατρική Σοφούλη, Βιοιατρική Σταυρούπολης, Βιοιατρική Τούμπα