Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Τι είναι η Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας;

Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι μια εξέταση μερικών λεπτών η οποία υπολογίζει τη μάζα και την πυκνότητα των οστών. Πραγματοποιείται σε διάφορα σημεία με την μέθοδο DXA (Dual Energy X-ray Absorptiometry). Είναι η εξέταση επιλογής για την διάγνωση και παρακολούθηση της οστεοπόρωσης.

Τι είναι η Οστεοπόρωση;

H οστεοπόρωση είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στην ποσότητα και την αρχιτεκτονική δομή του οστού με αποτέλεσμα ελαττωμένη αντοχή του σκελετού και αυξημένη ευπάθεια στα κατάγματα. Τα πιο συνηθισμένα και σημαντικά οστεοπορωτικά κατάγματα συμβαίνουν στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και το αντιβράχιο. Τα στατιστικά δεδομένα είναι εντυπωσιακά, μία στις 3 γυναίκες και τουλάχιστον ένας στους 6 άνδρες θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά την διάρκεια της ζωής τους.
H οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί, παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς με οστεοπόρωση παραμένουν χωρίς διάγνωση και θεραπεία. Προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και βέβαια με την πρόοδο της ηλικίας και τα δύο φύλα.

Βιοχημικοί Δείκτες

Η αντοχή του οστού εξαρτάται από ποσοτικές και δομικές παραμέτρους, καθώς και από τις ιδιότητες του υλικού του οστού, οι οποίες επηρεάζονται από το ρυθμό οστικής ανακατασκευής. Οι βιοχημικοί δείκτες του οστικού μεταβολισμού (Bone Markers) αντανακλούν την οστική παραγωγή και την οστική απορρόφηση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση του ρυθμού της οστικής απώλειας στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι δείκτες αυτοί μεταβάλλονται ευρέως κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας. Μετρήσεις των βιοχημικών δεικτών του οστικού μεταβολισμού πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας επιτρέπουν την παρακολούθηση της θεραπευτικής απάντησης.

Γιατί στη Βιοιατρική;

Η Βιοιατρική διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα μέτρησης Οστικής Πυκνότητας, όπως τα Lunar Prodigy Primo. Τα μηχανήματα Prodigy έχουν προηγμένη τεχνολογία «fan-beam», με αποτέλεσμα να είναι γρήγορα, να εκπέμπουν πολύ χαμηλή ακτινοβολία και να δίνουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας.
Σε ορισμένες μονάδες είναι διαθέσιμο και το λογισμικό TBS (Ttabecular Bone Score) που βασιζόμενο στην οστική υφή, αποτυπώνει πληροφορίες που έχουν σχέση με την μικροαρχιτεκτονική του οστού, Σε αντίθεση με την οστική πυκνότητα (BMD), τα αποτελέσματα του TBS έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζονται ελάχιστα από την παρουσία οστεοφύτων, συνηθισμένο artifact στις μετρήσεις σπονδυλικής στήλης.
Στη Βιοιατρική μετρούνται επίσης δείκτες οστικής παραγωγής, όπως η οστική αλκαλική φωσφατάση, η οστεοκαλσίνη και τα προπεπτίδια του κολλαγόνου τύπου Ι-PINP, PICP και δείκτες οστικής απορρόφησης, όπως CTx ορού και NTx ορού και ούρων.

Οδηγίες – Πώς γίνεται – Διάρκεια

Η εφαρμογή των μετρήσεων οστικής πυκνότητας γίνεται στη σπονδυλική στήλη, στα ισχία (καθένα ξεχωριστά και συγκριτική ανάλυση και των δύο ισχίων), στο αντιβράχιο και σε όλο το σώμα.
Η ολόσωμη εξέταση, εκτός της οστικής πυκνότητας, παρέχει τη δυνατότητα ανάλυσης της σωματικής σύστασης. Μετρά τη μάζα λίπους, τη μυική και οστική μάζα σε γραμμάρια για όλο το σώμα, αλλά και για επιμέρους περιοχές του σώματος. Το ποσό του λίπους δίνεται και σε ποσοστιαία αναλογία.
Οι μετρήσεις αυτές είναι εξαιρετικά αναπαράξιμες, γεγονός που τις κάνει κατάλληλες για παρακολούθηση φαρμακευτικής θεραπείας, προγραμμάτων δίαιτας και ασκήσεων, αθλητικών δραστηριοτήτων και άλλων προγραμμάτων αλλαγής της σωματικής σύστασης. Η μέθοδος είναι γρήγορη, μη επεμβατική, και εκθέτει τον εξεταζόμενο σε ελάχιστη ακτινοβολία. Ακόμα, με υψηλής ευκρίνειας πλάγιες λήψεις της σπονδυλικής στήλης επιτυγχάνεται η μορφομετρία των σπονδύλων και είναι δυνατή η διάγνωση σπονδυλικών καταγμάτων, αποφεύγοντας έτσι την περαιτέρω ακτινοβολία των κλασικών ακτινολογικών μεθόδων.

Κόστος – Τιμή μέτρησης οστικής πυκνότητας

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με τη μέτρηση οστικής πυκνότητας, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Αττική: Βιοιατρική Αμπελοκήποι (Παπαδά), Βιοιατρική Αγία Παρασκευή, Βιοιατρική Άγιος Στέφανος, Βιοιατρική Αλεξάνδρας, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική, Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Ηλιούπολη (Ελ. Βενιζέλου), Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Μενίδι (Αχαρνές), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέα Ιωνία, Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Πειραιάς (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Ραφήνα, Βιοιατρική Χαϊδάρι, Βιοιατρική Χαλάνδρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Ερμού, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαία, Βιοιατρική Σταυρούπολη, Βιοιατρική Τούμπα