fbpx

Υγεία για όλους – Πρόληψη για όλους

Υγεία Πρόληψη για όλους

01/04/2023 – 30/04/2023

#Πάρετονέλεγχο

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση της πρόληψης με τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι επίσης σημαντικό για όλους μας να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε το σώμα μας, με στόχο να κερδίσουμε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

Ασθένειες και καταστάσεις όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, σωστή διατροφή) αλλά και με τον τακτικό προληπτικό έλεγχο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (7 Απριλίου), ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προσφέρει βασικές προληπτικές εξετάσεις για όλους, σε προνομιακές τιμές.

Για όλο τον Απρίλιο, η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ προσφέρει 10 + 3 βασικές αιματολογικές εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε κάθε ηλικία, με μια απλή αιμοληψία, χωρίς ραντεβού.

Ο προληπτικός έλεγχος για όλους ξεκινά από το αιματολογικό check up το οποίο δίνει σημαντικές πληροφορίες για τη γενική κατάσταση της υγείας και όλων των ζωτικών συστημάτων του οργανισμού. Επιπλέον, οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να αναδείξουν τον κίνδυνο παθήσεων όπως οι καρδιαγγειακές, οδηγώντας στις κατάλληλες παρεμβάσεις πρόληψης. Οι εξετάσεις που προσφέρονται για τον Απρίλιο σε ειδική τιμή περιλαμβάνουν: Γενική Αίματος και Ούρων, TKE, Κρεατινίνη, Ουρικό Οξύ, Ουρία Ορού, Χοληστερόλη Ολική Ορού, LDL, HDL, Σάκχαρο, Τριγλυκερίδια, TSH, T4. Προσφέρονται ακόμη δύο βασικές προληπτικές εξετάσεις για τους άνδρες και τις γυναίκες:

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι η προληπτική εξέταση επιλογής κατά του καρκίνου του μαστού. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αντικαταστήσει την αναλογική μαστογραφία, που χρησιμοποιούσε παλαιότερη απεικονιστική τεχνολογία. Με την ψηφιακή μαστογραφία ανιχνεύονται συμπαγείς και κυστικές βλάβες καθώς και περιοχές με ύποπτες αλλοιώσεις.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες οδηγίες, οι υγιείς και ασυμπτωματικές γυναίκες  θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο μαστογραφικό έλεγχο στα 35 (τη λεγόμενη μαστογραφία αναφοράς). Η μαστογραφία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.

Ο έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA, που θεωρείται εξέταση πρώτης επιλογής για την ανίχνευση πρώιμου καρκίνου του προστάτη αλλά και για άλλες καλοήθεις παθήσεις του αδένα. Η εξέταση PSA συνιστάται να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο σε όλους τους άνδρες άνω των 45 ετών, μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις.

Προσφέρεται ακόμη έλεγχος HIV / AIDS, καθώς θεωρείται πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και χορήγηση θεραπείας. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS, χωρίς να το γνωρίζουν!

Αυτό διαπιστώνουν σε πρόσφατη έκθεση το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, τουλάχιστον από το 2018 μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό HIV στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από όσους διαγιγνώσκονται με αυτόν.

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα τα λευκά αιμοσφαίρια που ονομάζονται κύτταρα CD4. Ο HIV καταστρέφει αυτά τα κύτταρα, αποδυναμώνει την ανοσία, καθιστώντας τον ασθενή ευάλωτο απέναντι σε λοιμώξεις αλλά και σε ορισμένες ασθένειες όπως ο καρκίνος. Η HIV λοίμωξη παραμένει ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους στη Ευρώπη, ενώ μπορεί σε μεγάλο ποσοστό να προληφθεί με ένα απλό μέτρο: τη χρήση προφυλακτικού.

Όλες οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά, σε όλα τα Διαγνωστικά Κέντρα και τις Κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία.

Όλα τα νέα του Ομίλου στο https://bioiatriki.gr/ στο Facebook και στο Instagram.