Σπινθηρογράφημα Καρδιάς – Μυοκαρδίου

Σπινθηρογράφημα Καρδιάς – Μυοκαρδίου

Τι είναι το σπινθηρογράφημα καρδιάς;

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου (καρδιάς) είναι μία απεικονιστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την διάγνωση και παρακολούθηση της στεφανιαίας νόσου. Η πληροφορία που λαμβάνουμε από το σπινθηρογράφημα είναι αν το μυοκάρδιο αιματώνεται επαρκώς σε όλα τα τμήματά του. Είναι σχετικά απλή μελέτη, μη αιματηρή (μη επεμβατική) και μπορεί να γίνει σε εξωτερική βάση χωρίς να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Πως γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε δύο φάσεις:

  1. Στην πρώτη φάση ο ασθενής υποβάλλεται σε φυσική δοκιμασία κόπωσης (άσκηση). Στο μέγιστο περίπου της κόπωσης, του χορηγείται ενδοφλέβια το ραδιοφάρμακο.
  2. Ακολουθεί η απεικόνιση του μυοκαρδίου (σπινθηρογράφημα) το οποίο, επαναλαμβάνεται ξανά τρεις ώρες αργότερα. Οι δυο σπινθηρογραφικές μελέτες αναλύονται  και αξιολογούνται από το γιατρό. 

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε σωματική άσκηση υποβάλλονται σε φαρμακευτική δοκιμασία κόπωσης με κατάλληλα καρδιολογικά φάρμακα και στη συνέχεια ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

Σπινθηρογράφημα Καρδιάς – Προετοιμασία & Διάρκεια

Προετοιμασία εξέτασης

Ο εξεταζόμενος που καλείται να εξεταστεί για σπινθηρογράφημα καρδιάς (μυοκαρδίου) σε ηρεμία – κόπωση  (κόπωση απλή ή φαρμακευτική) θα πρέπει:

  • τις τελευταίες 24 ώρες να μην έχει καταναλώσει τσάι, καφέ, κόκα-κόλα και σοκολάτα.
  • να είναι νηστικός την ημέρα της εξέτασης.
  • αν το ραντεβού είναι μετά τις 12 το μεσημέρι, θα μπορεί να έχει ελαφρύ γεύμα (πρωινό-πρόγευμα) τουλάχιστον 4 ώρες νωρίτερα.
  • αν λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, να προβεί σε τυχόν διακοπή της.
  • να παραμείνει μακριά από μικρά παιδιά & εγκύους για 3 ημέρες.
  • Να προσκομίσει εξετάσεις σχετικές με την καρδιά (κόπωση, καρδιογράφημα, triplex καρδιάς, κλπ.).

Διάρκεια εξέτασης

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 3 – 3 ½ ώρες.

Είναι επικίνδυνο;

Η εξέταση είναι ασφαλής. Το ραδιοφάρμακο, που χορηγείται, δεν προκαλεί αλλεργίες ή άλλες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, παρά μόνο επιβαρύνει τον εξεταζόμενο με μικρή ποσότητα ακτινοβολίας, όπως και οι λοιπές εξετάσεις, που γίνονται με ιοντίζουσες ακτινοβολίες (π.χ. αξονική τομογραφία) και η οποία δεν σχετίζεται με κινδύνους για την υγεία.

Όλες οι ανωτέρω πληροφορίες, εάν απαιτείται κλινικά, μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο της ίδιας εξέτασης, με χρήση του ίδιου τύπου και δόσης σκιαγραφικού.

Δημήτριος Παππάς
Πυρηνικός Ιατρός, Επιστημονικός Υπεύθυνος του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής στη Βιοιατρική


 

Σπινθηρογράφημα καρδιάς – μυοκαρδίου | Κόστος – Τιμή

Το σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου είναι απολύτως αποδεκτή (cost-effective) μελέτη για την έγκυρη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου και την διαλογή των ασθενών όσον αφορά στον τρόπο θεραπείας. Συνδυάζει υψηλή διαγνωστική αξία, χαμηλό-μέτριο κόστος, όντας μη επεμβατική μελέτη χωρίς κινδύνους για τον ασθενή.

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με τo σπινθηρογράφημα καρδιάς, παρακαλώ πολύ όπως επικοινωνήσετε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για σπινθηρογράφημα καρδιάς

Αττική: Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη)

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Ξηροκρήνη