Εξέταση PET/CT

Τι είναι η εξέταση PET/CT;

H εξέταση PET/CT είναι ένα υβριδικό σύστημα απεικόνισης, το οποίο συνδυάζει δύο μεθόδους, την ποζιτρονική τομογραφία (ΡΕΤ) και την αξονική τομογραφία (CT),σε ένα μόνο μηχάνημα.

Ποιες οι διαφορές της PET από τη CT ή την MRI;

Η αξονική τομογραφία (CT) και η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι ανατομικές απεικονιστικές μέθοδοι. Αυτός σημαίνει ότι «βλέπουν» το μέγεθος και το σχήμα των οργάνων και των δομών στο σώμα. Η PET, μέθοδος της πυρηνικής ιατρικής, απεικονίζει μεταβολικές αλλαγές σε κυτταρικό επίπεδο και «βλέπει» πώς λειτουργούν τα όργανα και οι ιστοί. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί συχνά προηγούνται οι λειτουργικές αλλαγές και η PET μπορεί να τις ανιχνεύσει πρωιμότερα.

Ποιές είναι οι ενδείξεις της PET/CT;

Η PET/CT δίνει ανατομικές και μεταβολικές πληροφορίες ταυτόχρονα, απεικονίζοντας ολόκληρο το σώμα, με τον ασθενή να είναι στην ίδια θέση, τοποθετημένος στο ίδιο κρεβάτι μηχανήματος, εντοπίζοντας με ακρίβεια την ανατομική θέση της παθολογικής μεταβολικής δραστηριότητας μέσα στο σώμα. Η ΡΕΤ είναι μια μοναδική απεικονιστική μέθοδος που παρατηρεί in vivo τις βιολογικές αλλαγές, χρησιμοποιώντας ραδιοφάρμακα που μιμούνται ενδογενή μόρια.

Στην κλινική πράξη, η PET/CT χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα για την ανίχνευση κακοήθειας. Σε μικρότερο βαθμό, η PET/CT χρησιμοποιείται για ανίχνευση προβλημάτων του μυοκαρδίου (αιμάτωση ή και βιωσιμότητα), για διαταραχές εγκεφάλου (περιλαμβάνοντας εγκεφαλικούς όγκους, διαταραχές μνήμης, ανίχνευση επιληπτογόνων εστιών) ή για ανίχνευση φλεγμονών. Για καθεμία από αυτές τις ενδείξεις, υπάρχουν διαφορετικά ραδιοφάρμακα, με διαφορετική οδό πρόσληψης. Στην εξέταση ΡΕΤ/CT οι διαγνωστικές πληροφορίες εξαρτώνται αποκλειστικά από το ραδιοφάρμακο  που χρησιμοποιείται κάθε φορά.

Γιατί στη Βιοιατρική;    

Το τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ βρίσκεται απο την αρχή της λειτουργίας του στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Ιατρική Απεικονιστική Διάγνωση. Αυτό οφείλεται στον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και στο έμπειρο και πλήρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό.

Σήμερα ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ εξελίσσει περαιτέρω την Ιατρική Απεικονιστική Διάγνωση και συνεχίζει να πρωτοπορεί στην έγκαιρη πρόληψη και φροντίδα των ασθενών επενδύοντας σε δύο νέα συστήματα PET/CT Discovery IQ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πλεονεκτήματα του Discovery IQ της GE Healthcare, 5 δακτυλίων:

  • Μεγαλύτερη ευαισθησία, έως 22 cps/kBq, με πολύ καλή ποιότητα εικόνας
  • Καλύτερη απεικόνιση μικρών βλαβών, μείωση αμφίβολων ευρημάτων
  • Δυνατότητα ανασύστασηςεικόνων μετοσυμβατικόαλλά ταυτόχρονα και με τον νέο εξελιγμένο αλγόριθμο ανασύστασης Q .Clear, για καλύτερη ανάδειξη της βλάβης
  • Μείωση χορηγούμενης δόσης – μείωση ακτινικής επιβάρυνσης
  • Ταχεία απεικόνιση: Δυνατότητα μείωσης χρόνου απεικόνισης
  • Ολοκλήρωση της απεικόνισης από τη βάση του κρανίου έως τη μεσότητα των μηρών σε 10 min
  • Ολοκλήρωση ολόσωμης απεικόνισης από την κορυφή του κρανίου έως τα δάχτυλα των κάτω άκρων σε 14 min

Η δυνατότητα ταχείας σάρωσης που διαθέτει το μηχάνημα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε ηλικιωμένους, ασθενείς που πονούν, έχουν κλειστοφοβία ή σε επιβαρυμένους ασθενείς που δεν μπορούν να παραμείνουν ακίνητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η δυνατότητα χαμηλότερης χορηγούμενη δόσης ραδιοφαρμάκου είναι χρήσιμη για κάθε ασθενή, κυρίως για νέους ηλικιακά ασθενείς.

Ακολουθώντας σωστά τις ενδείξεις που υπάρχουν παγκοσμίως για τη χρήση της PET/CT με το Discovery IQ έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρό εργαλείο απεικόνισης.

Οδηγίες – Πώς γίνεται η εξέταση PET/CT;

Η εξέταση περιλαμβάνει την ενδοφλέβια χορήγηση μιας πολύ μικρής δόσης ραδιοφαρμάκου, το οποίο «ταξιδεύει» σε όλο το σώμα και προσλαμβάνεται από όργανα και ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο, κύτταρα με ταχύτερο μεταβολισμό (όπως τα καρκινικά) ανιχνεύονται.

Αναγνωρίζοντας τις αλλαγές στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο, η PET/CT μπορεί να ανιχνεύσει νωρίτερα τη νόσο πριν να γίνει εμφανής σε άλλες απεικονιστικές μεθόδους.

Προετοιμασία για την εξέταση

Το σάκχαρο αίματος θα μετρηθεί κατά την άφιξή σας και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150mg/dl. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη θα ακολουθήσετε οδηγίες που θα σας δοθούν από το τμήμα PET/CT.

Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρόνιο νόσημα, μπορείτε να λάβετε κανονικά τα φάρμακά σας. Εξαίρεση αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η αντινεοπλασματική θεραπεία, για τα οποία θα σας δοθούν οδηγίες από τους ιατρούς του τμήματος PET/CT.

Για 24 ώρες πριν από το ραντεβού σας συνιστάται η αποφυγή σωματικής άσκησης και κόπωσης. Την ημέρα της εξέτασης να αποφευχθεί η μάσηση τσίχλας. Να αποφύγετε την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες τις ώρες πριν την εξέταση και συνιστάται τα ζεστό ντύσιμο, με έμφαση στην περιοχή κεφαλής-τραχήλου.

Όταν έρθετε για την εξέταση, συνιστάται να μην φοράτε κοσμήματα, να φοράτε άνετα ρούχα, χωρίς μεταλλικά τμήματα (πχ φερμουάρ), αν είναι δυνατόν. Σε άλλη περίπτωση θα σας δοθούν ρούχα μιας χρήσεως.

Διατροφή πριν το Pet Scan

Θα πρέπει να είστε απολύτως νηστικός/ή τουλάχιστον 6 ώρες πριν από το ραντεβού σας. Σε αυτό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ροφημάτων. Επιτρέπεται και συνιστάται η λήψη νερού (η καλή ενυδάτωση του ασθενούς συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα της απεικόνισης).

Πριν προσέλθετε για το ραντεβού σας, παρακαλείστε να διαβάστε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις παραπάνω οδηγίες. Για περαιτέρω διευκρινίσεις ή τυχόν απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα στην τηλεφωνική γραμμή 210 6966060, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: piriniki@bioiatriki.gr .

Ημέρα εξέτασης  

Την ημέρα της εξέτασης να έχετε μαζί σας την ιστολογική διάγνωση (αν υπάρχει) της πάθησής σας, καθώς και πρόσφατες απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, προηγούμενο PET/CT, κ.ά.).

Γυναίκες ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν εγκυμονούν πριν κλείσουν ραντεβού για PET/CT. Οι ασθενείς στο τμήμα PET/CT δεν πρέπει να συνοδεύονται από εγκύους γυναίκες και μικρά παιδιά.

Επειδή υπάρχει η περίπτωση χορήγησης μικρής δόσης αγχολυτικού φαρμάκου πριν την εξέταση, συνιστάται η αποφυγή οδήγησης τους ασθενούς μετά την εξέταση.

Προκειμένου να κανονίσετε το πρόγραμμά σας, σας ενημερώνουμε ότι η συνολική χρονική διάρκεια παραμονής σας στο τμήμα PET/CT κυμαίνεται από 1.5 έως 2.5 ώρες.

Κόστος – Τιμή

Για την τιμολογιακή πολιτική που αφορά την συγκεκριμένη εξέταση, επικοινωνείτε με την ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Αμπελοκήπων . 

Συμμετοχή Ασφαλισμένων – Κάλυψη από Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Γίνονται αποδεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Νέα τροποποιημένη λίστα ενδείξεων PET/CT: Για όλες τις κατωτέρω ενδείξεις, δεν απαιτείται έγκριση του ΑΥΣ (ΑΝΩΤΑΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ). Οι ασφαλισμένοι στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν το 15% του κόστους της εξέτασης. Για τις υπόλοιπες ενδείξεις, απαιτείται η έγκριση από την υπάρχουσα Επιτροπή του ΑΥΣ για την κάλυψη της εξέτασης PET/CT από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στη συνέχεια η πραγματοποίηση της εξέτασης.

Δείτε την τροποποιημένη λίστα ενδείξεων PET/CT εδώ

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Εξέταση PET/CT

Αττική: Βιοιατρική Αμπελοκήποι (Παπαδά)

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Καλαμαριά

Αρθρογραφία PET/CT – Εξετάσεις

PET/CT

στην ογκολογική κλινική πράξη

PET/CT

Ο Ρόλος της PET/CT στην αξιολόγηση των νεοπλασμάτων του γαστρεντερικού συστήματος