fbpx

Covid-19: Κρατάτε τις αποστάσεις

23/04/21 – 2min. read

Η «κοινωνική αποστασιοποίηση» και πώς θα ζήσουμε με αυτή 

Η τήρηση αποστάσεων είναι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας έναντι  του νέου κορωνοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί. Μαζί με το τακτικό πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας συμπληρώνει το τρίπτυχο μέτρων πάνω στο οποίο βασίζεται η πρόληψη της νέας νόσου σε όλο τον κόσμο. 

Διεθνώς, χρησιμοποιείται ο όρος «κοινωνική αποσταστιοποίηση» (social distancing) και δεν σημαίνει μόνο την απόσταση μεταξύ των ατόμων, αλλά και συλλογικές ενέργειες που στοχεύουν στην αποφυγή συγχρωτισμού (π.χ. ματαίωση μαζικών εκδηλώσεων, πλαφόν εισερχομένων σε κλειστούς χώρους κ.ά). 

Η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε δύο άτομα έχει οριστεί στα 1,5 με 2 μέτρα (περίπου όσο η έκταση των χεριών ενός ενήλικα) κατά τη συναναστροφή με όσους δεν ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον. 

Η απόσταση αυτή πρέπει να τηρείται τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η κοινωνική αποστασιοποίηση επιβάλλει να μην γίνονται χειραψίες, εναγκαλισμοί και άλλες χειρονομίες. 

Γιατί είναι απαραίτητες οι αποστάσεις  

Η νόσος Covid-19 μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια της αναπνοής τα οποία «εκτοξεύονται» κατά την ομιλία, το βήχα ή το φτέρνισμα. Τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι μεγάλο μέρος των ασθενών φέρουν τον ιό χωρίς να έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.  Έτσι, η κοινωνική αποστασιοποίηση θεωρείται σημαντική για την προστασία από τον ιό, αφού η απόσταση μειώνει την πιθανότητα επαφής με τυχόν μολυσμένα σταγονίδια.  

Εννοείται ότι όσοι έχουν συμπτώματα δεν πρέπει απλώς να τηρούν αποστάσεις, αλλά να απομονώνονται στο σπίτι για να μη γίνουν αιτία περεταίρω μετάδοσης της νόσου. 

7 «χρυσές» συμβουλές για την ασφάλεια όλων 

  1. Πριν μετακινηθούμε, συλλέγουμε πληροφορίες για τον προορισμό μας, ώστε αν μπορούμε να αποφύγουμε μέρες / ώρες με μεγάλο συνωστισμό, κατά τον οποίο θα είναι δύσκολο να τηρήσουμε τις αποστάσεις.
  2. Επιλέγουμε, κατά το δυνατό, το μέσο μεταφοράς στο οποίο μπορούμε να τα τηρήσουμε αποστάσεις. Αν μπορούμε, χρησιμοποιούμε δικό μας μέσο. Αν πρέπει να μετακινηθούμε με μέσο μαζικής μεταφοράς, επιλέγουμε δρομολόγιο με λιγότερο κόσμο, κρατάμε αποστάσεις όσο περιμένουμε στη στάση ή στο σταθμό και ακολουθούμε όλες τις ισχύουσες οδηγίες (π.χ. χρήση μάσκας). 
  3. Όσο μπορούμε, κάνουμε αγορές ηλεκτρονικά και με κατ’ οίκον παράδοση.
  4. Κοινωνική αποστασιοποίηση δεν σημαίνει ξεχνάμε τους φίλους μας. Αξιοποιούμε την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με αγαπημένα πρόσωπα (βιντεοκλήσεις κλπ) και κανονίζουμε συναντήσεις λίγων ατόμων σε εξωτερικό χώρο.   
  5. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά: Οργανώνουμε το παιχνίδι τους σε εξωτερικούς χώρους, με λίγους φίλους και αποφεύγουμε πάρκα και παιδικές χαρές όπου συγκεντρώνονται πολλά άγνωστα παιδιά.  
  6. Αποφεύγουμε χώρους με πολύ κόσμο και μαζικές συναθροίσεις. Αν πρέπει οπωσδήποτε να παραβρεθούμε σε μαζική συνάθροιση, επιλέγουμε κατά το δυνατό απομονωμένη θέση και δεν αποχωριζόμαστε τη μάσκα μας. 
  7. Αν θέλουμε να αθληθούμε, αποφεύγουμε το μέρος «που πάνε όλοι» και προτιμούμε το πάρκο ή τους δρόμους της γειτονιάς μας. 

 Πηγές: WHO, CDC