Ερωτήσεις & Απαντήσεις

1. Κάνετε  εξέταση αντισωμάτων COVID-19; Πού γίνεται το τεστ; 

Το τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων έναντι του COVID-19 πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

2. Πώς και πού γίνεται η εξέταση; 

Η εξέταση αντισωμάτων έναντι του COVID-19 γίνεται με αιμοληψία και διαρκεί 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να είστε νηστικός/ή. Διενεργείται σε ένα συγκεκριμένο ειδικό αιμοληπτήριο, που υπάρχει στα προκαθορισμένα  διαγνωστικά κέντρα, αποκλειστικά για αυτή την εξέταση.

3. Πρέπει να έχω κάτι μαζί μου;

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας γάντια και μάσκα, για να τηρείτε και εσείς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Επίσης, να έχετε μαζί σας ένα αποδεικτικό ταυτοποίησης. 

4. Μπορώ να έρθω με συνοδό;

Μπορείτε, όμως δεν σας το συνιστούμε λόγω των περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση προσώπων αυτή την περίοδο.

5. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και πώς θα τα παραλάβω;

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των IgM και IgG θα σας αποσταλούν με email την επόμενη ημέρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα των IgA δίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

6. Ο εξεταζόμενος βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους πελάτες, που έχουν έρθει για άλλες εξετάσεις;

Ο εξεταζόμενος προσέρχεται κατόπιν ειδικού ραντεβού σε επιλεγμένες ώρες. Μετά τη θερμομέτρηση κατά την είσοδό του, δρομολογείται αμέσως στο ειδικό αιμοληπτήριο, χωρίς να παραμείνει καθόλου στο σαλόνι με τους άλλους πελάτες. Όλες οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται στο ειδικό αιμοληπτήριο.

Στο εσωτερικό σαλόνι υπάρχει χώρος αναμονής για όσους προσέρχονται εκτός του προγραμματισμένου ραντεβού.

7. Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσω τον ιό αν έρθω για την εξέταση; Ποια μέτρα προστασίας έχετε λάβει για τη διενέργεια της εξέτασης;

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα:

 • Η εξέταση πραγματοποιείται σε ειδικό αιμοληπτήριο
 • Το προγραμματισμένο ραντεβού ελαχιστοποιεί το χρόνο αναμονής και παραμονής στο χώρο του διαγνωστικού κέντρου.

Οι εξεταζόμενοι:

 • Δεν συγχρωτίζονται με άλλους εξεταζόμενους οι οποίοι έχουν προσέλθει για άλλες εξετάσεις.
 • Πρέπει να προσέρχονται με μάσκα και γάντια υποχρεωτικά.

Οι αιμολήπτες:

 • Τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Συγκεκριμένα, φορούν σκούφο, προστατευτικά γυαλιά και μάσκα ή ασπίδα προσώπου, ποδονάρια, προστατευτικές αδιάβροχες ποδιές με μανσέτα και γάντια

8. Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στα τηλέφωνα  των διαγνωστικών κέντρων ή των κλινικών του Ομίλου.

9. Υπάρχει αναμονή για τα ραντεβού;

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ φροντίζει να υπάρχει διαθεσιμότητα και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ραντεβού. Για όποιες ανάγκες σας σε σχέση με τον προσωπικό σας προγραμματισμό, μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας της εταιρείας.

10.Θα περιμένω  μαζί με άλλους που έχουν έρθει για την ίδια εξέταση;

Προγραμματίζεται ο προβλεπόμενος χρόνος εξέτασης ώστε να μην υπάρχουν αναμονές.

11. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για το ανήλικο παιδί μου; 

Η αιμοληψία διενεργείται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανηλίκους.

12. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για περισσότερα από ένα άτομα;

Φυσικά, θα το δηλώσετε όταν τηλεφωνήσετε για ραντεβού.

13. Παρέχεται υπηρεσία κατ’ οίκον εξέτασης; 

Όχι, στη φάση αυτή και για λόγους προστασίας εργαζομένων και εξεταζόμενων, δεν διενεργούμε αιμοληψίες κατ’ οίκον.

14. Πόσο κοστίζει το τεστ αντισωμάτων; 

Το κόστος του τεστ είναι: Για την εξέταση IgG 25€, για την εξέταση IgM 25€ και για την εξέταση IgA 30€.

15. Η ιδιωτική μου ασφάλιση καλύπτει το κόστος; 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία. 

16. Το Ταμείο μου καλύπτει το κόστος;

Επί του παρόντος η εξέταση δεν καλύπτεται από δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς.

17. Αν έχω επιβεβαιωμένα (με τεστ) περάσει τη νόσο, καλύπτομαι από το Ταμείο μου για την εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων;

Αυτή τη στιγμή τα Ταμεία δεν καλύπτουν τις εξετάσεις COVID-19, ούτε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

18. Πώς γίνεται η πληρωμή για την εξέταση;

 Για την αποφυγή μετρητών και την τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας η εξέταση προπληρώνεται μέσω e-banking, με μεταφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών, οι αριθμοί των οποίων θα σας δοθούν κατά το κλείσιμο του ραντεβού. Δεν μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά ή κάρτα.

19. Πρέπει να είμαι επιβεβαιωμένο κρούσμα για να κάνω την εξέταση;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα για να κάνετε την εξέταση αντισωμάτων.

20. Μπορώ να κάνω την εξέταση αν έχω συμπτώματα; 

Μπορείτε να κάνετε την εξέταση αν έχετε συμπτώματα, όμως η προτεινόμενη από τους υπεύθυνους φορείς εξέταση στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος είναι η μοριακή εξέταση με δείγμα από το ρινοφάρυγγα. Μια εξέταση αντισωμάτων είναι πολύ πιθανό να είναι αρνητική στην αρχική φάση της λοίμωξης και σε καμία περίπτωση δεν σας εξασφαλίζει.

21. Πόσο καιρό μετά την ανάρρωση μπορώ να κάνω τεστ αντισωμάτων; 

Τεστ αντισωμάτων μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μετά το πέρας της ανάρρωσης, σύμφωνα με το πλάνο παρακολούθησης από τον γιατρό σας.

22. Είχα κάποια συμπτώματα πριν 1-2 μήνες και δεν εξετάστηκα για COVID-19. Θα δείξει το τεστ αντισωμάτων αν  είχα νοσήσει ή όχι;

Αν νοσήσατε από COVID-19 το προηγούμενο διάστημα των  1-2 μηνών, είναι πολύ πιθανό να έχετε θετικό έλεγχο αντισωμάτων. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν γνωρίζουμε ακριβώς κατά πόσο σε άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 παραμένει θετικό το κάθε αντίσωμα και εάν αυτά προσφέρουν πλήρη ανοσία. 

23. Τι μου δείχνει η εξέταση IgG;

Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής εξειδίκευσης προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Μπορούν να είναι ανιχνεύσιμα από την 8η ημέρα της λοίμωξης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα ή αν είναι προστατευτικά για μια νέα μόλυνση από τον ιό.

Ασθενείς που ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων λίγους μήνες μετά την λοίμωξη είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων ή ήταν οροαρνητικοί (μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων).

24. Τι μου δείχνει η εξέταση IgM;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων, πριν την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσιακής μνήμης από τα αντισώματα IgG. Είναι ανιχνεύσιμα μετά από 3-6 μέρες από την έναρξη μιας λοίμωξης SARS. Η ανάλυση των IgM έχει ευαισθησία 91,21% και εξειδίκευση 97,33%. 

25. Τι μου δείχνει η εξέταση IgA;

Τα αντισώματα IgA έναντι της COVID-19 δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό. Αν η εξέταση πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών από την έναρξη της λοίμωξης, η ευαισθησία της είναι 50% και η εξειδίκευση είναι 92.5%. Μετά τις 10 ημέρες η ευαισθησία είναι 100% και η εξειδίκευση πάλι 92.5%.

Ο συνδυασμός IgA+IgG εμφανίζει ευαισθησία 66.7% στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και 100% μετά τη δέκατη μέρα.

26. Ποια τεστ να κάνω; Πότε πρέπει να ελέγξω  IgG και πότε IgM ή IgA; Αρκεί να κάνω ένα ή δύο από αυτά ή πρέπει να τα κάνω όλα;

Η επιλογή του τεστ ή των τεστ που θα πραγματοποιήσετε πρέπει να είναι απόφαση του γιατρού σας.

27. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και πώς θα τα παραλάβω;

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των IgM και IgG θα σας αποσταλούν με email την επόμενη ημέρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα των IgA δίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

28. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα του τεστ;

 • Αν βγει θετικό, πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον γιατρό;
 • Αν βγει αρνητικό, πρέπει να το επαναλάβω;
 • Αν, εκτός του τεστ αντισωμάτων, έχω κάνει και μοριακό τεστ, πώς ερμηνεύεται ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των δύο τεστ;

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

29. Δεν είχα συμπτώματα αλλά το τεστ αντισωμάτων βγήκε θετικό. Τώρα πρέπει να ελεγχθεί και η οικογένειά μου;

Το τεστ αντισωμάτων δείχνει ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό και νοσήσατε υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Τα αντισώματα, σε αυτή τη φάση, δε μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε συνέβη αυτό, όποιος τύπος αντισωμάτων και αν θετικοποιήθηκε. Επομένως, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας θα πρέπει να κάνουν το μοριακό τεστ ανίχνευσης και ταυτόχρονα τον πλήρη έλεγχο των αντισωμάτων, παραμένοντας ταυτόχρονα σε περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

30. Ακούγεται ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι πολύ αξιόπιστα. Πόσο αξιόπιστη είναι η εξέταση; Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

Τα τεστ εμφανίζουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και εξειδίκευση (ειδικότητα), άνω του 90%, έναντι θετικών δειγμάτων ελέγχου. Ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων (IgM και IgG) έχει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανίχνευση της λοίμωξης, με ευαισθησία 95,6% και εξειδίκευση 96,0%.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι ακριβώς σημαίνει η παραγωγή των αντισωμάτων κατά του ιού για μακροχρόνια συμπεριφορά της λοίμωξης, τη μεταδοτικότητά του ιού, την κάθαρσή του ή την προστατευτική ικανότητα των αντισωμάτων, ώστε να αποκλείεται η επαναμόλυνση του ασθενούς. 

31. Τι σημαίνει “ευαισθησία” και τι “ειδικότητα” ή “εξειδίκευση” ενός τεστ;

Ευαισθησία: εκφράζει την ικανότητα της εξέτασης να εντοπίζει τους αληθώς θετικούς σε μια ασθένεια, δηλαδή τους αληθώς πάσχοντες.

Για παράδειγμα, αν μια εξέταση έχει 100% ευαισθησία σημαίνει ότι αναγνωρίζει όλους τους ασθενείς. Μια εξέταση με 80% ευαισθησία, θα αναγνωρίσει το 80% των ασθενών που έχουν την νόσο (“αληθώς θετικές” περιπτώσεις) αλλά 20% των ασθενών με την νόσο δεν θα ανευρεθούν (“ψευδώς αρνητικές” περιπτώσεις). Είναι σαφές ότι σε σοβαρές ασθένειες, π.χ. καρκίνος, επιζητούμε η εξέταση να έχει υψηλή ευαισθησία.

Ειδικότητα: εκφράζει την ικανότητα της εξέτασης να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς, δηλαδή τους υγιείς.

Για παράδειγμα, αν μια εξέταση έχει 100% ειδικότητα, θα αναγνωρίσει όλους τους υγιείς. Μια εξέταση με 80% ειδικότητα, θα εντοπίσει το 80% των υγιών ατόμων (“αληθώς αρνητικές” περιπτώσεις) αλλά 20% των υγιών ατόμων, λανθασμένα θα θεωρηθούν ότι έχουν την νόσο (“ψευδώς θετικές” περιπτώσεις).

Σε κάθε περίπτωση και όπως και για κάθε άλλη εξέταση, σας συστήνουμε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας ο οποίος είναι αρμόδιος να κρίνει εάν και πότε πρέπει να πραγματοποιήσετε την εξέταση και ποια ακριβώς πρέπει να είναι αυτή.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1. Κάνετε  εξέταση αντισωμάτων COVID-19; Πού γίνεται το τεστ; 

Το τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων έναντι του COVID-19 πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.

2. Πώς και πού γίνεται η εξέταση; 

Η εξέταση αντισωμάτων έναντι του COVID-19 γίνεται με αιμοληψία και διαρκεί 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να είστε νηστικός/ή. Διενεργείται σε ένα συγκεκριμένο ειδικό αιμοληπτήριο, που υπάρχει στα προκαθορισμένα  διαγνωστικά κέντρα, αποκλειστικά για αυτή την εξέταση.

3. Πρέπει να έχω κάτι μαζί μου;

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας γάντια και μάσκα, για να τηρείτε και εσείς τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Επίσης, να έχετε μαζί σας ένα αποδεικτικό ταυτοποίησης. 

4. Μπορώ να έρθω με συνοδό;

Μπορείτε, όμως δεν σας το συνιστούμε λόγω των περιορισμών που ισχύουν στην μετακίνηση προσώπων αυτή την περίοδο.

5. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και πώς θα τα παραλάβω;

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των IgM και IgG θα σας αποσταλούν με email την επόμενη ημέρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα των IgA δίνονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

6. Ο εξεταζόμενος βρίσκεται στον ίδιο χώρο με άλλους πελάτες, που έχουν έρθει για άλλες εξετάσεις;

Ο εξεταζόμενος προσέρχεται κατόπιν ειδικού ραντεβού σε επιλεγμένες ώρες. Μετά τη θερμομέτρηση κατά την είσοδό του, δρομολογείται αμέσως στο ειδικό αιμοληπτήριο, χωρίς να παραμείνει καθόλου στο σαλόνι με τους άλλους πελάτες. Όλες οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται στο ειδικό αιμοληπτήριο.

Στο εσωτερικό σαλόνι υπάρχει χώρος αναμονής για όσους προσέρχονται εκτός του προγραμματισμένου ραντεβού.

7. Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσω τον ιό αν έρθω για την εξέταση; Ποια μέτρα προστασίας έχετε λάβει για τη διενέργεια της εξέτασης;

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ έχει λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα:

 • Η εξέταση πραγματοποιείται σε ειδικό αιμοληπτήριο
 • Το προγραμματισμένο ραντεβού ελαχιστοποιεί το χρόνο αναμονής και παραμονής στο χώρο του διαγνωστικού κέντρου.

Οι εξεταζόμενοι:

 • Δεν συγχρωτίζονται με άλλους εξεταζόμενους οι οποίοι έχουν προσέλθει για άλλες εξετάσεις.
 • Πρέπει να προσέρχονται με μάσκα και γάντια υποχρεωτικά.

Οι αιμολήπτες:

 • Τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας
 • Συγκεκριμένα, φορούν σκούφο, προστατευτικά γυαλιά και μάσκα ή ασπίδα προσώπου, ποδονάρια, προστατευτικές αδιάβροχες ποδιές με μανσέτα και γάντια
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

8. Πώς μπορώ να κλείσω ραντεβού;

Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού καλώντας στα τηλέφωνα  των διαγνωστικών κέντρων ή των κλινικών του Ομίλου.

9. Υπάρχει αναμονή για τα ραντεβού;

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ φροντίζει να υπάρχει διαθεσιμότητα και απρόσκοπτη διεκπεραίωση των ραντεβού. Για όποιες ανάγκες σας σε σχέση με τον προσωπικό σας προγραμματισμό, μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας της εταιρείας.

10.Θα περιμένω  μαζί με άλλους που έχουν έρθει για την ίδια εξέταση;

Προγραμματίζεται ο προβλεπόμενος χρόνος εξέτασης ώστε να μην υπάρχουν αναμονές.

11. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για το ανήλικο παιδί μου; 

Η αιμοληψία διενεργείται τόσο σε ενήλικες όσο και σε ανηλίκους.

12. Μπορώ να κλείσω ραντεβού για περισσότερα από ένα άτομα;

Φυσικά, θα το δηλώσετε όταν τηλεφωνήσετε για ραντεβού.

13. Παρέχεται υπηρεσία κατ’ οίκον εξέτασης; 

Όχι, στη φάση αυτή και για λόγους προστασίας εργαζομένων και εξεταζόμενων, δεν διενεργούμε αιμοληψίες κατ’ οίκον.

ΚΟΣΤΟΣ & ΠΛΗΡΩΜΗ

14. Πόσο κοστίζει το τεστ αντισωμάτων; 

Το κόστος του τεστ είναι: Για την εξέταση IgG 25€, για την εξέταση IgM 25€ και για την εξέταση IgA 30€.

15. Η ιδιωτική μου ασφάλιση καλύπτει το κόστος; 

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ασφαλιστική σας εταιρία. 

16. Το Ταμείο μου καλύπτει το κόστος;

Επί του παρόντος η εξέταση δεν καλύπτεται από δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς.

17. Αν έχω επιβεβαιωμένα (με τεστ) περάσει τη νόσο, καλύπτομαι από το Ταμείο μου για την εξέταση ανίχνευσης αντισωμάτων;

Αυτή τη στιγμή τα Ταμεία δεν καλύπτουν τις εξετάσεις COVID-19, ούτε σε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

18. Πώς γίνεται η πληρωμή για την εξέταση;

 Για την αποφυγή μετρητών και την τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας η εξέταση προπληρώνεται μέσω e-banking, με μεταφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς λογαριασμών, οι αριθμοί των οποίων θα σας δοθούν κατά το κλείσιμο του ραντεβού. Δεν μπορείτε να πληρώσετε με μετρητά ή κάρτα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ & ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ

19. Πρέπει να είμαι επιβεβαιωμένο κρούσμα για να κάνω την εξέταση;

Όχι, δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είστε επιβεβαιωμένο κρούσμα για να κάνετε την εξέταση αντισωμάτων.

20. Μπορώ να κάνω την εξέταση αν έχω συμπτώματα; 

Μπορείτε να κάνετε την εξέταση αν έχετε συμπτώματα, όμως η προτεινόμενη από τους υπεύθυνους φορείς εξέταση στην περίπτωση ύποπτου κρούσματος είναι η μοριακή εξέταση με δείγμα από το ρινοφάρυγγα. Μια εξέταση αντισωμάτων είναι πολύ πιθανό να είναι αρνητική στην αρχική φάση της λοίμωξης και σε καμία περίπτωση δεν σας εξασφαλίζει.

21. Πόσο καιρό μετά την ανάρρωση μπορώ να κάνω τεστ αντισωμάτων; 

Τεστ αντισωμάτων μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε στιγμή μετά το πέρας της ανάρρωσης, σύμφωνα με το πλάνο παρακολούθησης από τον γιατρό σας.

22. Είχα κάποια συμπτώματα πριν 1-2 μήνες και δεν εξετάστηκα για COVID-19. Θα δείξει το τεστ αντισωμάτων αν  είχα νοσήσει ή όχι;

Αν νοσήσατε από COVID-19 το προηγούμενο διάστημα των  1-2 μηνών, είναι πολύ πιθανό να έχετε θετικό έλεγχο αντισωμάτων. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν γνωρίζουμε ακριβώς κατά πόσο σε άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 παραμένει θετικό το κάθε αντίσωμα και εάν αυτά προσφέρουν πλήρη ανοσία. 

23. Τι μου δείχνει η εξέταση IgG;

Τα αντισώματα IgG αποτελούν την προσαρμοσμένη και εξαιρετικής εξειδίκευσης προς τον ιό αντίδραση του ανοσοποιητικού. Είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσολογικής μνήμης. Μπορούν να είναι ανιχνεύσιμα από την 8η ημέρα της λοίμωξης, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα ή αν είναι προστατευτικά για μια νέα μόλυνση από τον ιό.

Ασθενείς που ελέγχθηκαν ως προς τα επίπεδα των IgG αντισωμάτων λίγους μήνες μετά την λοίμωξη είχαν χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων ή ήταν οροαρνητικοί (μη ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων).

24. Τι μου δείχνει η εξέταση IgM;

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα αντισώματα IgM παράγονται από το ανοσοποιητικό αρκετά γρήγορα και παρέχουν την άμυνα πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια των ιογενών λοιμώξεων, πριν την ανάπτυξη μακροχρόνιας ανοσίας και ανοσιακής μνήμης από τα αντισώματα IgG. Είναι ανιχνεύσιμα μετά από 3-6 μέρες από την έναρξη μιας λοίμωξης SARS. Η ανάλυση των IgM έχει ευαισθησία 91,21% και εξειδίκευση 97,33%. 

25. Τι μου δείχνει η εξέταση IgA;

Τα αντισώματα IgA έναντι της COVID-19 δείχνουν μια πολύ πρόσφατη λοίμωξη από τον ιό. Αν η εξέταση πραγματοποιηθεί σε διάστημα μικρότερο των 10 ημερών από την έναρξη της λοίμωξης, η ευαισθησία της είναι 50% και η εξειδίκευση είναι 92.5%. Μετά τις 10 ημέρες η ευαισθησία είναι 100% και η εξειδίκευση πάλι 92.5%.

Ο συνδυασμός IgA+IgG εμφανίζει ευαισθησία 66.7% στα αρχικά στάδια της λοίμωξης και 100% μετά τη δέκατη μέρα.

26. Ποια τεστ να κάνω; Πότε πρέπει να ελέγξω  IgG και πότε IgM ή IgA; Αρκεί να κάνω ένα ή δύο από αυτά ή πρέπει να τα κάνω όλα;

Η επιλογή του τεστ ή των τεστ που θα πραγματοποιήσετε πρέπει να είναι απόφαση του γιατρού σας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

27. Πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα και πώς θα τα παραλάβω;

Τα αποτελέσματα του ελέγχου των IgM και IgG θα σας αποσταλούν με email την επόμενη ημέρα της εξέτασης. Τα αποτελέσματα των IgA δίνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

28. Τι σημαίνει το αποτέλεσμα του τεστ;

 • Αν βγει θετικό, πρέπει να συμβουλευτώ κάποιον γιατρό;
 • Αν βγει αρνητικό, πρέπει να το επαναλάβω;
 • Αν, εκτός του τεστ αντισωμάτων, έχω κάνει και μοριακό τεστ, πώς ερμηνεύεται ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων των δύο τεστ;

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. 

29. Δεν είχα συμπτώματα αλλά το τεστ αντισωμάτων βγήκε θετικό. Τώρα πρέπει να ελεγχθεί και η οικογένειά μου;

Το τεστ αντισωμάτων δείχνει ότι έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό και νοσήσατε υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Τα αντισώματα, σε αυτή τη φάση, δε μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια πότε συνέβη αυτό, όποιος τύπος αντισωμάτων και αν θετικοποιήθηκε. Επομένως, οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας θα πρέπει να κάνουν το μοριακό τεστ ανίχνευσης και ταυτόχρονα τον πλήρη έλεγχο των αντισωμάτων, παραμένοντας ταυτόχρονα σε περιορισμό μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

30. Ακούγεται ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι πολύ αξιόπιστα. Πόσο αξιόπιστη είναι η εξέταση; Εσείς τι λέτε γι’ αυτό;

Τα τεστ εμφανίζουν πολύ μεγάλη ευαισθησία και εξειδίκευση (ειδικότητα), άνω του 90%, έναντι θετικών δειγμάτων ελέγχου. Ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων (IgM και IgG) έχει ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ανίχνευση της λοίμωξης, με ευαισθησία 95,6% και εξειδίκευση 96,0%.

Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τι ακριβώς σημαίνει η παραγωγή των αντισωμάτων κατά του ιού για μακροχρόνια συμπεριφορά της λοίμωξης, τη μεταδοτικότητά του ιού, την κάθαρσή του ή την προστατευτική ικανότητα των αντισωμάτων, ώστε να αποκλείεται η επαναμόλυνση του ασθενούς. 

31. Τι σημαίνει “ευαισθησία” και τι “ειδικότητα” ή “εξειδίκευση” ενός τεστ;

Ευαισθησία: εκφράζει την ικανότητα της εξέτασης να εντοπίζει τους αληθώς θετικούς σε μια ασθένεια, δηλαδή τους αληθώς πάσχοντες.

Για παράδειγμα, αν μια εξέταση έχει 100% ευαισθησία σημαίνει ότι αναγνωρίζει όλους τους ασθενείς. Μια εξέταση με 80% ευαισθησία, θα αναγνωρίσει το 80% των ασθενών που έχουν την νόσο (“αληθώς θετικές” περιπτώσεις) αλλά 20% των ασθενών με την νόσο δεν θα ανευρεθούν (“ψευδώς αρνητικές” περιπτώσεις). Είναι σαφές ότι σε σοβαρές ασθένειες, π.χ. καρκίνος, επιζητούμε η εξέταση να έχει υψηλή ευαισθησία.

Ειδικότητα: εκφράζει την ικανότητα της εξέτασης να ανιχνεύει τους αληθώς αρνητικούς, δηλαδή τους υγιείς.

Για παράδειγμα, αν μια εξέταση έχει 100% ειδικότητα, θα αναγνωρίσει όλους τους υγιείς. Μια εξέταση με 80% ειδικότητα, θα εντοπίσει το 80% των υγιών ατόμων (“αληθώς αρνητικές” περιπτώσεις) αλλά 20% των υγιών ατόμων, λανθασμένα θα θεωρηθούν ότι έχουν την νόσο (“ψευδώς θετικές” περιπτώσεις).

Σε κάθε περίπτωση και όπως και για κάθε άλλη εξέταση, σας συστήνουμε να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας ο οποίος είναι αρμόδιος να κρίνει εάν και πότε πρέπει να πραγματοποιήσετε την εξέταση και ποια ακριβώς πρέπει να είναι αυτή.