COVID-19 Bioiatriki Response Team
BIOMED 3D-printed full face shield - προστατευτική ασπίδα προσώπου Share on    

 

Ο κορονοϊος SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα παγκοσμίως, οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπιζουν ελλείψεις υλικών, συμπεριλαμβανομένων και των ασπίδων προστασίας.

Οι υγειονομικές δομές σε ολόκληρη τη χώρα αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν τις επικείμενες ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Ως αντίδραση στην οξεία έλλειψη του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στους επαγγελματίες υγείας στην παρούσα κατάσταση της πανδημίας, ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ανέπτυξε  γρήγορα και ξεκίνησε την παραγωγή ασπίδων προστασίας προσώπου ως επιπλέον μέτρο προστασίας.  


Η συμβολή της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Με την εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών  πληροφοριών για κρούσματα COVID-19 στην Ευρώπη και πριν την έναρξη  του συναγερμού στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ Δρ. Ε. Σπανός έδωσε εντολή για την προμήθεια ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού για το προσωπικό του Ομίλου, ενώ παράλληλα προχώρησε σε δομικές και λειτουργικές αλλαγές στα κέντρα αιμοληψίας και τα εργαστήρια Ελλάδα και Κύπρο. 

Επιπρόσθετα η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ομίλου ανέλαβε την πρωτοβουλία για την σχεδίαση & κατασκευή εξαρτημάτων -  υλικών προστασίας με 3D εκτυπωτές, με στόχο την μέγιστη  προστασία των επαγγελματιών υγείας του Ομίλου καθώς και την κάλυψη πιθανών ελλείψεων στην αγορά.

Η BIOMED 3D ασπίδα προσώπου σχεδιάστηκε από το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ομίλου και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της, με τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης. Τον ποιοτικό έλεγχο και συμμόρφωση κατά τις διεθνείς πρακτικές (good laboratory practice), έχει αναλάβει ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από έμπειρους βιο-ιατρικούς εργαστηριακούς επιστήμονες του Ομίλου.

Η σχεδίαση της βασίστηκε σε πρότυπα σχέδια ανοικτού κώδικα και προσαρμόστηκε στις Ελληνικές ιδιαιτερότητες , αξιοποιώντας commercial off-the-shelf  πρώτες ύλες και εξοπλισμό χαμηλού κόστους. Πληροφορίες παρέχονται μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , υπεύθυνος επικοινωνίας: Ε. Μπιλάλης.

Τα σχέδια και οι οδηγίες κατασκευής καθώς και η λίστα των απαιτούμενων πρώτων υλών, διατίθενται δωρεάν προς κάθε ενδιαφερόμενο.


* Κρατώντας πατημένο το κουμπί στο ποντίκι ή με την αφή, μπορείτε να περιστρέψετε (αριστερό), να μετακινήσετε (δεξί) και να μεγενθύνετε (κύλιση) το μοντέλο στον χώρο.

Περιγραφή

Οι ασπίδες προσώπου προστατεύουν  επιπρόσθετα τα μάτια, μύτη και το στόμα του χρήστη ειδικά σε περιπτώσεις που ο επαγγελματίας υγείας  έρχεται σε επαφή με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους  (τμήμα παραλαβής, αιμοληψίες κλπ).

Η ασπίδα προσώπου αποτελείται από δύο (2) υλικά: την ζελατίνα και τον σκελετό. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συναρμολογείται εύκολα με μια απλή ή διπλή διαφάνεια μεγέθους Α4, από PET ή PVC (πάχους 150 micron και άνω). Τέτοιες διαφάνειες υπάρχουν  σήμερα διαθέσιμες στην αγορά και μπορούν να παραγγελθούν ηλεκτρονικά. Ακολουθεί πίνακας με υλικά στην Ελληνική αγορά.

Τα υλικά αυτά πλένοντας τα με σαπούνι και νερό και απολυμαίνοντας με αλκοόλη μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για όσο χρόνο επιθυμεί ο χρήστης, ή μέχρι να εμφανιστούν φθορές, γδαρσίματα ή θάμπωμα της διαφάνειας. 

Προτεινόμενες πρώτες ύλες, υλικά & εργαλεία για την κατασκευή:

Α4 ή φύλο 70x200 PVC/PET  Εξώφυλλο Βιβλιοδεσίας Πλαστικό 150 micron

https://bit.ly/2VdqbGc
Περφορατέρ ISO 838
απόσταση μεταξύ τρυπών 80mm
https://bit.ly/2UTbGZh
Παράδειγμα για 3D Printer https://bit.ly/39RITbM
Aναλώσιμο νήμα 3D printer filament 1.75 (blue, white, orange, black)
https://bit.ly/3dYoRPU

Δοχείο τροφίμων με καπάκι  για απολύμανση με αλκοόλη ή σπρει Octenisept

https://bit.ly/2XctcJe

 

ή σακούλες zip-lock

 

Απολύμανση 

Όλες οι δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες ή των εξαρτημάτων της ασπίδας θα πρέπει να καθαρίζονται πρώτα με ουδέτερο απορρυπαντικό και καλή μηχανική τριβή και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με:

 φρέσκο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκέντρωσης τουλάχιστον 0.1% (αραίωση 1:50 [20ml:1000ml] αν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη αρχικής συγκέντρωσης 5%, ισοδύναμο με 1000 ppm διαθέσιμου χλωρίου) για τουλάχιστον 1 min,

 ή διάλυμα αιθανόλης 70% ή ισοπροπανόλης (βαριά αλκοολη-2propanole) 70% για τουλάχιστον 1 min, (η προσθήκη 0,5 % οξυζενέ ενισχύει την απολυμαντική δράση και καθιστά το διάλυμα κατάλληλο για κάθε επιφάνεια),

 ή νοσοκομειακό απολυμαντικό με ιοκτόνο δράση, εφόσον είναι συμβατό με τα υλικά κατασκευής της ασπίδας (PLA, PET, PVC). Σε επιφάνειες εμφανώς μολυσμένες με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά πρέπει πρώτα να εφαρμόζεται απολυμαντικό σε μορφή υγρού ή σκόνης και στη συνέχεια τα υγρά να απομακρύνονται με τη χρήση κατάλληλων απορροφητικών υλικών (π.χ. πετσέτες) από προσωπικό που φοράει τον ενδεδειγμένο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό. Παράδειγμα: Schulke Octenisept, https://bit.ly/3bZhOor

Για περισσότερες διευκρινήσεις, email: Δρ. Φ. Πανέτσος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Photo GalleryΔείτε περισσότερες φωτογραφίες

Video Gallery

 

Σχέδια και Μοντέλα

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το 3D μοντέλο

 

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ