fbpx

Διεθνής ερευνητική παρουσία

09/12/21 – 1min. read

Με μια ενδιαφέρουσα εργασία εκπροσωπήθηκε η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στο WCN 2021 (World Congress of Neurology) το οποίο διοργανώθηκε στη Ρώμη, 3 – 7 Οκτωβρίου 2021, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας (World Federation of Neurology).

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στήριξε τη συμμετοχή του κ. Παναγιώτη Κούση, φυσικού MRI, επιστημονικού συνεργάτη στο κατάστημα Αμπελοκήπων, για την παρουσίαση της ερευνητικής εργασίας «Automated Brain Analysis, Neuroquant and Volbrain Software Comparison», η οποία διεξήχθη στα εργαστήρια Μαγνητικής Τομογραφίας του Ομίλου.

Στην εργασία συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Τούλας, PhD, Νευροακτινολόγος, Διευθυντής του τμήματος Νευροακτινολογίας στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, η κ. Ελένη Λάμπρου, Μαθηματικός, MΕd και οι καθηγητές στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Δημήτριος Γκλώτσος, Δημήτριος Κεχαγιάς και Ελευθέριος Λαβδάς.

Η ανάλυση του εγκεφάλου από εικόνες μαγνητικής τομογραφίας αποκτά σημαντικό ρόλο στη διάγνωση με τη βοήθεια υπολογιστή.

Η εργασία που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο συγκρίνει τις μετρήσεις που προκύπτουν από τα λογισμικά NeuroQuant και volBrain, με στόχο τη διερεύνηση της ποσοτικής και ποιοτικής αξιοπιστίας της αυτοματοποιημένης ανάλυσης εγκεφάλου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις ίδιες μετρήσεις, από 45 ασθενείς, που υπολογίστηκαν με λογισμικό NeuroQuant και volBrain.


Στις Τ1 προσανατολισμού εικόνες του μαγνητικού τομογράφου, διακρίνεται με τα διάφορα χρώματα η διαδικασία της τμηματοποίησης του εγκεφάλου για την μέτρηση των όγκων των διάφορων δομών, από κάθε λογισμικό αυτοματοποιημένης ογκομέτρησης. Για τον ίδιο εξεταζόμενο οι πάνω εικόνες παράχθηκαν από το volBrain και οι κάτω εικόνες από το NeuroQuant.

Η σύγκριση των ογκομετρικών αποτελεσμάτων σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου ανέδειξε απρόσμενα σημαντικές διαφορές οι οποίες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της αυτοματοποιημένης ανάλυσης ως ποσοτικού εργαλείου.

Συμπεραίνεται, πάντως, ότι και τα δύο λογισμικά παρέχουν τελικά καλές ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τις δομές του εγκεφάλου.

Η ομάδα συνεχίζει την έρευνά της, υπό την αρωγή του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, στις χρήσεις της αυτοματοποιημένης ογκομέτρησης του εγκεφάλου σε παθήσεις που σχετίζονται με την εγκεφαλική ατροφία όπως η άνοια, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος Parkinson.