Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας έναντι Covid-19 για πρώτη φορά στην Ελλάδα


 

Έλεγχος κυτταρικής ανοσίας έναντι COVID-19 για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Κορωνοϊός Share on    

 

Η ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ πρωτοπορεί στην προσέγγιση της ανοσιακής απόκρισης έναντι της λοίμωξης COVID-19, εισάγοντας τον έλεγχο της κυτταρικής ανοσίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η προστατευτική ανοσία που διαθέτουμε έναντι του SARS-CoV-2 δεν σχετίζεται μόνο με την παρουσία αντισωμάτων, αλλά και των Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία), που δρουν προστατευτικά έναντι της επαναλοιμωξης, ακόμη και επί απουσίας ανιχνεύσιμων αντισωμάτων. Η κυτταρική ανοσία ελέγχεται στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με τη διεθνώς αναγνωρισμένη τεχνολογία Τ-SPOT που εξασφαλίζει αποτελέσματα υψηλής αξιοπιστίας.

Σε ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας; 

  • Σε όσους επιθυμούν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της ανοσοαπόκρισης τους έναντι του SARS-CoV-2, μετα από νοσηση ή εμβολιασμό 
  • Σε άτομα που ενώ νόσησαν στο παρελθόν, έχουν αρνητικό τεστ αντισωμάτων 
  • Σε υγιή άτομα που επιθυμούν να ελέγξουν αν πέρασαν τη λοίμωξη χωρίς να το αντιληφθούν (που πέρασε χωρίς συμπτώματα)

Τι είναι η κυτταρική ανοσία;

Η κυτταρική ανοσία ξεκινά σχεδόν παράλληλα με αυτή των αντισωμάτων και προκύπτει από την ενεργοποίηση μια ειδικής ομάδας ανοσοκυττάρων, τα Τ-λεμφοκύτταρα, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν και να θανατώνουν τα παθογόνα μικρόβια που εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Επειδή τα Τ-λεμφοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να παραμένουν στο αίμα μας για χρόνια μετά από μια μόλυνση, στην περίπτωση της λοίμωξης COVID-19 παίζουν σημαντικό ρόλο στη «μακροχρόνια μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος μας όταν εκτίθεται ξανά στον κορωνοϊό.

Για ποιους ενδείκνυται ο έλεγχος κυτταρικής ανοσίας;

Κατά κύριο λόγο, ο έλεγχος συνιστάται σε άτομα με ιστορικό λοίμωξης COVID-19 (με παρουσία ή όχι συμπτωμάτων) και σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί έναντι του ιού. Ωστόσο η εξέταση θα μπορούσε να διεξαχθεί και για έλεγχο στον γενικό υγιή πληθυσμό, δεδομένου ότι σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένα ποσοστό του πληθυσμού έχει ήδη ένα βαθμό προστασίας στον SARS-COV-2 χωρίς να έχει μολυνθεί από αυτόν. Η  προστασία αυτή πιθανολογείται ότι οφείλεται κυρίως σε διασταυρούμενη ανοσία που αποκτήθηκε σε προηγούμενη έκθεση σε κορωνοϊούς του κοινού κρυολογήματος, οι οποίοι κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια.

Αν έχω αντισώματα, έχω και κυτταρική ανοσία απέναντι στον ιό;

Στον υγιή πληθυσμό, η ενεργοποίηση των δυο ειδών ανοσίας (της παραγωγής αντισωμάτων και της κυτταρικής ανοσίας) γίνεται σχεδόν παράλληλα αλλά σε διαφορετικό βαθμό και διάρκεια. Ο εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος ώστε να μας δοθεί η απάντηση για τα επίπεδα κυτταρικής  ανοσίας που διαθέτουμε τη στιγμή της εξέτασης.

Αν δεν έχω αντισώματα, μπορεί να έχω κυτταρική ανοσία;

Όλο και περισσότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι ενώ τα αντισώματα σε πολλές περιπτώσεις δεν παράγονται ή ενδέχεται να καθυστερούν, η κυτταρική άμυνα έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να παρέχει ένα βαθμό προστασίας που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό η εξέταση της κυτταρικής ανοσίας συνιστάται κυρίως ως συμπληρωματικός έλεγχος σε άτομα που ενώ νόσησαν ή εμβολιάστηκαν δεν παρήγαγε ο οργανισμός τους υψηλό τίτλο αντισωμάτων, ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα της άμυνας τους απέναντι στη λοίμωξη COVID-19. 

Πότε είναι σωστό να διενεργείται το τεστ της κυτταρικής ανοσίας;

Αν και η κυτταρική ανοσοαντίδραση του οργανισμού μας ενεργοποιείται πολύ νωρίς, ήδη από τη 2η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων, για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της παραγόμενης ανοσοαπόκρισης είναι σκόπιμο η εξέταση να γίνεται τουλάχιστον 14 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή της επιβεβαίωσης της λοίμωξης και 20 ημέρες μετά και την 2η εμβολιαστική δόση. Το τεστ είναι ημιποσοτικό και μπορεί να μας εξασφαλίσει την παρακολούθηση στο χρόνο των επίπεδων αυτής της μορφής ανοσίας.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πόσο χρόνο διαρκεί η ανοσία μέσω των αντισωμάτων και σε ποιο βαθμό μας προστατεύει;

Tα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ