fbpx

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ #WorldFoodDay

Γιάννης Αρναούτης MSc, PhD
Υπεύθυνος Bioiatriki+, Εργοφυσιολόγος
Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής,
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

22/12/20 – 3min. read

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ. ΘΡΕΨΗ. ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ. 
Οι πράξεις μας είναι το μέλλον μας. 
Ήρωες των τροφίμων είναι οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι σε όλα τα στάδια παραγωγής τροφής, που φροντίζουν καθημερινά ώστε τα τρόφιμα να έρχονται με ασφάλεια από το αγρόκτημα στο πιάτο μας. Ήρωας τροφίμων είσαι κι εσύ, κάνοντας ασφαλείς και θρεπτικές επιλογές.
Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας COVID-19, η διατήρηση της πρόσβασης σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα είναι υψίστης σημασίας για καλή υγεία και ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα για τις φτωχές και τις ευάλωτες κοινότητες.


Ποιος είναι ο στόχος;

  • Πιο ανθεκτικά συστήματα τροφίμων (βιώσιμα) ώστε να μπορούν να αντέξουν στην αυξανόμενη μεταβλητότητα και τις κλιματικές αλλαγές
  • Αξιοπρεπή διαβίωση για τους εργαζόμενους στην παραγωγή τροφίμων
  • Προσιτή, βιώσιμη και υγιεινή διατροφή για όλους

Οι χώρες, ο ιδιωτικός τομέας και η κοινωνία των πολιτών πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα παραγωγής τροφής καλλιεργούν μια ποικιλία τροφίμων για να θρέψουν έναν ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, διατηρώντας παράλληλα την υγεία του πλανήτη.


Επίλεξε ποικιλία θρεπτικών τροφίμων για υγιές 
σώμα και περιβάλλον 

Όταν επιλέγεις να τρως διαφορετικά τρόφιμα, ενθαρρύνεις την παραγωγή μιας ποικιλίας τροφίμων και επομένως την αύξηση της βιοποικιλότητας.
Επίλεξε τοπικά τρόφιμα
Αγόρασε φρέσκα τρόφιμα που καλλιεργούνται στην περιοχή σου. Ενίσχυσε  τους μικροκαλλιεργητές, την τοπική οικονομία  και την ποικιλομορφία των καλλιεργειών.
Επίλεξε τρόφιμα εποχής
Αγοράζοντας εποχιακά τρόφιμα συνεισφέρεις στη μείωση του διοξείδιου του άνθρακα από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπροσθέτως, καταναλώνεις πιο υγιή και θρεπτικά τρόφιμα. Τα εκτός εποχής τρόφιμα χάνουν τη θρεπτική τους αξία κατά το ταξίδι τους  από τον τόπο όπου έχουν καλλιεργηθεί.
Διάδωσε τις υγιείς διατροφικές συνήθειες
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κοινωνικά δίκτυα για να προωθήσεις υγιεινές καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες. Υποστήριξε και ενθάρρυνε τους ήρωες των τροφίμων #FoodHeroes χρησιμοποιώντας το επίσημο hashtag #WorldFoodDay την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 16 Οκτωβρίου.
Διαμόρφωσε τον δικό σου κήπο
Εάν έχεις στο σπίτι χώρο για φυτά, πρόσβαση σε κήπο ή μπαλκόνι με χώρο για γλάστρες, μπορείς να μάθεις πώς να καλλιεργείς τα δικά σου φρούτα, λαχανικά και βότανα. Θα αποκτήσεις χρήσιμες γνώσεις και θα εκτιμήσεις τη δουλειά και τον κόπο που απαιτείται για την καλλιέργεια τροφίμων.
Δήλωσε ενεργή συμμετοχή
Αναζήτησε ευκαιρίες εθελοντισμού σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς του τόπου σου, σε κουζίνες ή σε σχολεία της κοινότητας σου. Είναι ένας υπέροχος τρόπος να υποστηρίξεις όσους προσπαθούν να έχουμε τακτική πρόσβαση σε ποικίλα ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα.
Σεβάσου τα τρόφιμα, μην τα πετάς
Η απώλεια και η σπατάλη της τροφής είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Η σωστή αποθήκευση και η συντήρηση των τροφίμων που δεν καταναλώνονται, και η λίστα αγοράς των απαραίτητων ειδών διατροφής είναι μερικοί τρόποι για να αποφύγεις τη σπατάλη τροφής.
Υποστήριξε μικρές επιχειρήσεις τροφίμων 
Στήριξε τους τοπικούς παραγωγούς και ψώνισε από μικρές επιχειρήσεις τροφίμων που διατηρούν ένα εργασιακό περιβάλλον με αξιοπρεπή απασχόληση εργαζομένων, προστασία και ανταλλαγή καινοτόμων ιδεών και τεχνολογίας.


Γνωρίζετε ότι
:

  • Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτική τροφή. Η πανδημία COVID-19 έχει επιβαρύνει αυτή την κατάσταση απειλώντας την επάρκεια τροφής, την κατάσταση θρέψης και εν τέλει την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής μας.
  • Η εντατική καλλιέργεια της γης για παραγωγή τροφής, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχει οδηγήσει σε ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας. Μόνο 9 είδη φυτών αντιπροσωπεύουν το 66% της συνολικής παραγωγής σιτηρών του πλανήτη.
  • Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή έχουν εκτινάξει τα ποσοστά παχυσαρκίας στα ύψη, όχι μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά επίσης και στις φτωχές χώρες όπου η πείνα και η παχυσαρκία παραδόξως συνυπάρχουν, δίχως καμία εξαίρεση.
  • Εάν τα συστήματα παραγωγής τροφής δεν βελτιωθούν, ο υποσιτισμός και η δυσθρεψία θα αυξηθούν σημαντικά έως το 2050. Οι συνέπειες μπορεί να είναι χειρότερες εξαιτίας των οικονομικών ανισοτήτων, της ανεργίας ή της ελλιπούς πρόσβασης σε υπηρεσίες διατροφής και υγείας.