fbpx

14 sos ερωτήσεις για το νέο κορωνοϊό

10/04/21 – 2min. read

Απαντά ο Δημήτρης Κουντουράς, Παθολόγος – Ηπατολόγος, Ιατρικός Διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ. 

Μένουμε σπίτι: Πώς μπορούμε να κρατήσουμε τον κορωνοϊό έξω από αυτό? 

Μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού εάν ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:  

  • Δεν δεχόμαστε επισκέψεις.  
  • Όταν επιστρέφουμε από την όποια αναγκαία έξοδο, αφήνουμε έξω από το σπίτι τα παπούτσια και αερίζουμε τα ρούχα μας. Αν φορούσαμε γάντια και μάσκα, τα πετάμε σε ασφαλές δοχείο απορριμμάτων με σακούλα 
  • Φοράμε καθαρά γάντια και τακτοποιούμε τα τρόφιμα που αγοράσαμε αφού απολυμάνουμε τη συσκευασία τους με οινόπνευμα ή αντισηπτικό. 
  • Αμέσως μετά πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και το πρόσωπό μας με σαπούνι και νερό. 
  • Χρησιμοποιούμε όλοι στο σπίτι χαρτί και όχι υφασμάτινες πετσέτες για τα χέρια ή το πρόσωπο. 

Πώς συμπεριφερόμαστε στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας;  

  • Αποφεύγουμε να πιάνουμε πόμολα, διακόπτες, επιφάνειες. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα ή τους αγκώνες  μας για τις απαραίτητες κινήσεις και απορρίπτουμε το χρησιμοποιημένο χαρτί σε ασφαλές δοχείο με σακούλα. 
  • Κρατάμε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους ενοίκους και αποφεύγουμε τις παρατεταμένες συζητήσεις ή τη συνάθροιση σε «πηγαδάκια», ιδιαιτέρως σε μικρούς χώρους.  
  • Προτιμούμε τις σκάλες αντί του ασανσέρ. 
  • Απολυμαίνουμε διακόπτες, κουμπιά ανελκυστήρων και πόμολα όσο συχνά μπορούμε. 
  • Αερίζουμε τους κοινόχρηστους χώρους συνεχώς. 

Ευπαθής ομάδα είναι μόνο οι ηλικιωμένοι; Ποιοι άλλοι; 

Οι ασθενείς με διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά, νεφρολογικά, αυτοάνοσα ή ογκολογικά νοσήματα έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και επιπλοκών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.  

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν χρόνια παθολογικά προβλήματα (διαβήτη, νεφρική – ηπατική ανεπάρκεια κ.α.) 

Μένουν οπωσδήποτε μέσα, ελαχιστοποιώντας τις μετακινήσεις τους.Φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται με άλλους στο ίδιο δωμάτιο.Αποφεύγουν τις σωματικές επαφές, χειραψίες, εναγκαλισμούς και ασπασμούς με πρόσωπα του περιβάλλοντός τους, ιδίως αν αυτά βρίσκονται τακτικά σε κίνηση εκτός σπιτιού. Αν είναι εφικτό, χρησιμοποιούν δικά τους σκεύη, πετσέτες και τουαλέτα.Αποφεύγουν την έξοδο για προμήθειες τροφής ή φαρμάκων και παραγγέλνουν για τις ανάγκες τους από το σπίτι.Απολυμαίνουν τις συσκευασίες των προϊόντων που παραλαμβάνουν και μετά πλένουν καλά τα χέρια τους.Αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα με πιθανότητα έκθεσης ή ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους, να απομονωθούν και να ελεγχθούν.Σε καμία περίπτωση δεν διακόπτουν τη χρόνια αγωγή τους χωρίς τη συμβουλή του γιατρού τους.  

Τι πρέπει να κάνουν όσοι φροντίζουν ευπαθή άτομα; 

Επικοινωνούν τακτικά μαζί τους, και φορούν πάντα μάσκα και καθαρά γάντια όταν είναι μαζί με τα άτομα αυτά, ακόμη και αν απλώς βρίσκονται στον ίδιο χώρο και δεν έχουν στενή επαφή μαζί τους.  

Οι φροντιστές θα πρέπει να ελέγχουν προσεκτικά την κατάσταση της υγείας τους και να θερμομετρούνται οι ίδιοι καθημερινά. Με το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα επικοινωνούν με το γιατρό τους, ελέγχονται άμεσα και σταματούν τις επισκέψεις στα ευπαθή άτομα. 

Τι πρέπει να κάνουν όσοι φροντίζουν βρέφη και μικρά παιδιά; 

Φροντίζουν κατ΄αρχήν να είναι οι ίδιοι ασφαλείς και υγιείς. Φορούν πάντα μάσκα και γάντια και πλένουν τα χέρια τους τακτικότατα, και οπωσδήποτε πριν και αφού ταΐσουν ή φροντίσουν τα παιδιά. Απολυμαίνουν τις επιφάνειες του παιχνιδιού και του φαγητού.Δεν κοιμούνται στα ίδια κλινοσκεπάσματα με τα παιδιά. 

Αν είναι ηλικιωμένοι και τα παιδιά έχουν πρόσφατα εκτεθεί, έχουν συμπτώματα ή δεν πειθαρχούν στους κανόνες του αυτοπεριορισμού, μεταβιβάζουν τη φροντίδα σε κάποιον νεότερο. 

Αυτή την περίοδο καλό είναι να αποφεύγονται οι συνήθεις τρυφερότητες προς τα παιδιά, ιδίως τα φιλιά.  

Πώς θα προστατεύσω τους υπόλοιπους ενοίκους του σπιτιού αν εμφανίσω συμπτώματα;  

Με τρία απλά βήματα: Φοράω μάσκαΕπικοινωνώ άμεσα με τον οικογενειακό γιατρό. Προγραμματίζω τον έλεγχό μου, αν μου δοθεί τέτοια οδηγία. 

Αν είμαι επαγγελματίας υγείας τι πρέπει να κάνω επιστρέφοντας στο σπίτι από τη δουλειά;  

Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι, απορρίπτουμε τα γάντια και μετά τη μάσκα σε ασφαλές δοχείο απορριμμάτων με σακούλα. 

Αφήνουμε τα παπούτσια μας έξω από το σπίτι και αερίζουμε τα ρούχα μας.Βάζουμε πουκάμισα και εσώρουχα αμέσως στο πλυντήριο. Αν είναι εφικτό αλλάζουμε ρουχισμό κάθε μέρα. 

Πλενόμαστε σχολαστικά, και φοράμε καθαρά ρούχα που χρησιμοποιούμε μόνο μέσα στο σπίτι. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές πετσέτες ή ακόμη καλύτερα χαρτί για τα χέρια ή το πρόσωπο.Μετά το μπάνιο, βάζουμε αμέσως την πετσέτα σώματος στο πλυντήριο. 

Πώς και πόσο βοηθούν τα αντισηπτικά υγρά – μαντηλάκια; Πότε έχει πραγματικό νόημα η χρήση τους; 

Τα αντισηπτικά υγρά και τα μαντηλάκια είναι χρήσιμα κάθε φορά που είναι αδύνατο να πλύνουμε τα χέρια μας ή να χρησιμοποιήσουμε προσωρινά γάντια.Μετά τη χρήση τους, με την πρώτη ευκαιρία πλένουμε τα χέρια μας. 

Πώς θα ξεχωρίσουμε τη νόσο COVID-19 από άλλες ιώσεις – λοιμώξεις;  

Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος., αφού τα συμπτώματα είναι παρόμοια με πολλές άλλες λοιμώξεις. Αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε σύμπτωμα, αλλά κυρίως πυρετό ή βήχα, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ο οποίος θα μας κατευθύνει ανάλογα.  

Πότε πρέπει να κάνω το τεστ;  

Αν υπάρχει διαθεσιμότητα, τεστ κάνουν όσοι εμπίπτουν στον ορισμό του υπόπτου κρούσματος, έχουν εκτεθεί, όσοι έχουν συμπτώματα και όσοι αξιολογούνται λόγω αναπνευστικής δυσχέρειας στα κέντρα αναφοράς. 

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να ελέγχονται αν έχουν συμπτώματα. 

Πότε πρέπει το παιδί μου να κάνει το τεστ;  

Μόνο αν έχει συμπτώματα και μόνο αν υπάρχει, κατά τον παιδίατρο, πιθανότητα έκθεσης στον ιό, για την προστασία των ανθρώπων της οικογένειάς του που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τα παιδιά κάνουν συνήθως ήπια ή καθόλου νόσηση. 

Έχει σημασία ο χρόνος διενέργειας της εξέτασης για το αποτέλεσμα; 

Ο χρόνος επώασης είναι τρεις έως δεκατέσσερις ημέρες.Όσο δεν υπάρχουν συμπτώματα, το τεστ μπορεί να είναι αρνητικό την πρώτη εβδομάδα έκθεσης στον ιό. 

Υπάρχουν ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα;  

Η συνηθισμένη μοριακή εξέταση έχει πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος περίπου 1% και 2% για ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα.