fbpx

31 Μαΐου – Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος Κάπνισμα και παθήσεις του στόματος

Μαρκέλλα Σούτα
Χειρουργός Οδοντίατρος
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

5/06/21 – 3min. read

Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν κάποιος καπνίζει είναι η δυσάρεστη μυρωδιά του τσιγάρου και τα κίτρινα δόντια. Ποιες επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στο στόμα και τί μπορούμε να κάνουμε   γι ‘αυτό;

Τα εμφανή αποτελέσματα του καπνίσματος στο στόμα: 

 1. Κίτρινα δόντια  
 2. Κακοσμία  
 3. Πολλές φορές ξηροστομία και τερηδόνα 
 4. Απώλεια γεύσης και πόνοι στο στόμα 
 5. Ουλίτιδα (ούλα ερυθρά διογκωμένα που ματώνουν) 
 6. Περιοδοντίτιδα (τα συμπτώματα της ουλίτιδας σε συνδυασμό με απώλεια οστού που στηρίζει τα δόντια, κινητικότητα των δοντιών)  
 7. Απώλεια των δοντιών σαν συνέπεια προχωρημένης περιοδοντίτιδας. 
 8. Καθυστέρηση στη επούλωση των ούλων μετά από θεραπεία ή εξαγωγή δοντιού 
 9. Μείωση της επιτυχίας των εμφυτευμάτων σε βαρείς καπνιστές (2-3 πακέτα ημερησίως)  
 10. Στοματίτιδα 
 11. Καρκίνος του στόματος  

Πώς το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας;

Η νικοτίνη και άλλα παράγωγα του καπνού επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού στα  μικρόβια που προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Αυξάνεται ο αριθμός των αναερόβιων βακτηρίων. Λόγω της θερμότητας που αναπτύσσεται, τα ούλα δεν μπορούν να τραφούν με οξυγόνο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πέφτει η άμυνα και καθυστερεί η επούλωση. Ο κίνδυνος για προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι 2 με 6 φορές μεγαλύτερος στου καπνιστές. 

Γιατί «σαπίζουν» τα δόντια μου;

Με το κάπνισμα αλλάζει και η ποιότητα του σάλιου. Μειώνονται οι αντιοξειδωτικές και προστατευτικές του ιδιότητες και κατά συνέπεια έχουμε ξηροστομία και τερηδόνα. 

Γίνεται να δημιουργηθεί καρκίνος στο στόμα από το τσιγάρο;

Ο καρκίνος του στόματος μαζί με τον καρκίνο του φάρυγγα και του λάρυγγα είναι η 6 η συχνότερη μορφή καρκίνου στον άνθρωπο και έχει συχνά δυσμενή πρόγνωση. 

Άνω του 80℅ των ασθενών με στοματικό καρκίνο είναι καπνιστές, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισής του είναι 10 με 15 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τους μη καπνιστές. 

Καπνίζω. Μπορώ να βάλω εμφυτεύματα; 

Έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην εφαρμογή εμφυτευμάτων, τόσο την περίοδο που περιμένουμε το εμφύτευμα να γίνει ένα με το κόκαλο, αλλά και μετά την τοποθέτηση τους.

Συμβουλές

 • Σε όλα τα παραπάνω η λύση είναι η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση ή διακοπή του αλκοόλ, η σωστή συστηματική υγιεινή και η καλή διατροφή. 
 • Τα κίτρινα δόντια μπορούν με τη λεύκανση, τις όψεις ή τις στεφάνες να επανακτήσουν το χρώμα τους. 
 • Η ξηροστομία καταπολεμάται με την λήψη νερού και με τσίχλες χωρίς ζάχαρη. 
 • Η δυσάρεστη αναπνοή αντιμετωπίζεται με πολύ καλό βούρτσισμα των δοντιών και με τη χρήση οδοντικού νήματος ή μεσοδόντιου βουρτσακίου. Απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός της γλώσσας με σκέτη την οδοντόβουρτσα ή με ειδική βούρτσα. 
 • Ποτέ δεν είναι αργά για τη διακοπή του καπνίσματος: Σε αρχικές βλάβες του στόματος, με την έγκαιρη διάγνωση και τη διακοπή του τσιγάρου ο καρκίνος μπορεί να υποχωρήσει ή να εξαλειφθεί πλήρως κατά 50℅.
 • Παράλληλα με τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ,συνιστάται να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού όπως: αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, κουρκουμά, λιναρόσπορο, ελαιόλαδο.

Διαβάστε περισσότερη αρθρογραφία στο BiomedSmile.gr, τα Οδοντιατρεία του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ