Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης

ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ & ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ DESMEDT

Έλεγχος που αποτελεί χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο στην υπηρεσία ορθοπεδικών, νευρολόγων, ρευματολόγων, νευροχειρουργών, φυσιάτρων και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων. Το ηλεκτρομυογράφημα μαζί με τις ταχύτητες αγωγής Κ.Τ.Α. και Α.Τ.Α. είναι η κατεξοχήν εξέταση του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος (Π.Ν.Σ.). Ενώ λοιπόν με την MRI και την CT ελέγχουμε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ.) – εγκέφαλο και νωτιαίο μυελό, με το ηλεκτρομυογράφημα δίνεται η δυνατότητα ελέγχου του νευρικού ιστού στην πορεία του, από την έξοδό του από τον νωτιαίο σωλήνα μέχρι τα ακροδάκτυλα άνω και κάτω άκρων. Αποτελεί λοιπόν μια εξέταση που συμπληρώνει την CT και την MRI όσον αφορά τον πλήρη έλεγχο του νευρικού συστήματος.

Στην πράξη με το Η.Μ.Γ., Κ.Τ.Α. και Α.Τ.Α. λαμβάνουμε πληροφορίες και θέτουμε διάγνωση για:

 Παγιδευτικά σύνδρομα (όπως σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ωλένια νευροπάθεια, σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα κ.λ.π.)
 Παρέσεις περιφερικών νεύρων (π.χ. νευραπρακτική βλάβη πετρονιαίου νεύρου).
 Κακώσεις νεύρων (π.χ. κάκωση βραχιονίου πλέγματος, κάκωση ισχιακού νεύρου).
 Ριζοπάθειες από την σπονδυλική στήλη.

Επίσης με την εξέταση αυτή ελέγχονται αρκετές νευρολογικές παθήσεις που αφορούν το Π.Ν.Σ., όπως:

 Πολυνευροπάθειες (Διαβητική πολυνευροπάθεια, μετά από παραμονή στην ΜΕΘ-CIP, μετά από λήψη φαρμάκων-χημειοθεραπείας, από κατάχρηση αλκοόλ), κληρονομικές πολυνευροπάθειες (π.χ. Sarcott Marrie Tooth).
 Πλάγια αμυατροφική σκλήρυνση – ALS, νωτιαία μυατροφία και άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος.

Ακόμα με το Η.Μ.Γ. μαζί με την δοκιμασία DESMEDT δίνεται η δυνατότητα ελέγχου παθήσεων όπως η μυασθένεια και η μυοσίτιδα.

Ο Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ διαθέτει έμπειρο, εξειδικευμένο και άρτια καταρτισμένο ιατρικό προσωπικό το οποίο εκτελεί τον νευροφυσιολογικό έλεγχο. Τα μηχανήματα που διαθέτει ο όμιλος είναι ό,τι πιο σύγχρονο και εξειδικευμένο υπάρχει στη διεθνή αγορά, με πιστοποίηση ISO και συνεχείς αναβαθμίσεις στα προγράμματα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Παρέχονται ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες, ενώ η εξέταση γίνεται με τον πιο ανώδυνο τρόπο.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο βελονισμός είναι από τις αρχαιότερες θεραπευτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στον πλανήτη από το 2000 π.Χ και συνεχίζει να εφαρμόζεται και να εξελίσσεται μέχρι σήμερα αδιάλειπτα. Τις τελευταίες δεκαετίες έχει καθιερωθεί σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου (Ευρώπη, Αμερική, Μεγάλη Βρετανία).
Έγινε δημοφιλής για την παυσίπονη, αντιφλεγμονώδη και αγγειοβελτιωτική του δράση. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνικές που τις επιλέγουμε σε ενήλικες ή παιδιά ανάλογα με την περίσταση: ηλεκτροβελονισμός, ωτοβελονισμός (βελονισμός σε σημεία του πτερυγίου του αυτιού), laser βελονισμός (πολύ φιλικός και ανώδυνος, εφαρμόζεται σε παιδιά και ενήλικες με φοβία στις βελόνες) κ.ά.

Γιατί να κάνω βελονισμό
Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός, ιδιαίτερα σε επώδυνες καταστάσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ένας βασικός λόγος είναι επίσης η ασφάλεια της θεραπείας. Η εφαρμογή του βελονισμού δεν αποτελεί εμπόδιο στην τυχόν φαρμακευτική ή επεμβατική αγωγή, αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τις άλλες δυτικές θεραπείες. Είναι σχετικά ανώδυνος και λειτουργεί εκεί όπου η φαρμακευτική αγωγή αδυνατεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Φέρει συνεργατική δράση με τις όποιες φαρμακευτικές αγωγές λαμβάνει ο ασθενής. Περιορίζει τα συμπτώματα και την φαρμακευτική αγωγή σε χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις.

Παθήσεις με θετικά αποτελέσματα
 Αυχεναλγία
 Οσφυαλγία – Ισχιαλγία, Ραχιαλγία
 νομυαλγία – Ιδιοπαθή σύνδρομα χρόνιου πόνου
 Παράλυση άκρων από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου
 Αρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες (τενοντίτιδες) αρθρώσεων άνω και κάτω άκρων
 Μυϊκά άλγη (διάχυτα ή εντοπισμένα)
 Αλλεργίες
 Αθλητικές κακώσεις
 Δυσμηνόρροια
 Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
 Εμμηνόπαυση
 Ημικρανία, κεφαλαλγίες τάσεως, πάρεση προσωπικού νεύρου
 Παθήσεις γαστρεντερικού συστήματος (γαστρίτιδα, κολίτιδα)
 Καταπολέμηση ρυτίδων
 Διαταραχές λόγω αυξημένου άγχους
 Διαταραχές κύκλου ύπνου/ εγρήγορσης, μνήμης, συγκέντρωσης και συμπεριφοράς
 Κατάθλιψη

Άλλες ενδείξεις:
 Παχυσαρκία
 Μείωση φαρμάκων σε χρόνιες παθήσεις
 Κάπνισμα
 Παύση του οξέος ή χρόνιου πόνου
 Aλκοολισμός
 Προστασία και τόνωσητου οργανισμού

Το τμήμα λειτουργεί στη Βιοιατρική Αμπελοκήπων Υπεύθυνος ιατρός : κος Γεωργαντάκης