Ιστορική Αναδρομή

Στην εποχή του κορωνοϊού

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 στην πόλη Wuhan (πρωτεύουσα της επαρχίας Hubol στην Κίνα) ξέσπασε επιδημία πνευμονίας. Τις πρώτες μέρες του 2020 οι κινεζικές αρχές διαπίστωσαν ότι αιτία της επιδημίας ήταν ένας νέος κορωνοϊός, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχε προσβάλει τον άνθρωπο.

Πρόκειται για έναν νέο τύπο ιού από την «οικογένεια» των κορωνοϊών, οι οποίοι είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστοί στην ιατρική κοινότητα και έχουν πάρει το όνομά τους από τις ανίες γλυκοπρωτείνης που σαν κορώνα περιβάλλουν την επιφάνειά τους και χρησιμεύουν για την προσκόλλησή τους στους ιστούς και την είσοδό τους μέσα στα κύτταρα. Επιδημίες σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου από κορωνοϊό έχουν υπάρξει και στο παρελθόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε τον νέο ιο SAPS-Cov-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronou-2) και την ασθένεια πou προκαλεί COVID-19 (Corona Virus Disease-19).

Ο Οργανισμός κήρυξε πανδημία, αφού ο ιός έχει πλέον εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου -ανάμεσά τους και την Ελλάδα- με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά. Πολλές χώρες λαμβάνουν πρωτοφανή μέτρα με στόχο να ανασχέσουν την εξάπλωση του ιού. Επιβολή καραντίνας σε μεγάλες περιοχές σε καραντίνα, αναστολή λειτουργίας των εnaδυτν συστημάτων και άλλων δραστηριοτήτων, ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι μερικά από τα μέτρα αυτά.

Ο ιός φαίνεται πως μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο και να εξαπλώνεται ραγδαία, προσβάλλοντας άτομα κάθε ηλικίας. Αν και στην πλειονότητα των περιστατικών προικαλεί δια νόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος κυρίως για ευπαθή άτομα και απειλητικός για τη ζωή. Ο ιός είναι πρωτοεμφανιζόμενος, γι’ αυτό και οι διεθνείς οργανισμοί Υγείας διαθέτουν λίγες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του. Η σχετική έρευνα είναι σε εξέλιξη παράλληλα με την πανδημία, με στόχο να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό προληπτικά και θεραπευτικά μέσα ενάντια στον ιό. Με τα σημερινά δεδομένα, λοιπόν, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο COVID-19. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση είναι υποστηρικτικές και έχουν στόχο να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές. Έτσι οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως το κύριο μέσο προστασίας είναι η σχολαστική τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής.

< Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του κορωνοϊού