fbpx

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνω μετά την ανάρρωσή μου

Αγγελίνα Λαζάρεβα
MD, Παθολόγος, Μέλος Ιατρικού
Τμήματος CrossBorderMedCare,
Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

08/06/21 – 2min. read

Mετά τη νόσηση με COVID-19, οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν επαρκή αντισώματα που τους εμποδίζουν να μολυνθούν ξανά από τον ιό. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι γνωστό πόσο καιρό διαρκεί αυτή η ανοσία. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν ξανά νοσήσει. Αυτό σημαίνει ότι μετά την ανάρρωση είναι σημαντικό να τηρείτε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών. Εξίσου σημαντικό είναι να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού σας συστήματος τηρώντας τις παρακάτω συμβουλές.

1) Άσκηση:

Η άσκηση μπορεί να μην είναι ευχάριστη σε περίπτωση που έχετε μόλις αναρρώσει και το σώμα σας είναι ακόμα αδύναμο, ωστόσο, βαθμιαία εντάσσοντάς τη στο καθημερινό σας πρόγραμμα θα βελτιώσετε τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ενδεικτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε με περπάτημα 15 λεπτών την ημέρα, το οποίο θα αυξάνετε σταδιακά έως ότου νιώσετε έτοιμοι να επανέλθετε σε τυχόν άλλη δραστηριότητα που ακολουθούσατε πριν νοσήσετε.

2) Θρεπτική διατροφική ρουτίνα:

Για να επιταχυνθεί η ανάρρωσή σας είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή με θρεπτικά συστατικά. Η νόσος καθώς και τυχόν φάρμακα που λάβατε μπορεί να έχουν εξασθενήσει το σώμα σας. Μερικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν επιπλέον ανεξήγητη μείωση ή αύξηση βάρους. Έτσι, προσπαθήστε να έχετε ένα καλά οργανωμένο διατροφικό σχήμα και να λαμβάνετε ελαφριά και συχνά γεύματα. Λάβετε υπόψη ότι το σώμα σας προ- σπαθεί να επανέλθει. Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή αποφεύγοντας ανθυγιεινές ή βαριές τροφές.

3) Εξασκήστε τη μνήμη σας:

Ο ιός είναι γνωστό ότι επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Για να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας και τη μνήμη σας, επενδύστε λίγο από το χρόνο σας φτιάχνοντας ένα παζλ, παίζοντας παιχνίδια μνήμης ή λύνοντας σταυρόλεξα. Βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αναζωογονήσετε το μυαλό σας. Ξεκινήστε κάποια δραστηριότητα σταδιακά και συνεχίστε να προκαλείτε τον εαυτό σας λίγο περισσότερο κάθε μέρα.

4) Δώστε χρόνο στον εαυτό σας:

Είναι συχνό η κόπωση και η έντονη εξάντληση μετά την ανάρρωση να διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Πρώτα απ’ όλα, μη βιαστείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα αμέσως μετά τη νόσηση. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μεταβείτε σταδιακά στην παλιά σας καθημερινότητα. Λάβετε υπόψη ότι έχετε αντιμετωπίσει πρόσφατα μια ασθένεια που επηρέασε σοβαρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα και είναι καλύτερο να επανέλθετε σταδιακά.

5) Μην αγνοήσετε τυχόν ανησυχητικά σημάδια:

Είτε πρόκειται για ενοχλητικό πονοκέφαλο είτε για κόπωση ή δύσπνοια, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε τυχόν εμφανή σημάδια ότι το σώμα σας δεν έχει επανέλθει πλήρως. Κρατήστε συνεχή επαφή με τον γιατρό σας εάν τυχόν τέτοια προβλήματα εμφανιστούν κατά την περίοδο μετά την ανάρρωσή σας.

6) Ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας:

Κατανοήστε ότι χρειάζεστε ξεκούραση. Κατά συνέπεια, ζητήστε βοήθεια από τους οικείους σας ώστε να μην ξοδεύετε παραπάνω ενέργεια από όσο αντέχετε και για να καταπολεμήσετε την εξάντληση. Ο οργανισμός σας χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει πλήρως και να επανέλθει. Έτσι, η λήψη βοήθειας ή η συμμετοχή κάποιου ατόμου στη διαδρομή αποκατάστασης θα είναι ευεργετική για εσάς.

Συνήθως ένας μέσος ασθενής με COVID-19 χρειάζεται ως επί το πλείστον 3 εβδομάδες για να ανακάμψει. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν και είχαν αντίκτυπο στους νεφρούς, τους πνεύμονες και την καρδιά τους πολύ μετά την ανάρρωσή τους. Άλλες πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις του COVID-19 είναι νευρολογικές ή ψυχικές, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η λοίμωξη μπορεί επίσης να προσβάλει τα εγκεφαλικά κύτταρα και το νευρικό σύστημα. Ακολουθήστε λοιπόν με συνέπεια αυτές τις έξι πρακτικές για να επανέλθετε και μείνετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://bioiatriki.gr/koronoios