Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου

Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου

Τι εξετάζει / Τι δείχνει η Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου;

Η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου εξετάζει τον εγκέφαλο στο σύνολό του, δηλαδή τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, το στέλεχος αυτού και την παρεγκεφαλίδα αλλά και τις μήνιγγες που τον περιβάλλουν. Εξετάζει επίσης τα αγγεία και τα νεύρα του εγκεφάλου.

Στην μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου φαίνεται και το κρανίο (οστά και μαλακά μόρια τα οποία το περιβάλλουν) καθώς και οι οφθαλμικοί κόγχοι (τα μάτια), τα αυτιά, ο αδένας της υπόφυσης και οι ρινικές κοιλότητες. Για τις επιμέρους αυτές περιοχές υπάρχουν ειδικότερες, εντοπισμένες εξετάσεις με ειδικά πρωτόκολλα.

Με την μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μπορούν να διαγνωστούν φλεγμονές όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, οίδημα, όγκοι και μεταστάσεις, εγκεφαλικά, τραύματα και αιματώματα αλλά και ατροφία όπως στην νόσο Alzheimer’s και παθολογική συγκέντρωση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) όπως στον υδροκέφαλο. Μπορεί επίσης να εξεταστεί η παθολογία των αγγείων, δηλαδή των αρτηριών και των φλεβών του εγκεφάλου.

Με εξιδεικευμένα πρωτόκολλα, πραγματοποιείται φασματοσκοπική ανάλυση του εγκεφάλου (μαγνητική φασματοσκοπία – MRS) ενώ απεικονίζονται τα κέντρα του λόγου και της κίνησης με την λειτουργική μαγνητική τομογραφία (f-MRI).

Πως γίνεται η Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου;

  1. Ο τεχνολόγος (βοηθός ακτινολόγου) ή ο νοσηλευτής αφού ενημερώσει τον ασθενή και ρωτήσει σημαντικές πληροφορίες οι οποίες αφορούν την εξέταση οδηγεί τον ασθενή σε μία μικρή αίθουσα προετοιμασίας.
  2. Εκεί ο ασθενής αφαιρεί ότι μεταλλικό φέρει στο σώμα (π.χ. σκουλαρίκια ή άλλα μεταλλικά αξεσουάρ) και αφαιρεί τα περισσότερα ρούχα του, μένοντας με άνετα ρούχα χωρίς μεταλλικά εξαρτήματα.
  3. Ο τεχνολόγος θα τον οδηγήσει στην αίθουσα του μαγνητικού τομογράφου και αφού του εξηγήσει την όλη διαδικασία θα τον ξαπλώσει στο κρεβάτι του τομογράφου και θα τοποθετήσει το πηνίο πέριξ της κεφαλής.
  4. Ακολούθως ο ασθενής μετακινείται ώστε το κεφάλι να βρίσκεται στο κέντρο του μαγνητικού τομογράφου.
  5. Ο τεχνολόγος αρχίζει την διαδικασία λήψεως των εικόνων με διαδοχικές ακολουθίες διάρκειας 2΄ έως 5΄ με συνολική διάρκεια 20΄ έως 30΄. Εάν χρειαστεί, θα χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό από τον ιατρό.
  6. Όταν τελειώσει η εξέταση ο τεχνολόγος ελέγχει την σωστή λήψη των εικόνων και ακολούθως εισέρχεται στον θάλαμο και βοηθάει τον ασθενή να σηκωθεί και να αποχωρήσει από τον μαγνητικό τομογράφο.

Σημαντικές πληροφορίες κατά την εξέταση

  • Σημαντικό είναι ότι καθ’ όλη την διάρκεια της εξέτασης ο ασθενής είναι υπό συνεχή επίβλεψη οπτική και ακουστική από τον τεχνολόγο και σε ανοικτή επικοινωνία με αυτόν ανά πάσα στιγμή.
  • Επιπλέον, δίνεται στα χέρια του ασθενούς μία συσκευή (μπαλονάκι) την οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να πατήσει για να επικοινωνήσει με τον τεχνολόγο.
  • Πριν την έναρξη της εξέτασης, ο τεχνολόγος θα τοποθετήσει ωτοασπίδες στα αυτιά του ασθενούς ώστε να μην ενοχλείται από το θόρυβο που κάνει το μηχάνημα.
  • Σημαντικό είναι επίσης ο ασθενής να τηρήσει τις οδηγίες του τεχνολόγου ιδίως όσον αφορά την ακινησία κατά την διάρκεια της εξέτασης για να είναι οι εικόνες πολύ καλής ποιότητας (διαγνωστικές).

Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου | Οδηγίες – Διάρκεια

  • Πριν από την εξέταση η γραμματεία ή ο αντίστοιχος νοσηλευτής ρωτά τον ασθενή εάν υπάρχουν αλλεργίες ή προσθετικές συσκευές οι οποίες αποτελούν πιθανόν αντένδειξη για τον μαγνήτη όπως βηματοδότης ή κοχλιακά εμφυτεύματα.
  • Με την άφιξη του ασθενούς δίδεται ένα ερωτηματολόγιο λεπτομερές το οποίο συμπληρώνει ο ασθενής και λαμβάνει υπόψη ο ιατρός και ο τεχνολόγος.
  • Εάν ο ασθενής αναφέρει σοβαρή αλλεργία θα του προταθεί προετοιμασία με αντιαλλεργική αγωγή για την περίπτωση που χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού.
  • Επίσης καλό είναι ο ασθενής να αναφέρει εάν έχει πάθηση των νεφρών ειδικά για την περίπτωση όπου χρειαστεί ενδοφλέβια χορήγηση σκιαγραφικού. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται έλεγχος νεφρικής λειτουργίας για την περίπτωση αυτή.
  • Επίσης απαραίτητο είναι να αναφερθεί η περίπτωση εγκυμοσύνης (λόγω αντένδειξης εξέτασης στο 1ο 3μηνο αυτής) καθώς και τυχόν κλειστοφοβία (μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί κάποιο ηρεμιστικό στον ασθενή ή σε βαριές περιπτώσεις να γίνει η εξέταση με ύπνωση παρουσία αναισθησιολόγου).
  • Η εξέταση του εγκεφάλου συνήθως διαρκεί από 15’ έως 30’ ανάλογα με το πρωτόκολλο το οποίο ακολουθείται.

Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου: Ευρήματα – Αποτελέσματα

Όταν ολοκληρωθεί η εξέταση, της μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου, μεταβιβάζεται στον ειδικό ακτινολόγο ο οποίος μελετά τις εικόνες σε συσχέτιση με το ιστορικό του ασθενούς και γίνεται η γνωμάτευση.

Σε μία εξέταση του εγκεφάλου μπορεί να δούμε οίδημα, αιμάτωμα, όγκο, παθολογικά αγγεία, ατροφία, παθολογική πρόσληψη του σκιαγραφικού και άλλα πολλά ακτινολογικά σημεία με βάση τα οποία ο ακτινολόγος συνθέτει την διάγνωση.

Μετά την μελέτη των εικόνων γίνεται η εκφώνηση και εγγραφή του αποτελέσματος το οποίο θα παραδοθεί στον ασθενή ή στον θεράποντα ιατρό.

Μαγνητική Τομογραφία Εγκεφάλου: προετοιμασία για την εξέταση

Δεν χρειάζεται καμία ιδιαίτερη προετοιμασία για να κάνει κάποιος μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Ένας ασθενής κλειστοφοβικός καλό είναι να το αναφέρει στον ιατρό, δεδομένου ότι μπορεί να τον βοηθήσει με ένα ηρεμιστικό, για να εκτελεστεί η εξέταση.

Ασθενείς, οι οποίοι φέρουν μεταλλικές ενδοπροθέσεις (π.χ. ολική αρθροπλαστική ισχίου ή καρδιακή βαλβίδα ή ακουστικό βαρυκοΐας ή μεταλλικά θραύσματα) πρέπει να το αναφέρουν στον γιατρό και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να τους ζητηθεί βεβαίωση συμβατότητας της ενδοπρόθεσης με τον μαγνητικό τομογράφο. Η παρουσία μεταλλικών ενδοπροθέσεων δεν αποτελεί αντένδειξη για την εξέταση, αλλά η εξέταση γίνεται υπό προϋποθέσεις για την πλήρη ασφάλεια του ασθενούς.

Αναφέρουμε επίσης στον γιατρό προηγούμενες επεμβάσεις στον εγκέφαλο, στα μάτια και στα αυτιά.

Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην συνήθη δραστηριότητα αυτού χωρίς καμία προφύλαξη.

Η μαγνητική τομογραφία δεν έχει ακτινοβολία!

Να σημειώσουμε ότι η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου εκτός από ανώδυνη εξέταση είναι μία εξέταση η οποία δεν χρησιμοποιεί ιονίζουσα ακτινοβολία, δηλαδή ο ασθενής δεν ακτινοβολείται. Επίσης μετά την εξέταση ο ασθενής δεν εκπέμπει ακτινοβολία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε γι’ αυτόν ούτε για τους γύρω του.

  • Η μαγνητική τομογραφία γενικά έχει μηδενικό βιολογικό κόστος για τον ασθενή.

Παναγιώτης Τούλας
Ιατρός – Ακτινολόγος, Διευθυντής MRI


Κόστος – Τιμή

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, παρακαλώ πολύ όπως επικοινωνήσετε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Μαγνητική Εγκεφάλου

Αττική: Βιοιατρική Αγ. Στεφάνου, Βιοιατρική Αλίμου, Βιοιατρική Αμπελοκήπων (Παπαδά), Βιοιατρική Γλυφάδας, Βιοιατρική Δάφνης,  Βιοιατρική Κηφισιάς, Βιοιατρική Κορυδαλλού, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελισσίων,  Βιοιατρική Αχαρνών (Μενίδι), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου (Ιλίσια), Βιοιατρική Νέας Σμύρνης, Βιοιατρική Νίκαια, Βιοιατρική Παλλήνης, Βιοιατρική Περιστερίου (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Πεύκης, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Ραφήνας, Βιοιατρική Χαλανδρίου, Βιοιατρική Χαϊδαρίου

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγα, Βιοιατρική Ευόσμου, Βιοιατρική Καλαμαριάς, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολης, Βιοιατρική Ξηροκρήνης,  Βιοιατρική Περαία