fbpx

Ωτοπλαστική

Πέτρος Λίτος MD,

Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος,
Επιμελητής ΩΡΛ
ΒιοΚλινική Αθηνών

  10/12/21 – 2min. read

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει τη λύση στις δυσμορφίες και τις ατέλειες που αφορούν τα ωτικά πτερύγια. Τα αυτιά είναι άλλωστε από τα βασικότερα χαρακτηριστικά της εμφάνισης ενός ανθρώπου. Εάν δεν χαρακτηρίζονται από συμμετρία, δημιουργούν μεγάλο αισθητικό πρόβλημα, το οποίο προκαλεί μειωμένη αυτοεκτίμηση και κοινωνικότητα. Η συνήθης αιτία για να πραγματοποιηθεί η ωτοπλαστική είναι το σύνδρομο των αφεστώτων ώτων. Αξιοσημείωτο είναι πως η ωτοπλαστική είναι η μοναδική αισθητική επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ μικρή ηλικία.

Ωτοπλαστική: Τι είναι τα αφεστώτα ώτα

Τα αφεστώτα ώτα ή απλούστερα τα «πεταχτά αυτιά» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια δυσμορφία των πτερυγίων των αυτιών. Η κύρια αιτία εμφάνισης πεταχτών αυτιών είναι η έλλειψη της ανθέλικας στο πτερύγιο του αυτιού είτε η ύπαρξη μιας υπερβολικά μεγάλης κόγχης του πτερυγίου. Με την ωτοπλαστική ουσιαστικά ο χειρουργός δημιουργεί την πτυχή της ανθέλικας ή ελαττώνει το μεγέθους της κόγχης, με τεχνική αφαίρεσης τμήματος χόνδρου της κόγχης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αυτιά να αποκτούν κανονικό σχήμα και να μην «πετάνε».

Σε ποια ηλικία μπορεί κάποιος να προχωρήσει στη συγκεκριμένη επέμβαση

Δεν υπάρχει μεγάλος ηλικιακός περιορισμός όσον αφορά την ωτοπλαστική. Η διαδικασία ανάπτυξης των αυτιών έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 80% στην ηλικία των έξι ετών. Από αυτή την ηλικία και έπειτα μπορεί κανείς να υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Ωτοπλαστική κατά την παιδική ηλικία

Το πρόβλημα των αφεστώτων ώτων γίνεται αντιληπτό κατά τη γέννηση του παιδιού. Εφόσον, όπως προαναφέρθηκε, η ανάπτυξη των αυτιών έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό στην ηλικία των έξι ετών, είναι ωφέλιμο πριν τα παιδιά εισέλθουν στη σχολική τάξη να διενεργείται η επέμβαση. Πολλοί γονείς αποφασίζουν να υποβληθεί το παιδί τους σε ωτοπλαστική για να προλάβουν τα κακόβουλα σχόλια για την εμφάνιση του παιδιού τους και να αποφύγουν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην ψυχική και συναισθηματική ανάπτυξή του, πράγμα το οποίο ενδεχομένως να επηρεάσει την μετέπειτα κοινωνικότητα του.

Η διαδικασία της επέμβασης

Όπως τα χαρακτηριστικά κάθε ανθρώπου διαφέρουν, έτσι διαφέρει και το μέγεθος του προβλήματος. Ο χειρουργός θα εκτιμήσει την κατάσταση και με βάση την εμπειρία του θα επιλέξει την κατάλληλη τεχνική προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ωστόσο κάποια στοιχεία της διαδικασίας είναι κοινά για όλους τους ασθενείς. Ο χειρουργός σχεδιάζει με προσοχή τα ακριβή σημεία που πρέπει να διορθωθούν. Έπειτα ανοίγει τομή στην πίσω πλευρά του αυτιού, ώστε να μην μπορεί να γίνει αντιληπτή. Αφού απομακρύνει το πλεονάζον δέρμα, ελαττώνει τον χόνδρο στην περιοχή της κόγχης και σχηματίζει την πτυχή της ανθέλικας. Τέλος, συρράφει με ειδική τεχνική το πτερύγιο του αυτιού.

Πόση είναι η διάρκεια της επέμβασης

Το πόσο θα διαρκέσει η ωτοπλαστική εξαρτάται από το πόσο σοβαρό είναι το αισθητικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η συνήθης διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου δύο ώρες.

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται

Εάν η ωτοπλαστική πραγματοποιείται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 16 ετών, επιλέγεται η γενική αναισθησία κυρίως γιατί είναι δύσκολη η συνεργασία των παιδιών σε μια επέμβαση. Εάν πραγματοποιείται σε άτομα άνω των 16 ετών, τότε υπάρχει η επιλογή σε συνεργάσιμα άτομα να γίνει με τοπική αναισθησία και μέθη.

Μετεγχειρητική πορεία

Στην περίπτωση που η επέμβαση πραγματοποιήθηκε υπό τοπική αναισθησία και μέθη, την ίδια ημέρα το άτομο επιστρέφει σπίτι του. Αν όμως πραγματοποιήθηκε με γενική αναισθησία θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο και να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα, αφού προηγουμένως ο γιατρός συμβουλεύσει τον ασθενή σχετικά με τους τρόπους φροντίδας και υγιεινής της περιοχής.

Μετά την επέμβαση χορηγούνται αντιβιοτικά για την αποφυγή μολύνσεων και αντιφλεγμονώδη προκειμένου να υποχωρήσει γρηγορότερα το οίδημα. Ο ασθενής θα πρέπει να φοράει έναν ελαστικό επίδεσμο για 2 ημέρες. Έπειτα αυτός θα αντικατασταθεί με έναν λεπτότερο επίδεσμο ο οποίος εφαρμόζεται για 1 εβδομάδα, αλλά μόνον κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτές τις 10 ημέρες, ώσπου να αφαιρεθούν τα ράμματα, ο ασθενής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Πόσο επώδυνη είναι η ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική συγκαταλέγεται στις πιο ανώδυνες πλαστικές επεμβάσεις. Ο πόνος που νιώθει ο ασθενής μετά την επέμβαση είναι ήπιος και ελαχιστοποιείται με τη λήψη αναλγητικών. Ο ελαστικός επίδεσμος που πρέπει να φοράει αναγκαστικά το άτομο πρέπει να είναι χαλαρός, να μην πιέζει ώστε να μην του προκαλέσει δυσφορία ή ισχαιμία.

Επιπλοκές

Η επιλογή του κατάλληλου χειρουργού είναι καθοριστικής σημασίας όσον αφορά το θέμα των επιπλοκών. Εάν ο χειρουργός είναι εξειδικευμένος, ο κίνδυνος να εμφανιστούν επιπλοκές είναι μηδαμινός. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις είναι πιθανό το άτομο μετά το πέρας της επέμβασης να εμφανίσει αιμάτωμα ή να δημιουργηθεί φλεγμονή, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται χωρίς αρνητικές συνέπειες με τον σωστό μετεγχειρητικό έλεγχο και συνεργασία γιατρού και ασθενή.

Επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες

Μετά από 2 ημέρες και αφού αφαιρεθεί ο πρώτος επίδεσμος, ο ασθενής μπορεί να ασχολείται με ελαφρές δουλειές και πνευματική εργασία χωρίς να καταπονείται σωματικά. Η έντονη σωματική άσκηση καλό θα ήταν να αποφευχθεί τις πρώτες 2 – 3 εβδομάδες μετά την ωτοπλαστική.