Παιδοακτινολογικό

Οι ιδιαιτερότητες της προσέγγισης των νεογνών, βρεφών και παιδιών και του είδους των παθολογικών καταστάσεων που τα αφορούν, δεδομένης της ευαισθησίας στην περίπτωση αυτή, για επιλογή ασφαλών ακτινολογικών μεθόδων, υπαγόρευσαν την οργάνωση ειδικού τμήματος Παιδοακτινολογίας με επικεφαλή εξειδικευμένο Ιατρό Παιδοακτινολόγο.

Ως εκ τούτου στο τμήμα αυτό διενεργούνται οι παρακάτω εξετάσεις:

Κλασικές ακτινολογικές με ακτινοπροστασία των γονάδων, (με ή χωρίς σκιαγραφικό, αναλόγως την περίπτωση).

Υπερηχογραφήματα 2D (απλά/ασπρόμαυρα): εγκεφάλου, οισοφάγου, στομάχου (για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση), πυλωρού (για υπερτροφική πυλωρική στένωση), δωδεκαδακτύλου και γενικότερα λεπτού εντέρου (για συστροφή, εγκολεασμό κ.λ.π.), παχέος εντέρου (π.χ. σκωληκοειδούς απόφυσης και μεσεντερίων λεμφαδένων, για σκωληκοειδίτιδα και μεσεντέριο λεμφανίτιδα αντίστοιχα), οργάνων της άνω και κάτω κοιλίας του οπισθοπεριτοναϊκού και πλευριτικού χώρου (για πλευριτική συλλογή), θυρεοειδούς (για απλασία, υποπλασία, βρογχοκήλη, όζους), θύμου αδένα (π.χ. σε έκτοπη θέση) και γενικότερα τραχήλου, σιελογόνων αδένων, μαλακών μορίων οπουδήποτε στο σώμα (π.χ. περινεϊκά, στο κρανίο, στο θωρακικό τοίχωμα), ισχίων, όλων των αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων (π.χ. για σηπτική αρθρίτιδα ή υμενίτιδα) καθώς και υπερηχογράφημα τελικού νηματίου του νωτιαίου μυελού (π.χ. για καθήλωση του νωτιαίου μυελού).

Υπερηχογραφήματα (έγχρωμα triplex): Για έλεγχο της αγγείωσης των παρεγχυματικών οργάνων (π.χ. σε περίπτωση συστροφής όρχι, συστροφής κύστης Morgani ή συστροφής ωοθηκών) και γενικότερα όλων των τραχηλικών, περιφερικών, αγγείων των άνω και κάτω άκρων, σπλαχνικών αγγείων (ηπατοσπληνικού άξονα, σε περίπτωση κυστικής ίνωσης), εγκεφαλικών αγγείων (διαμέσου της προσθίας πηγής όταν αυτή είναιανοικτή ή διακροταφικά, σε μεγαλύτερα παιδιά).

< Πίσω στα τμήματαTα cookies μας βοηθούν να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies
ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ