Πάνω από 15.000 τεστ κορωνοϊού στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ – σημαντικό ποσοστό ασυμπτωματικών με θετικό τεστ

02/11/20 – 1min. read

Ξεπερνούν τις 15.000 τα μοριακά τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που έχουν πραγματοποιηθεί στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, από τις αρχές Μαρτίου μέχρι σήμερα.


Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, περίπου 1,3% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά στο νέο κορωνοϊό Sars-Cov2. Ένας στους 4 θετικούς ασθενείς είχαν πυρετό και περίπου ένας στους 5 βήχα, ενώ σε μικρότερα ποσοστά αναφέρθηκαν συμπτώματα όπως διάρροια, καταρροή και πονοκέφαλος. Καταγράφεται όμως και ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 28,9% – δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις θετικούς ασθενείς – που δεν ανέφεραν κανένα σύμπτωμα. Και μετά την άρση του lockdown στη χώρα, αρκετά τεστ προκύπτουν θετικά χωρίς οι ασθενείς να αναφέρουν συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό προκαλεί προβληματισμό, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλοί ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εξετάζονται ποτέ και συμβάλλουν ακούσια στη διασπορά του ιού.


«Στην πλειοψηφία οι ασυμπτωματικοί ασθενείς ζητούν να εξεταστούν, είτε γιατί μόλις έχουν επιστρέψει από κάποιο ταξίδι, είτε επειδή σκοπεύουν να ταξιδέψουν. Το σημαντικά αυξημένο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών στους οποίους ανιχνεύεται ο κορωνοϊός, υποδηλώνει ότι ο μοριακός έλεγχος ευρείας κλίμακας είναι αναγκαίος. Με αυτήν τη στρατηγική εντοπίζονται οι φορείς της νόσου, ιχνηλατούνται οι επαφές τους και αυτό συμβάλλει στη μείωση της διασποράς του ιού», αναφέρει η επικεφαλής του εργαστηρίου, εργαστηριακή γενετίστρια Δρ Ειρήνη Λουΐζου.


Η εξέταση πραγματοποιείται σε δείγμα φαρυγγικού επιχρίσματος, αφού προηγηθεί λήψη λεπτομερούς ιστορικού. Στο εργαστήριο εφαρμόζονται ειδικές μέθοδοι απομόνωσης του ιϊκού RNA. Ο μοριακός έλεγχος βασίζεται στην τεχνική Real Time-PCR και στοχεύει σε τρεις περιοχές του γονιδιώματος του ιού, δηλαδή στις περιοχές των γονιδίων Ε , Ν και RdRp, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανίχνευση του κορωνοϊού με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR συντελεί στην ανίχνευση των ατόμων που νοσούν τη χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η λήψη.


Τα θετικά περιστατικά δηλώνονται αυθημερόν στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).


Καθημερινά διενεργούνται στο εργαστήριο κατά μέσο όρο 250 μοριακά τεστ – με δυνατότητα έως και 600 – με μέσο όρο έκδοσης αποτελεσμάτων τις 8 ώρες. Τον τελευταίο μήνα πραγματοποιείται και τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test), με το αποτέλεσμα να εκδίδεται σε 2 ώρες από τη λήψη του δείγματος. Η ζήτηση των ‘’rapid tests’’ εμφανίζεται διαρκώς αυξανόμενη.


Το εργαστήριο Μοριακής Γενετικής στη ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ με επικεφαλής την Εργαστηριακή Γενετίστρια Δρ Λουίζου Ειρήνη απαρτίζεται από 4 Βιολόγους και 3 παρασκευαστές ιατρικών εργαστηρίων πλήρως καταρτισμένους στις νέες τεχνολογίες. Είναι εξοπλισμένο με 3 αυτόματους αναλυτές έκλουσης γενετικού υλικού που είναι σε θέση να επεξεργαστούν έως και 200 δείγματα, σε χρονικό διάστημα λιγότερο των 4 ωρών. Παράλληλα, το Εργαστήριο διαθέτει 4 μηχανήματα Real Time PCR τελευταίας τεχνολογίας τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν αξιόπιστα αποτελέσματα για τον έλεγχο του ιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ.