Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας

Τι δείχνει η Αξονική Τομογραφία άνω κάτω κοιλίας;

Η αξονική τομογραφία άνω κάτω κοιλίας είναι η πλέον ενδεδειγμένη και ανώδυνη απεικονιστική εξέταση διερεύνησης κλινικών ερωτημάτων που αφορούν την εν λόγω περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και επειγουσών καταστάσεων όπως οξύ κοιλιακό άλγος και τραύμα. Η σάρωση αρχίζει από τις πνευμονικές βάσεις και καταλήγει στις βουβωνικές χώρες απεικονίζοντας με λεπτομέρεια όλα τα συμπαγή όργανα (ήπαρ, σπλήνας, πάγκρεας, νεφροί, επινεφρίδια), της άνω κοιλίας, τα έσω γεννητικά  όργανα (μήτρα και ωοθήκες στις γυναίκες και προστάτης στους άνδρες), τα κοίλα σπλάχνα (στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο), τα αγγεία, τους λεμφαδένες, τους σπονδύλους και τη λεκάνη.

Ενδείξεις και Αποτελέσματα

Οι κυριότερες ενδείξεις διενέργειας αξονικής τομογραφίας άνω κάτω κοιλίας είναι το κοιλιακό άλγος, η πιθανή ύπαρξη συλλογών υγρού ή αέρα, οι όγκοι, οι πιθανές μεταστάσεις (έκταση και εντόπιση), η σταδιοποίηση του καρκίνου και η ανταπόκριση στη θεραπεία, οι φλεγμονές, ο πυρετός αγνώστου αιτιολογίας, η εντερική απόφραξη-ειλεός, η διερεύνηση παθολογικών εργαστηριακών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την κοιλιά, ο προεγχειρητικός έλεγχος και η μετεγχειρητική παρακολούθηση, οι συγγενείς ανωμαλίες και παραλλαγές αλλά και η καθοδήγηση διαγνωστικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων όπως αλλά όχι μόνο βιοψίες και παροχετεύσεις.

Πως γίνεται η εξέταση;

Η εξέταση γίνεται σε ύπτια κατά κύριο λόγο θέση με τα άνω άκρα σε ανάταση και το κράτημα της ανάσας για ελάχιστα δευτερόλεπτα κατόπιν βαθιάς εισπνοής (όσο διαρκεί η ταχεία δίοδος του εξεταζόμενου από τον δακτύλιο του αξονικού τομογράφου). Αρχικά λαμβάνεται μια λήψη που προσομοιάζει ακτινογραφία για τον καθορισμό της περιοχής ενδιαφέροντος και κατόπιν γίνεται η σάρωση και η ανασύνθεση των εικόνων. Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι ολιγόλεπτη και εξαρτάται από το πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί αναλόγως του κλινικού ερωτήματος.

Οδηγίες – Προετοιμασία

  • Σε αρκετές περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού για την αξιολόγηση των συμπαγών οργάνων (ήπαρ, σπλήνας, πάγκρεας, νεφροί, επινεφρίδια)  της άνω κοιλίας και των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες στις γυναίκες και προστάτης στους άνδρες).
  • Για τη μελέτη των κοίλων σπλάχνων (στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο) και τον ευκρινή διαχωρισμό των ανατομικών δομών απαιτείται να προηγηθεί χορήγηση πόσιμου σκιαγραφικού – γαστρογραφίνης,  το οποίο δεν έχει καμία αλλεργιογόνο δράση. 
  • Σε ασθενείς με αλλεργική προδιάθεση  μπορεί να χρειαστεί προσαρμοσμένη φαρμακευτική προετοιμασία πριν την εξέταση ενώ σκόπιμη θα ήταν και μια διατροφική προετοιμασία λίγο πριν τη διενέργεια της εξέτασης.

Χρήστος Καρανίκας
Ιατρός – Ακτινολόγος, MD, MSc, Υπεύθυνος Τμήματος CT/ MRI Κλινικών Μελετών Ομίλου Βιοιατρική


 

Κόστος – Τιμή για Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την αξονική τομογραφία άνω κάτω κοιλίας, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται η Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας

Αττική: Βιοιατρική Αγ. Στέφανος, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Αμπελόκηποι (Παπαδά), Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Αχαρνών (Μενίδι), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου (Ιλίσια), Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Νίκαια, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πειραιάς, Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Ραφήνα, Βιοιατρική Χαλάνδρι, Βιοιατρική Χαϊδάρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη,  Βιοιατρική Περαία