Αξονική Τομογραφία Θώρακος

Τι είναι η Αξονική Τομογραφία Θώρακος; Πως γίνεται;

Η αξονική τομογραφία θώρακος είναι μια διαγνωστική απεικονιστική εξέταση των ανατομικών δομών του θώρακος προσφέροντας τη δυνατότητα ανάλυσης και ανασύνθεσης των εικόνων σε πολλαπλά επίπεδα ακόμα και τρισδιάστατα.

Ο ασθενής ξαπλώνει σε ένα ειδικό εξεταστικό τραπέζι και εισέρχεται για μερικά δευτερόλεπτα σε έναν ειδικό δακτύλιο παραγωγής ακτίνων Χ εντός του οποίου περιστρέφονται συγχρόνως και πολλαπλοί ανιχνευτές, οι οποίοι μέσω ειδικού λογισμικού δημιουργούν εικόνες σε προκαθορισμένες τομές της περιοχής ενδιαφέροντος.

Τι δείχνει μια Αξονική Τομογραφία Θώρακος;

Η αξονική τομογραφία θώρακος απεικονίζει τα όργανα που βρίσκονται εντός του θώρακος όπως τους πνεύμονες, την καρδιά, το μεσοθωράκιο, τα αγγεία, τους μαστούς, τις μασχαλιαίες χώρες, τους λεμφαδένες, τα οστά και τα μαλακά μόρια, τόσο στη φυσιολογική τους μορφή όσο και στις παθολογικές καταστάσεις.

Ποιά είναι τα ευρήματα;

Με την αξονική τομογραφία θώρακος μας παρέχεται η δυνατότητα ανάδειξης πνευμονικής νόσου όπως πνευμονία, ιογενείς λοιμώξεις, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, φυματίωση, πνευμονική ίνωση, συγγενείς ανωμαλίες, εμπύημα ή απόστημα, υπεζωκοτική νόσο και θωρακικό τραύμα.  Δίνει πληροφορίες για την καρδιά και τα αγγεία αναδεικνύοντας στεφανιαία νόσο, ανευρυσμα ή διαχωρισμό θωρακικής αορτής και πνευμονική εμβολή.

Ανιχνεύει παρουσία υγρου στους πνεύμονες και το περικάρδιο, αλλά και ύπαρξη πιθανών καρκινικών όγκων ή μεταστάσεων, με ταυτόχρονη ανάδειξη παθολογικών λεμφαδένων. Μελετά τέλος παθολογικά ευρήματα στις οστικές δομές και κυρίως στις πλευρές και τη σπονδυλική στήλη.

Αξονική τομογραφία θώρακος υψηλής ευκρίνειας (HRCT)

Με την τεχνική υψηλής ευκρίνειας δίνεται η δυνατότητα ανίχνευσης πολύ μικρού μεγέθους παθολογικών αλλοιώσεων όπως πνευμονικοί όζοι που δυνητικά μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Απεικονίζεται με τεράστια λεπτομέρεια η αρχιτεκτονική των πνευμόνων προσδιορίζοντας ακριβέστερα τη διάγνωση του είδους της χρόνιας πνευμονοπάθειας.

Ενδείξεις Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος

Πέραν της διάγνωσης των προαναφερθέντων νοσημάτων, είναι απαραίτητη στη σταδιοποίηση σχεδόν όλων των κακοηθειών, τόσο των πρωτοπαθών του θώρακα  όσο και των δευτεροπαθών, αφου οι πνεύμονες είναι σύνηθες όργανο μεταστάσεων, όπως και οι λεμφαδένες του μεσοθωρακίου. Αποτελεί επίσης το εργαλείο παρακολούθησης της ανταπόκρισης στη θεραπεία ενώ χρησιμοποιείται και για το σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας.

Ειδικές Τεχνικές Αξονικής Τομογραφίας Θώρακος

Εκτός της υψηλής ευκρίνειας (HRCT) που προαναφέρθηκε, γίνεται και για τη μελέτη των  πνευμονικών αρτηριών κυρίως σε περιπτώσεις υποψίας πνευμονικής εμβολής (CTPA) αλλά και τη μελέτη έτερων μείζονων αρτηριακών δομών όπως της θωρακικής αορτής (CTA), αμφότερες ωστόσο με χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικού.

Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εξέταση

 1. Για βέλτιστη ποιότητα εικόνων απαιτείται αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων όπως κοσμήματα στο λαιμό και στηθόδεσμοι που περιέχουν συρμάτινα τμήματα.
 2. Η εξέταση είναι ανώδυνη, ταχεία και εύκολη ιδίως με τα μηχανήματα νέας γενιάς.
 3. Απαιτείται μόνο ανάταση των άνω άκρων και διατήρηση βαθιάς εισπνοής για ελάχιστα δευτερόλεπτα κατα την είσοδο στο δακτύλιο.
 4. Σε περίπτωση χορήγησης σκιαγραφικού ενδέχεται να προηγηθεί φαρμακευτική αγωγή  σε άτομα με υψηλή αλλεργική προδιάθεση.
 5. Μετά το πέρας της εξέτασης δεν απαιτείται αποφυγη ατόμων ή δραστηριοτήτων.
 6. Συστήνεται μόνο καλή ενυδάτωση κατόπιν των περιπτώσεων που έχει χορηγηθεί σκιαγραφική ουσία. 

 Κίνδυνοι και επιπλοκές

 1. Σε περίπτωση χορήγησης σκιαγραφικού σπάνια μπορεί να προκληθεί ήπια αλλεργική αντίδραση, η οποία προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται  με ευχέρεια και ασφάλεια.
 2. Ο κίνδυνος καρκινογένεσης από την ακτινοβολία είναι αμελητέος λαμβάνοντας υπόψη και το όφελος της εγκαιρης και σωστης διάγνωσης υποκείμενης νόσου.
 3. Αντενδείκνυται απόλυτα κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση σκιαγραφικού σε ασθενείς με υποκείμενη βαρια νεφρική νόσο.

   

Χρήστος Καρανίκας
Ιατρός – Ακτινολόγος, MD, MSc, Υπεύθυνος Τμήματος CT/ MRI Κλινικών Μελετών Ομίλου Βιοιατρική


 

Κόστος – Τιμή για Αξονική Τομογραφία Θώρακος

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την αξονική τομογραφία θώρακος, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται η Αξονική Τομογραφία Θώρακος από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής για Αξονική Τομογραφία Θώρακος

Αττική: Βιοιατρική Αγ. Στέφανος, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Αμπελόκηποι (Παπαδά), Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Αχαρνών (Μενίδι), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου (Ιλίσια), Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Νίκαια, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πειραιάς, Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Ραφήνα, Βιοιατρική Χαλάνδρι, Βιοιατρική Χαϊδάρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη,  Βιοιατρική Περαία