Ακτινογραφία Θώρακος

Τι δείχνει μια ακτινογραφία θώρακος;

Με την ακτινογραφία θώρακος ο ιατρός ακτινοδιαγνώστης έρχεται σε άμεση επαφή με το πνευμονικό παρέγχυμα, την καρδιαγγειακή σκιά και τα απεικονιζόμενα οστά του εξεταζόμενου και μπορεί να γίνει διάγνωση πολλών παθήσεων της καρδιάς, των οστών του θώρακος και των πνευμόνων.

Μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την υγεία του εξεταζόμενου, που αφορά τους πνεύμονες, την καρδιά και τα οστά του. Πάρα πολλές παθήσεις των ανωτέρων οργάνων μπορούν να διαγνωστούν με την ακτινογραφία θώρακος.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι απαραίτητη για την πρόσληψη του εξεταζόμενου στην εργασία, καθώς την κατάταξη στο στρατό και την είσοδο στο Πανεπιστήμιο. Θεωρείται ένας δείκτης υγείας για τον άνθρωπο.

Συχνότερες παθήσεις – Ευρήματα

Οι κυριότερες και συχνότερες παθήσεις που ελέγχονται με την ακτινογραφία θώρακος είναι οι εξής:

  1. Όσον αφορά τα οστά: βλάβες οστών όπως, κατάγματα πλευρών, κατάγματα σπονδύλων, σκολίωση, κύφωση, οστεοπόρωση της ΘΜΣΣ, μεταστατικές νόσους στα οστά του θωρακικού κλωβού. Συγγενείς ανωμαλίες οστών, καθώς και παθήσεις οστών που συνοδεύουν συστηματικές νόσους κ.ά.
  2. Όσον αφορά τους πνεύμονες και τον υπεζωκότα, μπορούν να διαγνωστούν: δευτεροπαθείς εντοπίσεις στον πνεύμονα, κακοήθειες του πνεύμονα και του υπεζωκότα, όγκοι του μεσοθωρακίου, οι λεμφαδενικές διογκώσεις, πνευμονίες, βρογχοπνευμονίες, φυματίωση, υπεζωκοτικές συλλογές κ.ά.
  3. Όσον αφορά την καρδιά: συγγενείς ανωμαλίες καρδιάς,, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια κ.ά.

Οδηγίες – Πώς γίνεται η ακτινογραφία θώρακος;

Για να γίνει η ακτινογραφία θώρακος δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία από τον εξεταζόμενο. Προϋποθέτει να μπορεί να σταθεί σε όρθια θέση και να μπορεί να πάρει μια βαθιά εισπνοή. Επίσης, να συνεργάζεται ούτως ώστε να τοποθετήσει τα χέρια του στη θέση που θα του ζητηθεί. Είναι μια γρήγορη και εύκολη εξέταση για τον εξεταζόμενο.

Γιατί στη Βιοιατρική;

Στις μονάδες της Βιοιατρικής που γίνονται οι Ακτινογραφίες Θώρακος υπάρχουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα με μεγάλη αξιοπιστία. Οι γιατροί της Βιοιατρικής είναι έμπειροι ακτινοδιαγνώστες και αντιμετωπίζουν με ταχύτητα και ακρίβεια τη διάγνωση των παθήσεων μέσα από την Ακτινογραφία Θώρακος. Τα αποτελέσματα, εφόσον ζητηθεί και είναι αναγκαίο, μπορεί να δοθούν σχετικά άμεσα και γρήγορα.

Όλγα Μέλλιου
Ιατρός – Ακτινολόγος, MD, MSc,  Υπεύθυνη Ακτινολογικού Τμήματος στην Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου


 

Τι τιμή έχει η ακτινογραφία θώρακος;

Για την τιμή της ακτινογραφία θώρακος, παρακαλώ πολύ όπως επικοινωνήσετε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων.

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής με ακτινολογικό εργαστήριο που πραγματοποιούν ακτινογραφίες θώρακος

Αττική: Βιοιατρική Αμπελόκηποι (Παπαδά), Βιοιατρική Αγ. Παρασκευή, Βιοιατρική Άγιος Στέφανος, Βιοιατρική Αλεξάνδρας, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Ηλιούπολη (Ελ. Βενιζέλου), Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Μενίδι (Αχαρνές), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου, Βιοιατρική Νέα Ιωνία, Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Πειραιάς (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστέρι, (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Ραφήνα, Βιοιατρική Χαϊδάρι, Βιοιατρική Χαλάνδρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Ερμού, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατιρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη, Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Σταυρούπολη, Βιοιατρική Τούμπα