fbpx

Lockdown route to Christmas: Διατροφικές συμβουλές για την περίοδο των εορτών

Γιάννης Αρναούτης, MSc, PhD
Επιστημονικός Υπεύθυνος Εργομετρικού-Διατροφολογικού Κέντρου
ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος
Υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition, Θεσσαλονίκη
Επιστημονική Συνεργάτης ΒιοΚλινικής Θεσσαλονίκης

Ιωάννα Στεργίου MSc,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Συνεργάτης Διατροφολογικού – Εργομετρικού Κέντρου Αθήνας,
Ομίλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

01/01/21 – 2min. read

Η φετινή εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα συνοδεύεται από όμορφες στιγμές και αγαπημένες γεύσεις, μένοντας στο σπίτι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Το Διατροφολογικό-Εργομετρικό Τμήμα του Ομίλου ΒΙΟΑΤΡΙΚΗ μοιράζεται μαζί σας έναν οδηγό επιβίωσης μετρώντας αντίστροφα μέχρι την Πρωτοχρονιά:

 • Καθορίστε από τώρα φυσιολογικές ώρες πρωινού ξυπνήματος και βραδινού ύπνου, διαμορφώντας εν συνεχεία το ημερήσιο πρόγραμμα εργασίας, σχολικών υποχρεώσεων και ψυχαγωγίας σας βάσει αυτών. Να θυμάστε πως το βιολογικό ρολόι επηρεάζει την διάθεση, την παραγωγικότητα και από ένα σημείο και έπειτα και την υγεία σας. 
 • Συμπεριλάβετε στο ημερήσιο σας πρόγραμμα πολλαπλές μικρές δόσεις άσκησης και αυξημένης κινητικότητας, πέραν των καθιστικών δραστηριοτήτων και της απαραίτητης ξεκούρασης.
 • Φροντίστε να κάνετε μικρά και συχνά γεύματα. Έτσι θα κρατήσετε ενεργό τον μεταβολισμό σας, και θα αποφύγετε τα άσκοπα τσιμπολογήματα αλλά και την υπερκατανάλωση τροφής στο επόμενο γεύμα.
 • Εμπλουτίστε την κάθε ημέρα με ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
 • Απολαύστε ένα πιάτο φαγητό τις κατεξοχήν εορταστικές μέρες, ξεκινώντας με σαλάτα και μασώντας αργά την τροφή μέχρι να νιώσετε κορεσμό και όχι υπερβολικό φούσκωμα.
 • Μαγειρέψτε ψάρι και θαλασσινά, όσπρια και λαδερά τις ημέρες που παρεμβάλλονται.
 • Σερβίρετε τη μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε το τσιμπολόγημα απευθείας από τις πιατέλες.
 • Αφαιρέστε το ορατό λίπος από το κρέας και την πέτσα από το κοτόπουλο.
 • Αφήστε χώρο στο στομάχι για τυχόν γλυκίσματα που μπορεί να συνοδεύουν το γεύμα, ή ακόμη καλύτερα απολαύσετε μια μικρή ποσότητα γλυκού 2-3 ώρες μετά το μεσημεριανό εορταστικό τραπέζι.
 • Τσουγκρίστε 1-2 ποτηράκια κρασί ή αφρώδη οίνο εφόσον επιθυμείτε, πίνοντας παράλληλα άφθονο νερό.
 • Να θυμάστε πως τίποτε δεν παχαίνει παρά μόνο η υπερβολή, και κυρίως η υπερβολή στην κατανάλωση τροφών που έχουν πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα, όπως συμβαίνει με τα γλυκά. Χαρείτε τα δίχως τύψεις τις αμιγώς εορταστικές μέρες και όχι σε καθημερινή βάση.
 • Με το πέρας των εορτών μην παραλείψετε το καρδιαγγειακό check-up(χοληστερόλη ολική, HDL& LDL, τριγλυκερίδια, κλινική καρδιολογική εξέταση) αλλά και τον έλεγχο του σακχάρου (γλυκόζη αίματος, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c) για την απαραίτητη φροντίδα της υγείας σας με την έλευση του νέου έτους.

Έχετε υπόψη πως η διατροφή δεν είναι (δεν πρέπει να είναι) μια έκτακτη στερητική κατάσταση με υπογραφή διαιτολόγου και ημερομηνία λήξης, αλλά μια συνεχής γευστική εμπειρία που περιλαμβάνει απόλαυση παραδοσιακών εορταστικών γευμάτων με αγαπημένα πρόσωπα. Προσωπική επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες καθόλη τη διάρκεια του έτους προς την κατεύθυνση της επίτευξης ενός υγιούς τρόπου ζωής.

Καλές γιορτές με υγεία!