Πληροφορίες προς ασθενείς

Πριν προσέλθετε για το ραντεβού σας, παρακαλείστε να διαβάστε προσεκτικά και να ακολουθήσετε τις ακόλουθες οδηγίες. Για περαιτέρω διευκρίνιση ή τυχόν απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τμήμα στην τηλεφωνική γραμμή 210 6966117, ηλεκτρονική διεύθυνση: piriniki@bioiatriki.gr.

Θα πρέπει να είστε απολύτως νηστικός/ή τουλάχιστον 6 ώρες πριν από το ραντεβού σας. Σε αυτό χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ροφημάτων. Επιτρέπεται και συνιστάται η λήψη νερού (η καλή ενυδάτωση του ασθενούς συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα της απεικόνισης).
Το σάκχαρο αίματος θα μετρηθεί κατά την άφιξή σας και δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 150mg/dl. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη θα ακολουθήσετε οδηγίες που θα σας δοθούν από το τμήμα PET/CT.

Αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για κάποιο χρόνιο νόσημα, μπορείτε να λάβετε κανονικά τα φάρμακά σας. Εξαίρεση αποτελεί ο σακχαρώδης διαβήτης και η αντινεοπλασματική θεραπεία, για τα οποία θα σας δοθούν οδηγίες από τους ιατρούς του τμήματος PET/CT.

Για 24 ώρες πριν από το ραντεβού σας συνιστάται η αποφυγή σωματικής άσκησης και κόπωσης. Την ημέρα της εξέτασης να αποφευχθεί η μάσηση τσίχλας.
Να αποφύγετε την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες τις ώρες πριν την εξέταση και συνιστάται τα ζεστό ντύσιμο, με έμφαση στην περιοχή κεφαλής-τραχήλου.

Όταν έρθετε για την εξέταση, συνιστάται να μην φοράτε κοσμήματα, να φοράτε άνετα ρούχα, χωρίς μεταλλικά τμήματα  (πχ φερμουάρ), αν είναι δυνατόν. Σε άλλη περίπτωση θα σας δοθούν ρούχα μιας χρήσεως.

Την ημέρα της εξέτασης να έχετε μαζί σας την ιστολογική διάγνωση(αν υπάρχει) της πάθησής σας, καθώς και πρόσφατες απεικονιστικές εξετάσεις (αξονική ή μαγνητική τομογραφία, προηγούμενο PET/CT, κ.ά.).

Γυναίκες ασθενείς σε αναπαραγωγική ηλικία πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν εγκυμονούνπριν κλείσουν ραντεβού για PET/CT. Οι ασθενείς  στο τμήμα PET/CTδεν πρέπει να συνοδεύονται από έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά

Επειδή υπάρχει η περίπτωση χορήγησης μικρής δόσης αγχολυτικού φαρμάκου πριν την εξέταση, συνιστάται η αποφυγή οδήγησης τους ασθενούς μετά την εξέταση.

Προκειμένου να κανονίσετε το πρόγραμμά σας, σας ενημερώνουμε ότι η συνολική χρονική διάρκεια παραμονής σας στο τμήμα PET/CT κυμαίνεται από 1.5 έως 2.5 ώρες

Διαδικασία εξέτασης

Με την προσέλευσή σας θα ερωτηθείτε για το ιατρικό ιστορικό σας και θα συμπληρωθούν τα απαραίτηταέντυπα. Στη συνέχεια θα μετρηθεί το σάκχαρο αίματος και θα τεθεί περιφερικός φλεβοκαθετήρας (προτιμάται στο χέρι). Μέσω του φλεβοκαθετήρα θα χορηγηθείτο κατάλληλο ραδιοφάρμακο για την απεικόνιση με τηνPET/CT. Μετά τη χορήγηση θα παραμείνετε για περίπου 60 λεπτά ήρεμοςκαι σχετικά ακίνητος, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο ώστε να γίνει η σωστή κατανομή του ραδιοφαρμάκου. Στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στο χώρο της εξέτασης και θα ξαπλώσετε στο κρεβάτι της PET/CT κάμερας. Η διάρκεια της απεικόνισης είναι περίπου 15 λεπτά.

Μετά το πέρας της εξέτασης κι αφού ο υπεύθυνος ιατρός στην PET/CTκάνει μια πρώτη αξιολόγηση για την καλή ποιότητα της εξέτασης μπορείτε να αποχωρήσετε από το τμήμα. Για λόγους ακτινοπροστασίας συνιστάται η αποφυγή στενής επαφής (δηλαδή απόσταση μικρότερη των 2μέτρων) με έγκυες γυναίκες και παιδιά για 6-8 ώρες αφού ολοκληρωθεί η εξέτασή σας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί που αφορούν στη λήψη τροφής και στην καθημερινή λοιπή δραστηριότητα.  

Παρακαλείστε να προσέλθετε 15 λεπτά πριν το ραντεβού σας. Σε νέους ασθενείς, τις ημέρες με χαμηλή θερμοκρασία συνιστάται η χορήγηση προπρανολόλης και σε ασθενείς με άγχος/ένταση/κλειστοφοβία συνιστάται η μικρή δόση αγχολυτικών φαρμάκων. Στις ανωτέρω περιπτώσεις συνιστάται η προσέλευση 30-60 λεπτά πριν το προγραμματισμένο ραντεβού, αλλά θα δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες ανά περίπτωση.

Την προηγούμενη ημέρα του ραντεβού σας θα λάβετε τηλεφωνική επικοινωνία από τη γραμματεία του τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, PT/CT για να επιβεβαιωθεί το προγραμματισμένο ραντεβού σας προκειμένου να παραγγελθεί η δόση του ραδιοφαρμάκου η οποία προορίζεται αποκλειστικά για εσάς.   

Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης της προσέλευσης στο ραντεβού σας δεν θα προβούμε στη παραγγελία της δόσης του ραδιοφαρμάκου.