fbpx

Ο γιατρός απαντά

05/04/21 – 3min. read

Έμπειροι και εξειδικευμένοι συνεργάτες του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ απαντούν σε ερωτήσεις που αφορούν θέματα υγείας, ευζωίας αλλά και σε απορίες που σχετίζονται με την προετοιμασία για ορισμένες εξετάσεις. 

Πόνος στο στήθος: Είναι ανησυχητικός; 

Ο Νικόλαος Π. Κοτσιφόπουλος, Χειρουργός Μαστολόγος στη ΒιοΚλινική του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, απαντά: 

Ο πόνος στο στήθος είναι η πιο συχνή αιτία που οδηγεί τις γυναίκες στο να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός γιατρού στα ιατρεία μαστού. Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα και πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία που τον προκάλεσε.

Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες από την εφηβεία έως την εμμηνόπαυση σε ποσοστό 50-70% των γυναικών. Σε μερικές περιπτώσεις είναι τόσο έντονος που επηρεάζονται η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα έχοντας επίπτωση στην εργασία, στη ζωή στο σπίτι, στη διασκέδαση και στον ύπνο. 

Τον πόνο στο στήθος (μαστωδυνία) τον χωρίζουμε σε τρεις κατηγορίες: στην κυκλική μαστωδυνία, στη μη κυκλική μαστωδυνία και στη μαστωδυνία της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Η κυκλική μαστωδυνία παρατηρείται στις γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση, εμφανίζεται λίγες μέρες πριν από την έμμηνο ρύση και εξαφανίζεται με την έλευση της περιόδου. Ο πόνος είναι συνήθως αμφοτερόπλευρος, μπορεί όμως να εντοπίζεται μόνο στον ένα μαστό. Συχνά ο ίδιος πόνος εμφανίζεται στο μέσον του κύκλου (ωορρηξία) και διαρκεί μέχρι την περίοδο.

Η μη κυκλική μαστωδυνία εμφανίζεται στις προ- και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μέση ηλικία εμφάνισης τα 45 έτη. Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στον ένα μαστό (ετερόπλευρη), στα άνω ημιμόρια και γύρω από τη θηλή και είναι περισσότερο εντοπισμένος.

Η μη κυκλική μαστωδυνία μπορεί να οφείλεται: σε διάταση των γαλακτοφόρων πόρων (πορεκτασία), σε ινοκυστική μαστοπάθεια, σε προηγηθείσες επεμβάσεις στον μαστό (βιοψίες, αισθητικές επεμβάσεις), σε καλοήθεις παθήσεις του μαστού όπως κύστεις, ιναδενώματα και λιπώματα, σε φλεγμονές του μαστού (μαστίτις, αποστήματα).

Σε κάποιες περιπτώσεις διαταραχές των ορμονών του θυρεοειδούς ή των γυναικολογικών ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) προκαλούν πόνο και στους δύο μαστούς.

Στη μαστωδυνία που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουμε πόνο στους μαστούς λόγω αύξησης του μεγέθους τους και κατά τη διάρκεια του θηλασμού λόγω μαστίτιδων. 

Πολλές γυναίκες όταν πονάνε στο στήθος φοβούνται ότι έχουν καρκίνο. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σε ποσοστό 95% ο καρκίνος του μαστού είναι ανώδυνος, σε κάθε περίπτωση όμως κάθε γυναίκα που προσέρχεται στο ιατρείο με σύμπτωμα πόνο στο στήθος πρέπει να ελέγχεται για να ανακαλύψουμε την αιτία του πόνου.

Πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενέργεια στις εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής; 

Η Ευαγγελία Σκούρα, MSc, PhD, Πυρηνικός Ιατρός, Υπεύθυνη Τμήματος PET/CT στον Όμιλο ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, απαντά: 

Στις εξετάσεις της πυρηνικής ιατρικής ανήκουν τα σπινθηρογραφήματα αλλά και η PET/CT. Σε αυτές τις εξετάσεις χορηγούμε μικρή ποσότητα ραδιοφαρμάκων και παρακολουθούμε την πορεία και την πρόσληψή τους στο σώμα των ασθενών. Τα ραδιοφάρμακα είναι ουσίες που βρίσκονται φυσιολογικά στο σώμα, τις οποίες επισημαίνουμε με μικρή δόση κάποιου ραδιοϊσοτόπου. Το ραδιοϊσότοπο έχει μικρό χρόνο ημιζωής-δηλαδή διασπάται ταχέως, οπότε δεν υπάρχει ανιχνεύσιμη ακτινοβολία έπειτα από λίγες ώρες.

Επειδή η ποσότητα της ακτινοβολίας είναι ιδιαιτέρως μικρή, η ακτινική επιβάρυνση των ασθενών είναι ελάχιστη. Χρησιμοποιούμε την αρχή της ALARA (As Low As Reasonably Achievable) και πραγματοποιούμε την εξέταση με την ελάχιστη δόση που μας επιτρέπει απεικόνιση με ακρίβεια. 

Για παράδειγμα, η ακτινική επιβάρυνση των ασθενών από μια ολόσωμη εξέταση PET/CT κυμαίνεται από 9,4 έως 14,8 mSv ενώ στο σπινθηρογράφημα οστών 4-6 mSv. Για να γίνει κατανοητό ότι η τιμή αυτή δεν είναι τόσο υψηλή, η ακτινική επιβάρυνση από μια διαγνωστική CT κοιλίας και πυέλου είναι 20-30 mSv, δηλαδή αρκετά μεγαλύτερη. 

Ο ασθενής μετά το τέλος της εξέτασής του μπορεί να φέρει εις πέρας όλες τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς κανέναν κίνδυνο για τους άλλους, έχοντας μόνο περιορισμό στη στενή επαφή με έγκυες γυναίκες και παιδιά, για 6 με 8 ώρες μετά την απεικόνιση με PET/CT ή για περίπου 24 ώρες μετά τα σπινθηρογραφήματα οστών και καρδιάς.

Σε τι διαφέρει η επεμβατική από την κλασική ακτινολογία; 

Ο Λάζαρος Ρέππας, MD, MSc, Διευθυντής Ακτινολογικού & Τμήματος Επεμβατικής Ακτινολογίας στη ΒιοΚλινική Αθηνών απαντά:

Η Επεμβατική Ακτινολογία είναι υποειδικότητα της Ακτινολογίας η οποία έχει ως στόχο τη διάγνωση αλλά και τη θεραπεία πολλών παθήσεων όλων των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος. Οι τεχνικές της τελούνται με τη χρήση απεικονιστικών μεθόδων, όπως τον Αξονικό και Μαγνητικό Τομογράφο, τον υπέρηχο και την ακτινοσκόπηση. Είναι ουσιαστικά μία «χειρουργική ειδικότητα», η οποία προσφέρει διάγνωση και θεραπεία με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους. 

Συγκεκριμένα, οι τεχνικές της επεμβατικής ακτινολογίας:

  1. Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά παθήσεις του ήπατος, των νεφρών και άλλων οργάνων (Κακοήθεις και καλοήθεις νόσοι)
  2. Αποτελούν θεραπεία εκλογής σε παθήσεις των αγγείων (Διαβητικό πόδι, Περιφερική αρτηριοπαθεία και Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο) 
  3. Προσφέρουν λύσεις σε αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς (Τοποθετήσεις καθετήρων, Αγγειοπλαστική και δημιουργία φιστουλών)
  4. Αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά επείγουσες ιατρικές καταστάσεις, όπως η αιμορραγία (Πεπτικού συστήματος, ρινορραγίες, κιρσορραγίες κ.ά.) 

Τα πλεονεκτήματα των τεχνικών της Επεμβατικής Ακτινολογίας είναι πως οι ιατρικές επεμβάσεις δεν απαιτούν πλέον γενική αναισθησία και ως εκ τούτου ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μειώνεται σημαντικά (ημερήσια νοσηλεία). Δεν έχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σημαντικών επιπλοκών, ενώ οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται από μία μικρή οπή στο δέρμα των ασθενών.

Εκτός από τη θεραπεία που προσφέρει σε πολλές παθήσεις, η Επεμβατική Ακτινολογία θέτει και τη διάγνωση πολλών νόσων με τις απεικονιστικά καθοδηγούμενες βιοψίες σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, ενώ δίνει λύσεις και σε ασθενείς με ενδοκοιλιακές και μη συλλογές υγρού (αποστήματα, λεμφοκήλες, υπεζωκοτικές συλλογές κ.ά.).