Αξονική Τομογραφία για παιδιά

Πως γίνεται η αξονική τομογραφία σε παιδιά;

Η αξονική τομογραφία στα παιδιά δεν διαφέρει κατ’ ουσίαν από αυτή που πραγματοποιείται στους ενήλικες. Η συγκεκριμένη μέθοδος απεικόνισης γίνεται με την χρήση ακτίνων Χ για την λήψη εικόνων από όλα σχεδόν τα μέρη του σώματος. Τα μέρη αυτά είναι, ως επί το πλείστον, οι μαλακοί ιστοί, τα οστά, η καρδιά, τα αγγεία ή ακόμα και ο εγκέφαλος. Γίνεται στο σύνολο των ανατομικών περιοχών στο σώμα (εγκέφαλος, σπλαχνικό κρανίο, τράχηλος, άνω και κάτω κοιλία, σπονδυλική στήλη, άνω και κάτω άκρα).

Η παρουσία των γονέων δίπλα στο παιδί τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι βοηθητική και επιθυμητή και έτσι περιορίζεται η αναγκαιότητα χρήσης αναισθησίας (καταστολής) στις μικρές ηλικίες.

Ποιές ηλικίες αφορά η αξονική τομογραφία για παιδιά; 

Με αξονική τομογραφία μπορούν να εξεταστούν παιδιά κάθε ηλικίας, από την πρώτη ημέρα της ζωής τους μέχρι την ολοκλήρωση της εφηβείας.

Ο ρόλος της Αξονικής Τομογραφίας στην παιδιατρική απεικόνιση

Η Αξονική τομογραφία έχει συμπληρωματικό ρόλο στην απεικόνιση στην παιδική ηλικία αλλά παραμένουν σχετικές και απόλυτες ενδείξεις για τη χρήση της.

Η αξονική τομογραφία θώρακος π.χ. δίνει λεπτομερείς πληροφορίες για το πνευμονικό παρέγχυμα και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από άλλη εξέταση.

Αποτελεί επίσης απεικονιστική μέθοδο πρώτης εκλογής στα επείγοντα νευρολογικά και νευροχειρουργικά περιστατικά (συμπεριλαμβανομένου του μετεγχειρητικού follow-up), στη διερεύνηση των οστικών βλαβών του σπλαχνικού και εγκεφαλικού κρανίου και τη μελέτη των λιθοειδών οστών.

Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά;

Η σημαντικά υψηλή διαγνωστική ακρίβεια της μαγνητικής τομογραφίας (MRI) στη μελέτη τόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος όσο και του σώματος και των υπερήχων (U/S) για τη μελέτη του σώματος, έχουν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση τη χρήσης της αξονικής τομογραφίας. Ο περιορισμός σχετίζεται σε κάποιο βαθμό με την αποφυγή της ιονίζουσας ακτινολογίας που είναι περισσότερο βλαπτική στην παιδική ηλικία απ’ ότι στην ενήλικη ζωή.

Έτσι έχουν τα τελευταία χρόνια θεσπιστεί από τους επιστημονικούς φορείς αυστηρότερες ενδείξεις για τη χρήση της και από τις κατασκευάστριες εταιρίες ειδικά πρωτοκόλλα χαμηλής δόσης (low dose).

Πρωτόκολλα χαμηλής δόσης (low dose)

Συνεπώς έχει μεγάλη σημασία να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απεικονιστικά πρωτόκολλα και να τηρούνται όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες ακτινοπροστασίας. Χρησιμοποιώντας αξονικούς τομογράφους σύγχρονης τεχνολογίας, με την εφαρμογή εξειδικευμένων παιδιατρικών πρωτοκόλλων και τη συμβολή του υπεύθυνου ακτινοφυσικού και του παιδοακτινολόγου όταν χρειάζεται, επιτυγχάνεται η επιθυμητή υψηλής ακρίβειας απεικόνιση χωρίς να υπάρχει βλαπτική επίδραση στους ιστούς.

Αξονική Τομογραφία Άνω Κάτω Κοιλίας

Με την αξονική τομογραφία άνω κάτω κοιλίας γίνεται λεπτομερής έλεγχος των συμπαγών οργάνων (ήπαρ, σπλήνας, πάγκρεας, νεφροί, επινεφρίδια)  της άνω κοιλίας, των έσω γεννητικών οργάνων (μήτρα και ωοθήκες στις γυναίκες και προστάτης στους άνδρες) καθώς και των κοίλων σπλάχνων (στομάχι, λεπτό και παχύ έντερο).

 

Γιάννης Νίκας
Παιδοακτινολόγος, Συντονιστής Κέντρου Διαγνωστικής Παιδιατρικής Ομίλου Βιοιατρική


Κόστος – Τιμή για Αξονική Τομογραφία για παιδιά

Για την τιμολογιακή πολιτική σχετικά με την με την αξονική τομογραφία για παιδιά, επικοινωνείτε με το Διαγνωστικό Κέντρο της περιοχής σας.

Καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ;

Γίνονται δεκτά παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ και όλων των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων

Διαγνωστικά Κέντρα Βιοιατρικής με Αξονική Τομογραφία για παιδιά

Αττική: Βιοιατρική Αμπελόκηποι (Παπαδά), Βιοιατρική Αγ. Στέφανος, Βιοιατρική Άλιμος, Βιοιατρική Γλυφάδα, Βιοιατρική Δάφνη, Βιοιατρική Καλλιθέα, Βιοιατρική Κηφισιά, Βιοιατρική Κορυδαλλός, Βιοιατρική Μαρκόπουλο, Βιοιατρική Μελίσσια, Βιοιατρική Αχαρνών (Μενίδι), Βιοιατρική Μιχαλακοπούλου (Ιλίσια), Βιοιατρική Νέα Σμύρνη, Βιοιατρική Παλλήνη, Βιοιατρική Πλατεία Αμερικής, Βιοιατρική Πειραιάς (Ηρ. Πολυτεχνείου), Βιοιατρική Πειραιάς (Φιλελλήνων), Βιοιατρική Περιστέρι (Εθν. Μακαρίου), Βιοιατρική Περιστέρι (Π. Τσαλδάρη), Βιοιατρική Πεύκη, Βιοιατρική Χαλάνδρι

Εύβοια: Βιοιατρική Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη: Βιοιατρική Βασ. Όλγας, Βιοιατρική Εύοσμος, Βιοιατρική Καλαμαριά, Βιοιατρική Κλεάνθους, Βιοιατρική Νεάπολη, Βιοιατρική Ξηροκρήνη,  Βιοιατρική Περαία, Βιοιατρική Πυλαία